Muvion 0 Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Nie wiem czy dobry dział ale do rzeczy. Jestem informatykiem z zamiłowania i mam trochę doświadczenia z rozkładaniem, składaniem i ustawaniem komputerów. Byłem u kolegi i stwierdziłem że w ramach przysługi zrobię mu Cable management, bo latające kable kują go w oczy. Po takiej operacji pc działa, ale przy włączeniu bardziej wymagającej gry wyłącza się na ekranie wczytywania, a przy mniej po prostu pada po paru minutach nawet w lobby. Przed wykonaniem wszystko działało więc wykluczam braki sprzętowe. Najważniejsze jest to że został przetarty ściereczką nawiązaną bo był cały w kurzu i pytanie czy przez przetarcie mogło się napchać kurzu do wentylatora karty? Robiłem testy w OCCT i pada przy sprawdzaniu karty. Co jest kluczowe był odpalony bez wszytych panelów obudowy, a dokładnie bez obu boków i góry, więc mógł się wtedy nadciągać. Czy przedmuchanie karty naprawi problem i czy to może być tego winna? Dodam że mam kompresor w domu i czy można było tą czynność wykonać nim bez żadnych obaw? Zestaw to -Celeron G1840 -Gtx 950 ( nie jestem pewny) -Asus h81m-k -No namowe 4 Gb RAMu -Zasilacz 500W na ten moment nie jestem pewny jakiej firmy Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Sprawdź na samej igpu Cytuj Link to post Share on other sites
Muvion 0 Napisano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 10 godzin temu, kajtek. napisał: Sprawdź na samej igpu może to być jakieś rozwiązanie do testu Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Podociskaj kable, może coś nie łączy. Mogło się tez coś uszkodzić? Dowiedz się jaki to zasilacz. Doradź też koledze żeby dokupił 4 gb ramu i zmienił cpu na i5 (trafiają się za 150pln). Cytuj Link to post Share on other sites
Muvion 0 Napisano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Dowiedziałem się co i jak dokładnie nie ma celerona tylko pentim 3 Gz i GTX1050 a Zasilacz to feel 500w lub 480 w dziś go przedmuchaliśmy poszłedł ets pograł 10 min pojechałem do domu teraz gramy w cs i po 3 min wyłączył sie jakieś pomysły? Dodam że teraz po teście w OCCT pochodził 3 min i padł jest lepiej ale jednak umiera Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 To może być wszystko. Bez obciążenia ile działa? Model płyty, procesor, model zasilacza? Sprawdź temperatury np. HWmonitor - temp. cpu i gpu w spoczynku i stresie Sprawdź czy działają wentylatory na cpu i gpu? Podmień zasilacz na swój i sprawdź czy będzie to samo. Masz miernik? Sprawdź napięcia na zasilaczu, na YT znajdziesz poradniku co i jak na molexach, sata itp. Grafika ma dodatkowe zasilanie? Wtyczki z zasilacza czy przejściówki z molex? Na przejściówkach potrafią piny nie łączyć. Daj fotki jakieś z telefonu bo to zabawa w zgadywanki nic konkretnego nie wiemy! 24 minuty temu, Muvion napisał: a Zasilacz to feel 500w lub 480 w Skoro zaglądałeś do środka to co było na naklejce napisane? Ogólnie feel to lipne zasilacze - czarna lista. Cytuj Link to post Share on other sites
Muvion 0 Napisano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 2 minuty temu, olo163 napisał: To może być wszystko. Bez obciążenia ile działa? Model płyty, procesor, model zasilacza? Sprawdź temperatury np. HWmonitor - temp. cpu i gpu w spoczynku i stresie Sprawdź czy działają wentylatory na cpu i gpu? Podmień zasilacz na swój i sprawdź czy będzie to samo. Masz miernik? Sprawdź napięcia na zasilaczu, na YT znajdziesz poradniku co i jak na molexach, sata itp. Grafika ma dodatkowe zasilanie? Wtyczki z zasilacza czy przejściówki z molex? Na przejściówkach potrafią piny nie łączyć. Daj fotki jakieś z telefonu bo to zabawa w zgadywanki nic konkretnego nie wiemy! Skoro zaglądałeś do środka to co było na naklejce napisane? Ogólnie feel to lipne zasilacze - czarna lista. Bez obciążenia działa 10 godzin więcej nie sprawdzaliśmy Płyta Asus h81m-k, Pentium G3220, model jutro będę wiedział Temperatury w spoczynku w normie trzeba sprawdzić w cs w ciągu tych 3 min ( sprawdzam OCCT) Wentylatory chodzą wszystkie od GPU wolno się kręcił i był mało wydajny, po przedmuchaniu norma wróciła Jutro spróbujemy z tym zasilaczem jego brat na prawie identyczny Miernik nie wiem ale pewnie gdzieś będzie mam gospodarstwo znajdzie sie Grafika nie ma dodatkowego zasalania Parę minut kolega wyśle jak go poinstruuje To że fell z czarnej to wiem więc byłem w szoku jaki "informatyk" (bardziej chyba spawacz na tyle zasługuje) dał fella z GTX 1050 Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Podmień zasilacz i zobacz, potem podmień gpu, wsadź tego gtx 1050 do innego pc. Potem to już może się okazać że płyta padła? Cytuj Link to post Share on other sites
Muvion 0 Napisano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 1 minutę temu, olo163 napisał: Podmień zasilacz i zobacz, potem podmień gpu, wsadź tego gtx 1050 do innego pc. Potem to już może się okazać że płyta padła? Szkoda mi tego że nie ma zintegrowanej to byśmy byli pewni że albo nie wyrabia karta albo zasilacz Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Jak to nie ma Panie informatyk Intel® Pentium® Processor G3220 (3M Cache, 3.00 GHz) Dane techniczne produktu Cytuj Link to post Share on other sites
Muvion 0 Napisano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Wyjęta karta zdjęcie sprzed 3h po czyszczeniu Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Na płycie masz Dsub i DVI Jakie złącze ma monitor? Cytuj Link to post Share on other sites
Muvion 0 Napisano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Teraz, olo163 napisał: Na płycie masz Dsub i DVI Jakie złącze ma monitor? Jedno HDMI i Jeden Display Port (jak nie pomyliłem 2 port) używany ten drugi ma śrubki jak się nazywał nie jestem pewny Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Spróbuj z 1 kością ramu. Najpier 1 potem 2 może to ram robi problemy, jakby co to Memtest86 Śrubki to chyba dsub (vga) Sprawdźcie model monitora z nalepki lub fotkę kabla od monitora. Brat to twój czy kolegi od też ma monitor jakiś? Cytuj Link to post Share on other sites
Muvion 0 Napisano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 3 minuty temu, olo163 napisał: Jak to nie ma Panie informatyk Intel® Pentium® Processor G3220 (3M Cache, 3.00 GHz) Dane techniczne produktu To może dałem zły model procka jestem pewny że na LGA 1150 i że pentinum 3 Gz ale zintegrowanej nie ma po sprawdzałem (z numerem procka mój błąd ) 3 minuty temu, olo163 napisał: Spróbuj z 1 kością ramu. Najpier 1 potem 2 może to ram robi problemy, jakby co to Memtest86 Śrubki to chyba dsub (vga) Sprawdźcie model monitora z nalepki lub fotkę kabla od monitora. Brat to twój czy kolegi od też ma monitor jakiś? Brat kolegi sprzęt w tym samym pokoju też ma vga w takim razie Komputery są podobne wiec można coś w razie potrzeby podmieniać jak zasilacz czy karta 2 minuty temu, Muvion napisał: To może dałem zły model procka jestem pewny że na LGA 1150 i że pentinum 3 Gz ale zintegrowanej nie ma po sprawdzałem (z numerem procka mój błąd ) Brat kolegi sprzęt w tym samym pokoju też ma vga w takim razie Komputery są podobne wiec można coś w razie potrzeby podmieniać jak zasilacz czy karta I monitor też ma nie napisałem Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Wszystkie desktopowe celerony, pentiumy, i3, i5 miały HD graphics Haswell (mikroarchitektura) – Wikipedia, wolna encyklopedia Czasami trzeba włączyć w biosie bo może nie być na auto tylko na disable. Daj na auto lub na enable Cytuj Link to post Share on other sites
Muvion 0 Napisano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 1 minutę temu, olo163 napisał: Wszystkie desktopowe celerony, pentiumy, i3, i5 miały HD graphics Haswell (mikroarchitektura) – Wikipedia, wolna encyklopedia Poprosze go żeby wysłał mi jaki dokładnie ma procesor Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Użyjcie cpuz To 1 minuta roboty Cytuj Link to post Share on other sites
Muvion 0 Napisano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Odszedł od telefonu nie odpisuje jak będę wiedział to będę pisał na bieżąco Cytuj Link to post Share on other sites
macfan-pl 156 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 a ja zapytam, czy wszystkie biosy poaktualizowane? Cytuj Link to post Share on other sites
Muvion 0 Napisano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 2 minuty temu, macfan-pl napisał: a ja zapytam, czy wszystkie biosy poaktualizowane? Pewności nie mam sterowniki GPU były aktualizowane dziś i są aktulane Robić pierw przeszczep zasilacza czy karty po sprawdzeniu ramów, biosu i kabli? Po ograniczeniu karty w MSI afterburner na 85% już tak często nie wywala czyli pewność że brakuje mocy? Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co z nim nie tak może być i z czym może to sie wiązać? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts