Skocz do zawartości

Problem z laptopem po dołożeniu RAM.

Recommended Posts

49 minut temu, voxcordi napisał:

Jak oznaczona jest działająca kość, R1 czy R2?

Druga musi być zgodna z pierwszą. 8-)

Jak to sprawdzić? Niestety nie mam dostępu do BIOS'a, gdyż to laptop kupiony z pracy i informatycy nie odblokowali BIOS'a (trzeba wpisać hasło).

Ogólnie w tym laptopie są tylko 2 sockety na RAM

Edytowane przez spor999

Pierwsza generacja Intel Core? To bankowo kupiłeś pamięć, której zagęszczenie jest większe niż obsługiwane.

Co się zdziwisz, a istotne w tym przypadku to nie wystarczy sparować rozmiar i taktowanie oraz ewentualnie CL. Ale jeszcze istotne jest ile jest modułów na RAM i czy są one ułożone po obu stronach (2R), czy po jednej (1R).

Edytowane przez CrisPell
53 minuty temu, CrisPell napisał:

Pierwsza generacja Intel Core? To bankowo kupiłeś pamięć, której zagęszczenie jest większe niż obsługiwane.

Co się zdziwisz, a istotne w tym przypadku to nie wystarczy sparować rozmiar i taktowanie oraz ewentualnie CL. Ale jeszcze istotne jest ile jest modułów na RAM i czy są one ułożone po obu stronach (2R), czy po jednej (1R).

No tak racja, kupilem 1333... Nie przeczytałem dokładnie, że do 1066Mhz, bo tak jest prawda? 

Intel® Core™ i5 processor i5-520M (2.40 GHz) with dual core

• Integrated DDR3 memory controller (up to 1066MHz), Intel Turbo Boost, 3MB cache

Ułożone są po jednej stronie, jedna na drugiej.

Edytowane przez spor999
36 minut temu, spor999 napisał:

No tak racja, kupilem 1333... Nie przeczytałem dokładnie, że do 1066Mhz.

Takich naprawdę wiele nie ma. A 1333MHz tak samo mogą działać, bo zwyczajnie ustawią sobie niższe taktowanie.

I kompletnie nie rozumiesz. Każda pamięć RAM posiada moduły ułożone po całej kości co w sumie daje pojemność tych 4GB. I mogą być one w różnych konfiguracjach po jednej stronie lub po obu w zależności od pojemności takiego pojedynczego modułu. Czyli ten sam RAM pojemności 4GB może mieć tych modułów 16 o rozmiarze 256MB (16x256=4096MB), albo 8 o rozmiarze 512MB (8x512=4096) i te drugie twój laptop nie wspiera.

A z tego co widzę to ta, którą zakupiłeś jest właśnie w konfiguracji 512x8 (czerwony kolor), a niebieskim kolorem takie jakie by mogły tu zadziałać:

Przechwytywanie.thumb.JPG.fd21b85377912c4a5d4f866d4440af1a.JPG

Więcej na ten temat pisałem tutaj:

Edytowane przez CrisPell