maklerr 2 Napisano 19 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 Witam. Mam nadzieję że dobry dział. Kupiłem laptopa HP Omen 17 i5 9300H GTX 1660Ti. Pytanie jak włączyć zintegrowaną grafikę. W biosie nie widzę nic. W menadżerze urządzeń pokazuje tylko GTX 1660 Ti. Możliwe jest żeby się nie dało włączyć integry, bo jest jakoś odcięta na płycie głównej? Co za debil by takie coś wymyślił. Chyba na integrze by trzymał laptop trochę dłużej przy przeglądaniu Internetu. Znalazłem takie coś https://h30434.www3.hp.com/t5/Gaming-Notebooks/How-to-enable-Intel-integrated-GPU-on-HP-Omen-15-laptop/td-p/7302598 Wie ktoś czy faktycznie nie da się włączyć zintegrowanej karty? Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 19 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 Teoretycznie laptop winien śmigać na integrze domyślnie, a przełączać na GTX np. w przypadku gier. Możliwe jest wszystko Cytuj Link to post Share on other sites
maklerr 2 Napisano 19 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 Możliwe jest wszystko No to żeś pomógł... A tak na serio to chyba nie może "śmigać" domyślnie jeśli nawet w menedżerze urządzeń jedyną wyświetlaną kartą jest 1660 Ti. Nie ma UHD Intel® 630 (bo taka jest w I5 9300H). A skoro tego nie ma to sterownik też nie może być zainstalowany. To takie chyba logicznie łopatologiczne myślenie z mojej strony. Na laptopach się nie znam, więc pytam. Może ktoś będzie wiedział o co tu chodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 19 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 (edytowane) Popatrz dokładnie jaki masz model (tabliczka znamionowa), bo np. w tym modelu są obie karty: https://support.hp.com/pl-pl/document/c06549829 a tym już nie: https://support.hp.com/pl-pl/document/c06527935 jak napisałem - wszystko jest możliwe Edytowane 19 Listopada 2020 przez chrisplbw Cytuj Link to post Share on other sites
maklerr 2 Napisano 19 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 Mam tego 0014. Jak to jest możliwe, że skoro mam procesor i5 9300H z integrą to nie mam integry? No i dlaczego w tym drugim linku (ten model 0014) nie ma żadnej informacji o kartach graficznych, ani nie ma gtx'a ani intel hd. Cytuj Link to post Share on other sites
DEX66 43 Napisano 19 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 bo może intel nie oznaczył inaczej procków z uszkodzoną integrą, a tylko dał info producentom? Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 20 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Zwyczajnie może być nieaktywna i nie użyta przez producenta, a matryca spięta bezpośrednio do GTX. W przypadku laptopa z G-Sync bywało, że tak właśnie było to robione, ponieważ nie działa ta funkcja, gdy sygnał jest przesyłany przez Intel HD jak to ma miejsce w laptopach z "switchable graphics". Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts