Skocz do zawartości

DAC/AMP do Beyerdynamics DT 1990 PRO

Recommended Posts

Cześć,

Jak w temacie, z czystej ciekawości dla odsłuchu zakupiłem Beyerdynamic DT 1990 PRO - dotychczas posiadałem DT 990 600 Ohm + Aune S6. Słuchawki bardzo przypadły mi do gustu, ponieważ ilość detali miażdżczy dla mnie 990tki - o ile w słuchawkach się wręcz zakochałem - nawet w grach idealnie pozycjonują dźwięk - dużo lepiej niż 990stki, o tyle trochę grają wg mnie nieczysto z Aunem. Dźwięk dla mnie jest trochę zbyt mało przestrzenny? Jakby przytkany, ogólnie dość jasno grają. Zastanawiało mnie na co mógłbym wymienić Aune? Chciałbym dodać trochę ciepła i zmniejszyć ten jasnawy efekt. A może warto szukać innych słuchawek? Budżet do 3000zł. Rozważałem Schiit Jotunheim, ale generalnie najchętniej udałbym się do jakiegoś sklepu Hifi w Poznaniu i przesłuchał kilka modeli chyba... 

Schiity sobie odpuść. Badziew, jakich mało, a do tego brak polskiego dystrybutora i na gwarancję odsyłasz do Holandii. Jak chcesz coś muzykalnego to może Questyle? Możesz też spróbować jakiejś lampy, jak chcesz ocieplać. Za 3k masz dość popularny Cayin ha-1a. Tyle, że do tego potrzebujesz jeszcze DAC - możesz użyć swojego S6, albo go opchać i wziąć coś w stylu DAC Magic - też ciemne/ciepłe granie i zostanie nieco kasy.

A najlepiej zrób tak, jak piszesz i posłuchaj. W MP3Store czy Top Hi-Fi powinni mieć coś ciekawego na stanie.

Edytowane przez Karister
10 minut temu, Karister napisał:

Schiity sobie odpuść. Badziew, jakich mało, a do tego brak polskiego dystrybutora i na gwarancję odsyłasz do Holandii. Jak chcesz coś muzykalnego to może Questyle? Możesz też spróbować jakiejś lampy, jak chcesz ocieplać. Za 3k masz dość popularny Cayin ha-1a. Tyle, że do tego potrzebujesz jeszcze DAC - możesz użyć swojego S6, albo go opchać i wziąć coś w stylu DAC Magic - też ciemne/ciepłe granie i zostanie nieco kasy.

A najlepiej zrób tak, jak piszesz i posłuchaj. W MP3Store czy Top Hi-Fi powinni mieć coś ciekawego na stanie.

Dzięki za szybką odpowiedź, chyba najpierw się przejdę do Top Hi-Fi i MP3Store i zobaczę czy coś mi mogą polecić na miejscu. Aune S6 raczej myślałem, żeby sprzedać w tym momencie. Dobrze, że mówisz, że Schiit to Shit bo bardzo wiele ludzi poleca, a niestety nie ma gdzie sprawdzić. 

I nic. Mnie też się moje podobały. Ciężkie, srebrne, błyszczące. Ale z puntu widzenia elektroniki to dno. Bardzo wysokie zniekształcenia, jedne z najwyższych na rynku. Szumy własne słyszalne w słuchawkach o wysokiej efektywności. Poza tym zawsze jakiś bonus w zależności od modelu. Bifrost to źle przymontowane radiatory, odpadające w transporcie. Asgard 1 to brak mute relay i uszkodzone słuchawki podczas włączania. Jotunheim to nieuziemiona obudowa.

Nie wiem, jak się sprawują ich nowe serie - z trójeczką w nazwie. Niektóre modele podobno mają się lepiej. Seria 1 i 2 to był dramat.

Edytowane przez Karister

Jednym z najlepszych, jeśli nie najlepszym, wzmacniaczem na rynku jest obecnie Topping A90:

https://www.ceneo.pl/95491072

Możesz zatrzymać S6 jako źródło dźwięku i podpiąć sygnał po XLR do A90

Recki:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/topping-a90-headphone-amplifier-review.13592/

W dniu 6.12.2020 o 22:14, Moriar napisał:

Dźwięk dla mnie jest trochę zbyt mało przestrzenny?

Same słuchawki nie mają dużej sceny, mają ja dość małą. Aune, to sprzęt który od tym względem się wyróżnia ,także nie tutaj problem a raczej stylu grania słuchawek.

W dniu 6.12.2020 o 22:14, Moriar napisał:

Jakby przytkany, ogólnie dość jasno grają.

Widocznie taki efekt synergiczny jest + twój osobisty odbiór. Aune jest sprzętem zrównoważonym, detalicznym w brzmieniu, co może taki stan powodować.  Kwestia wzmacniacza może się okazać trafna ale szukałbym coś po cieplej może stronie mocy bądź wymiana samego DACa.

Edytowane przez adivxv