Skocz do zawartości

Słuchawki + dac w rozsądnej cenie po Ultrasone hfi 580

Recommended Posts

Czasami się pojawiają ale niezbyt często. Sam Ultrasone robił już nie raz na nie mega promo na mp3store,można je było dostać jak dobrze pamiętam nowe w okolicach 2000zł. W każdym bądź razie jeszcze nic nie straciłeś.

Edytowane przez adivxv
W dniu 28.11.2020 o 12:37, Karister napisał:

Jakby co to wspominane wcześniej przez mnie Focale Elear i Clear są w bardzo dobrych cenach dzisiaj. 3k za Elear i 4.5k za Clear. Brałbym w ciemno te drugie i ewentualnie oddał. Rok temu moje negocjacje ceny w salonie utknęły na 5800 z 6500 dla Clear.

To musi być coś co gra ciepło,bardzo detalicznie z, świetna sceną /przestrzenią, a w dotatku mocnym łupnieciem basu,muzykalnie, bez żadnego zamulania. Tego kolega szuka. Niełatwe zadanie. 

12 godzin temu, ziut3k napisał:

Edition 9 warto się interesować?

Nie są tanie,swoje kosztują.Mają np. bombowa dynamikę ale jak dla mnie przestrzeń nie jest taka jaką bym chciał osobiście w tej cenie . Musiałbyś koniecznie posłuchać, napisz do niego ale zaś drugiej strony nie masz na czym je posłuchać. Na integrze nie ma sensu ich testować.

Ja bym może na twoim miejscu zaczął z innej strony. Najpierw skupiłbym się na kupnie wzmacniacza, w miarę zrównoważonego w brzmieniu i spokojnie polował na jakieś słuchawki,słuchając ich już na odpowiednim sprzęcie. 

18 godzin temu, adivxv napisał:

To musi być coś co gra ciepło,bardzo detalicznie z, świetna sceną /przestrzenią, a w dotatku mocnym łupnieciem basu,muzykalnie, bez żadnego zamulania. Tego kolega szuka. Niełatwe zadanie. 

Muzkalne, z łupnięciem, bez zamuły to w sumie właśnie Focal Clear. Albo Arye. Nie są może wybitnie ciepłe, ale nie stoją po stronie klinicznego brzmienia. Choć to bardzo subiektywna rzecz i i tak nic nie wynika ze słowno-muzycznego opisu na forum. Ultrasone nigdy nie słuchałem, a dla mnie (za) ciepłe to są AQ NH. Tyle, że tam niema mocnego basu. Ciepłe i basowe to mogą być też Audeze z serii LCD. Słuchałem LCD2C oraz LCD2F i te drugie były całkiem całkiem. Takie kluskowate, kojące przygrywanie.

@ziut3k Z autopsji też dodam, że po negocjacjach we wrocławskim MP3Store często można dostać ceny zbliżone do BF. W sumie nawet nie trzeba negocjować. Pytasz o najlepszą możliwą cenę i dostajesz -20%/-30% od ceny z Ceneo. Trzeba czasem poczekać kilka tygodni na swoją sztukę.

Edytowane przez Karister

W sumie mogę zacząć od wzmacniacza. O edition 9 ciężko nawet jakieś informacje znaleźć po ang niestety, ale z tego co doczytałem to patrząc na cenę i możliwości, to jednak chyba wolałbym wybrać signature pro.

adivxv: prosiłbym oczywiście o Twoje sugestie tutaj.

W nocy spać nie mogłem, to kilka godzin się dokształcałem i wszystko kierowało mnie właśnie w stronę powyższych słuchawek...

Odnośnie linka z olx jestem sceptyczny, ale jeżeli ktoś z naszego audiofilskiego grona mieszka blisko tej osoby to jestem skłonny wykonać przelew z datkiem za fatygę, aby te słuchawki zwyczajnie pojechała przetestować, czy nie mają jakichś mankamentów...

Edytowane przez ziut3k

Co Cię się podoba najbardziej w tych HFi , jeśli chodzi o brzmienie ? Łatwiej będzie ciebie ukierunkować.

Opcja z Toppingiem DX3 Pro wydaje się tutaj dobrym sposobem na słuchawkową bazę odsłuchową.

Edytowane przez adivxv

Jest opcja coś logicznie połączyć ala słuchawki/kolumny, czy raczej się nie pchać?

@adivxv

Ważna niesamowicie dla mnie jest scena. W moim osobistym odczuciu to ona tworzy właśnie całe nagranie wraz z  detalicznością, która jest tuż obok. Bass z kolei jest istotny, bo jest odczuwalny przy każdym aspekcie - nawet wokalu. Wokal lubi się wynosić ponad góry implementując całość w jednym aspekcie. Mam nadzieje, że dość zrozumiale się wyraziłem, jezeli nie, to przepraszam. Wiem, że każdy rodzaj słuchawek wraz ze źródłem potrafi stworzyć magię, bo kilkukrotnie miałem okazję korzystać z ciekawych słuchawek z dobrą kartą dźwiękową. Niestety żałuję, że z dacem kilkanaście godzin przebyć w odsłuchu nie miałem opcji

Edytowane przez ziut3k
Godzinę temu, ziut3k napisał:

Ważna niesamowicie dla mnie jest scena. W moim osobistym odczuciu to ona tworzy właśnie całe nagranie wraz z  detalicznością, która jest tuż obok

Czyli mamy bardzo podobny gust, jak i kilku moich znajomych. Pewnie się powtarzałem nieraz ale powtórzę  ponownie ,za dobrą przestrzeń  w audio słono się płaci ale efekty potrafią już być naprawdę spektakularne podczas odsłuchu muzyki ,które będą  jak hasanie rowerkiem po księżycu, jeśli Ci słoń nie nadepnął na uszy rzecz jasna ;)

Pozostaje kwestia podzielenia budżetu ,wykorzystaj go w całości jak masz okazję. Jeśli chodzi o wzmacniacze, proponuję uderzyć od razu w dwie póki wyżej czyli Aune S6 Pro,Topping DX70Pro + jeszcze coś się poleci. Z jednego powodu, dopiero sprzęty tego tieru generują holograficzny dźwięk,bardzo przestrzenny , dobry scenicznie i należytą detalicznością.Nie pisząc już o mocny wzmacniacza,wyposażeniu. Wszystko poniżej ,trzeba decydować na pewne kompromisty. Kolega @Karister wspomniał coś o ADI RME DAC FS2 co na swój sposób jest świetną propozycją tylko, że tutaj trzeba będzie poszukać raczej używane słuchawki.

Daleko masz do Opola ?

Edytowane przez adivxv

Szczerze mówiąc, to myślę nad tym adi rme dac fs2 i mocno się zastanawiam.

Wracając do pytania jest opcja jednego daca pod kolumny/słuchawki podpiąć, czy to raczej moje marzenie?

Do Opola tyle samo co do Wrocka, czyli 100kmm, tyle, że do Opola się przyjemniej jedzie :>.

2 minuty temu, ziut3k napisał:

Wracając do pytania jest opcja jednego daca pod kolumny/słuchawki podpiąć, czy to raczej moje marzenie?

Oczywiście, podane wyżej wzmacniacze mają wyjścia analogowe -do wzmacniacza stereo i na kolumny.  Słuchawki podłączysz bezpośrednio do wzmacniacza słuchawkowego.

Edytowane przez adivxv

Spokojnie :) Zaczyna się krystalizować wybór, jeszcze ktoś się pewnie tu wypowie. ADI RME to dość neutralny grajek mimo, że ma w sobie EQ, nie gra tak kolorowo jak się przyzwyczaiłeś i trzeba o tym pamiętać.

Myślę, że mógłbym Ci dać kiedyś posłuchać Final Audio Sonorus 6 one przestrzennie poezja jak na zamknięte słuchawki,bardzo muzykalne,bardzo efektowne, nasycone brzmienie, przypomina trochę Ultrasone właśnie.

Edytowane przez adivxv

Wywołali mnie, więc zapodam kilka uwag.

Co do jednego DACa to w RME trzeba przełączać wyjścia - albo słuchawki, albo line-out. Nie jest to uciążliwe, bo można z pilota, ale trzeba. Zapisuje za to ustawienia głośności oraz EQ dla słuchawek i line-out osobno i automatycznie je przełącza przy wyborze wyjścia. Sam natomiast przełącza wejścia, jeśli tylko na jedno jest puszczony sygnał. Jeśli na kilka, to mają one z góry ustalone priorytety priorytety. U mnie mam PC podpięty po optyku i odtwarzacz sieciowy po coax. Ten drugi wywłaszcza PC. Więc jeśli mam coś puszczone na PC i włącza muzykę po sieci, to sygnał z PC jest wywłaszczany. Po zatrzymaniu muzyki z odtwarzacza sieciowego, automatycznie wraca dźwięk z PC. Bardzo wygodne.

Ustawianie EQ jest z kolei niewygodne. Sporo klikania, ale nie robi się tego codziennie. Jest też bardzo lekki i trzeba go trzymać drugą ręką, bo potrafi się zsunąć z biurka przy wciskaniu przycisków, a obudowa łapie tłuszcz z palców niemiłosiernie. Jest to problemem przy początkowym configu. Potem podstawowe funkcje, jak głośność, wybór wejścia i wyjścia masz z pilota.

Przypomnę też, że RME ADI-2 DAC FS występuję w wersji starszej i nowszej z końca 2019 roku. Ta nowsza ma inne kości na pokładzie i znacznie bardziej rozbudowany pilot. Dobrze patrz, co bierzesz. Nie jest tani, ale mnie przekonał swoją uniwersalnością, mnogością funkcji i sporą mocą. Szybka kuracja z Marantza, Questyle'a i Bursona.

Edytowane przez Karister

Myślę, że co kolega nie wybierze ,Topping bądź ADI RME, powinien być zadowolony ale to już sam autor zadecyduje. Zamówić można, ma na przetestowanie określony czas .Posłuchasz sobie z moimi słuchawkami,ocenisz co bardziej pasuje. Bardziej się zastanawiam ,które podejdzie bardziej pod gust. RME jest neutralny w brzmieniu, ma świetną dynamikę i trochę ustawień dźwiękowych, w tym equalizer. Toppinng gra bardziej zarysowaną górą,mocniejszym basem, szerszą sceną ale nie tak dobrze holograficznie i z taką głębią co ADI. Trudny wybór. Wybór między bardzo dobrym, a bardzo dobrym urządzeniem.

Edytowane przez adivxv

Przeglądając allegro natrafiłem na Fostexy TH900. Trochę człowieczek sobie za dużo życzy,spokoje można z nim po negocjować. Słuchawki powinny bardzo wpasować się w twój gust. Nie ma ich nawet co porównywać do Ultrasone.

@edit

ktoś ma te słuchawki na mp3store za 3500 wersja MK2 z przewodem zbalansowanym. Aktywny na forum.

https://forum.mp3store.pl/topic/196551-s-sprzedam-słuchawki-fostex-th900-mkii/?tab=comments#comment-1739005

Kwestia wzmacniacza ;Topping  DX7 Pro ,ewentualnie Aune S6 Pro, a jak na bogato to i pasować będzie ADI RME ale tutaj przewód zbalansowany można sobie podarować.

Poczytam dzisiaj i jak coś jutro wciągam te fostexy

Natrafiłem na problem w całym temacie. Te wzmacniacze są bardzo interesujące, ale ciężko jest przekroczyć budżet, z tym, że się ciut pozmieniało, ale oceniłem, że 6k postaram się dać. Nie sprawdzałem nic za bardzo, bo czasu było brak - poza słuchawkami. Teraz jeszcze crossa do 20k wciągam i wzmacniacz 3k+ przekracza moje możliwości w tym momencie.... Ogarne coś używanego inaczej nie widzę opcji teraz