realnygracz 5 Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Dysk od 3 lat pracuje w laptopie. To ten model Czy dzieje się z nim coś złego? Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Wszystko O'k. Cytuj Link to post Share on other sites
Kisiel1314 155 Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Wszystko w porządku Cytuj Link to post Share on other sites
realnygracz 5 Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 To co oznacza to 59%? Na innym ssd mam prawie 100% Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Ja tam widze problemy z komunikacja dysku - parametr DA.Dla pewnosci sprawdz jeszcze programem Hard Disk Sentinel. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 To co oznacza to 59%? Na innym ssd mam prawie 100%Jest to wartość parametru E7, oznaczająca pewnie przetworzoną wartość względem TBW tego SSD. Z danych widocznych tutaj, można założyć że ssd ma TBW na poziomie 10TB hehe Cytuj Link to post Share on other sites
realnygracz 5 Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Czyli dysk "kończy swój żywot"? Co się dzieje jak przekroczy poziom tych 10 TB? Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Jesli chodzi o TBW w dyskach SSD to jest to tylko informacja ze po przekroczeniu tego progu nosnik traci gwarancje.Oczywiscie dysk po tym okresie moze jeszcze bardzo dlugo dzialac - nie ma sie czym martwic na zapas.Mozna by jeszcze sprawdzic na stronie producenta dysku jaka jest rzeczywista wartosc tych TBW Cytuj Link to post Share on other sites
realnygracz 5 Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Gwarancja była 2 letnia, także rok temu się skończyła Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 tak ogólnie to są błędy komunikacji jeśli o smart chodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
realnygracz 5 Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 14 minut temu, kokosnh napisał: tak ogólnie to są błędy komunikacji jeśli o smart chodzi. Czym jest to spowodowane i co może to przynieść? Czy mogę coś zrobić? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Zwykle to nie wina SSD, tylko portu SATA, lub kabla sata, należy obserwować czy nie rosną oba parametry odpowiedzialne za to. Bo ja tylko wiem że kiedyś były, nie wiem czy są obecnie, jeśli rośnie parametr raw w A8 i DA, to trzeba się temu przyjrzeć. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts