bimbasek01 5 Napisano 17 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Witam, Potrzebuję pomocy, bo wczoraj już straciłem cierpliwość. Mieszkanie 70 m2. Kabel mam wyprowadzony w sypialni, który został przeciągnięty do salonu i tam jest router. W salonie znajduje się telewizor (Netflix, HBO), dwa laptopy (WiFi 6), będzie PS5 i muzyka gra po sieci. Rozchodzi się o to, że w sypialni jest telewizor, który okrutne tnie po WiFi. Problem rozwiązuje podłączenie go po kablu ale musiałbym drugi kabel z routera z salonu pociągnąć do niego ale będzie to teraz mało estetyczne. Czy można po prostu drugi router podpiąć w sypialni ? Od niego dalej do salonu ? Wiem, że są systemy mesh ale trzeba pewnie z 1500 zł wydać. Jakie rozwiązania są możliwe bez ciągnięcia kabla przez całe mieszkanie ? pozdr, Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 17 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Pierwszy router w sypialni, drugi w salonie działający jako AP (acces point). W salonie może też być switch (taniej) jeśli z sypialni będzie dobry sygnał WiFi. Cytuj Link to post Share on other sites
bimbasek01 5 Napisano 17 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 No właśnie w salonie jest słaby sygnał i musi być wifi (dlatego tu jest router, a nie w sypialni). Dwóch laptopów nie podłącze po kablu, resztę tak. Najwięcej się dzieje w salonie, bo aż 5 urządzeń. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 W sypialni tani router z wyłączonym WiFi. Do niego będzie podpięty ten TV. W salonie lepszy router z dobrym WiFi i on rozprowadza sygnał. Cytuj Link to post Share on other sites
bimbasek01 5 Napisano 18 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 A może zostać wifi ? choć to nie konieczne. Jaki router wifi6 warty jest uwagi ? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Oczywiście WiFi może zostać. Wszystko zależy od potrzeb. Proponowałem wyłączenie, bo skoro centrum użytkowania jest w salonie, to "sypialniana" sieć będzie nieużywana. Ale jak będzie potrzebna, to jak najbardziej. Routera nie zaproponuję, bo to nie moja działka. Cytuj Link to post Share on other sites
macfan-pl 156 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 @bimbasek01a nie lepiej router zostawić gdzie jest a w połowie odległości pomiędzy routerem a urządz`eniami końcowymi wstawić wzmaczniacz sygnału? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts