Skocz do zawartości

Podkładka Corsair MM350

Recommended Posts

Hejka,

Szybkie pytanko, testował ktoś albo używa podkładki Corsair MM350? - rozważam zakup wersji największej 93x40cm, tylko do końca nie mogę się doczytać jak się sprawuje w praktyce, jest bardziej control czy speed? jestem takim bardziej med sensem, obecnie używam roccat savu na wyślizganym qck mini :)

Akurat nie miałem przyjemności mieć tego DM Pada na stole. W tym momencie mam a4tech 500mp a na nim lezy qck :)) Wygodniej mi się pracuje jak myszka jest nieco wyżej :) a4tech od nowosci mi nie lezal, za szybki był i jakoś nie moglem wyczuć myszki, denerwowały mnie "prześlizgi", qck z kolei stawial za duzy opór i był męczący, pomagało przetarcie podkładki wilgotną ściereczką, albo wogóle kładłem qck'a husteczkę z mikrofirby taka profesjonalna do przecierania ekranów. Po 2 tygodniach zmieniła się struktura powierzchni qck i tak zostało juz dobrych kilka lat :) takze patrząc na nowe produkty chyba potrzebuję czegos pośredniego, ten corsair wpadł w oko, bo dobra promocja jest na niego, XL extended po 80zł, tylko jak piszesz ze za szybka to chyba dam na wstrzymanie, powłoka wydaję się satynowa, więc samo w sobie raczej z tego względu będzie szybka, ciekawe czy  pomimo szybkosci zachowane jest wyczucie myszki, pff  :)

"ciekawe czy  pomimo szybkosci zachowane jest wyczucie myszki"

Szybkość dyktuje powierzchnia, a zatem "feeling" będzie zupełnie inny.

Rozważ DM Pada, uniwersalna podkładka i rozsądny wybór, kiedy jest się w martwym punkcie i nie wie się czego dokładnie chce.

Warto zainteresować się również Roccat Kanga:

> https://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje/podkladki/roccat-kanga/ 

@Leminairre

Dzięki za odpowiedź.

Zamówiłem tego corsaira z ciekawości oraz może dlatego że promo było w euro( z przesyłką wyszła 90zł), będę miał punkt odniesienia, jak nie podpasuje to trudno, zostawie na później albo pójdzie pod choinkę.

Ogólnie rozważam też zakup myszki. Należę do tych ciężkich przypadków, kilkadziesiąt godzin analiz, latanie po sklepach, przymierzanie, szukanie doskonałości, ale za to jak kupuję to na lata a kupiony sprzęt cieszy każdego dnia.

Jeżeli chodzi o podkładki to kiedyś rozważałem właśnie KANGĘ XXL albo CMStorm Swift-RX XL

ale nie znalazłem odpowiedniej myszki to i nie zmieniałem podkładki.

Obecnie uzywam Roccat Savu, 800dpi, czułośc w grach średnia, w windowsie 6/11, pełen obrót w grach fps ok 26cm, obecna podkładka to wyświechtane qck mini na a4tech 500mp (taka kombinacja zapewnia mi lepszy komfort, nadgarstek spoczywa nieruchomo na a4techu, myszka pracuje na qck - o! taki patent), klawiszy używam tylko rolka i główne, chwyt -ze względu na dużą wielkość dłoni - fingertrip (wersja taka, że tylko opuszki palców stykają się z myszką), granie w 95% bez odrywania nadgarstka od podkładki, śródręcze nie dotyka myszki, palce na myszce 1+2+2, jestem praworęczny, wielkość dłoni (w cm, od końca palca do zgięcia nadgarstka): 21cm długości, 11,5cm szerokosci(wliczając kciuk), szerokośc palca wskazującego 2cm.

Tak na szybko to widziałem, że pod fingertripa polecają CM MM710, a ty chyba osobiście niedawno w jakimś poście polecałeś dla gościa z podobnym chwytem Dream Machines DM6 Holey S

ew idąc w drugą stronę wg. symulatora Zy Rykoa https://www.rocketjumpninja.com/mouse-search

wychodzi że niby Roccat Kone Aimo, Roccat Kone EMP, Corsair Scimitar, niestety nie miałem żadnej z ich w ręku.

Tabelę Zy'a sobie daruj - działa chyba w sposób odwrotny do założonego, dla mojej dłoni (20cm) i "fingertipa" rekomenduje, podobnie zresztą jak w Twoim przypadku - karykatury pokroju Corsair Scimitar, a dla "palmgripa" MM520 która ma 116mm długości - good luck with that.

DM6 Holey to bardzo kusząca mysz, ale jeżeli nie ogranicza Cię budżet, warto rozważyć inne.

Wspomniana MM710 oraz Kone Pure Ultra:

> https://forum.benchmark.pl/topic/290326-mysz-100-250zł/

Używając "fingertipa" w wariancie, w którym mysz trzymasz wyłącznie opuszkami, zainteresować powinny Cię wyłącznie myszy chwytne, taką jest Kone Pure Ultra oraz nadchodząca MM720.

"Fingertip" w moim przypadku, to cofnięty "palmgrip" - śródręcze ledwie dotyka myszy, szczególnie gdy ją dociskam - w takim przypadku, myszy symetryczne bądź profilowane średniej wielkości są przyswajalne, w innym zainteresować należy się przede wszystkim myszami pomniejszymi.

Odnośnie recenzji - nie wiem, nie ja je piszę oczywiście, a Hya.

MM720 to powrót do modelu Xornet/Spawn, pośredni MM520 był wyjątkowo nieudany.

"btw, testowałeś może CMStorm Swift-RX XL  ?"

Niestety nie, lecz jest to podkładka o zbliżonym ślizgu do DM Pada.

"PATRIOT Viper PV150C3K" - podziel się wrażeniami, bo wiem że ją nabyłeś.

W internecie wiatr hula, opinie głównie od użytkowników, zważając na to jak tanie podkładki są produkowane, bardzo prawdopodobne, że jej ślizg jest również zbliżony do DM Pada.

"co do myszki mam jeszcze propozycję bezprzewodowej Logitech G305. Z droższych G-Pro Wirless.

drobny komentarz?:)"

O bezprzewodowych myszach, pisałem nie tak dawno na test-gear, wątek: 

> https://test-gear.pl/forum/showthread.php?tid=3902

Dla Twojego chwytu, o ile się nie zmienił i dotykasz wyłącznie opuszkami palców, pozostawiłbym G305, co nie zmienia jednak tego, że nabyć możesz inne, lepsze myszy.

G305 zalecić można wyłącznie gdy zmuszony byłbyś użytkować mysz bez przewodu, w innym wypadku jej waga i problematyczność, skreśla ją z potencjalnych możliwości.