Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,
Potrzebuje porady co do wyboru nowych słuchawek.
Obecnie używam Sennheiser HD202, 
 jednak jedna ze słuchawek zaczyna mi już przerywać i generalnie znacznie nadgryzł je już ząb czasu :P

Budżet : 350-550zł

Czego potrzebujesz? : słuchawki

Przeznaczenie :muzyka/ gry 60/40

Źródło : Creative Sound Blaster X-Fi Surrounf 5.1 USB
Oczekiwania 
: czyste ale i przyjemne brzmienie, jednak bez sztucznie podbitego basu itp. wygoda użytkowania

Odnośnie budżetu maks budżet dla mnie to 350zł. - skłaniam się raczej ku słuchawkom bez mikrofonu.
Natomiast dodatkowy pułap cenowy 550zł - odnosi się do tego czy rzeczywiscie pomiędzy słuchawkami za 350 a 550zł będzie aż taka różnica? Jeśli tak, takie droższe też wchodzą w grę z zastrzeżeniem, że muszą być dostępne na allegro (mam tam kuponik więc defacto nie przekroczę budżetu).

Teraz zaprzeczę wszystkiemu co napisałem wyżej, ale sporo dobrego w kwestii wygody czytałem o słuchawkach SteelSeries Arctis 3 lub Arctis 5. Wiem, że to bardziej gamingowe słuchawki, ale dżo jest też głosow, że z muzyką też dobrze sobie radzą. Celowo podaje oba modele, bo są teraz promki i kosztują podobnie.
Jeśli to ma znaczenie dodam, że noszę okulary i nie chciałbym aby po dłuższej sesji słuchawki mocno odgniatały mi się na głowie.
Celuje raczej w konstrukcje zamkniętą słuchawek.

Czekam na wszelkie rady i wskazówki ;)

Rzuć okiem na  SNAB EUPHONY AF-100 Nie dość ze mieszczą ci się w dolnym budżecie to są strojone neutralnie i właśnie nie będzie sztucznego podbicia basu. Dodatkowo są na tyle łatwe w napędzeniu że nawet ten twój Creative sobie da radę. Jeśli zaś chodzi o wygodę to są to  konstrukcyjnie bliźniacze słuchawki do słynnych Brainwavz HM5 z dokładne takimi samymi i równie wygodnymi nausznikami. Firma Brainwavez generalnie zrobiła dużo lepszy biznes na sprzedaży nauszników od HM5 niż na samych słuchawkach. Bo te nauszniki są na tyle dobre że ludzie masowo zaczęli ich używać do modyfikowania innych słuchawek celem poprawy komfortu. Tutaj masz recenzję napisaną przez faceta który się na słuchawkach zna jak mało kto w Polsce:

https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-sluchawek-snab-euphony-af100/

https://allegro.pl/kategoria/sluchawki-przewodowe-257109?string=SŁUCHAWKI%20SNAB%20EUPHONY%20AF-100&order=p&bmatch=cl-dict55-ctx-ele-1-3-1106

• Popieram 1

Z mojej strony mogę dodać, że jeśli chodzi o komfort to welurowe nausznice są dla mnie wymogiem, aby komfortowo słuchać. Niestety mało słuchawek zamkniętych jest strojonych domyślnie do grania z welurami, a jednym z wyjątków są DT770Pro. Akurat Ty musiałbyś szukać wersji 32Ohm.

Wiele słuchawek zamkniętych po zamianie skórkowych nausznic na welurowe traci swój dźwiękowy charakter, jest mniej basu, stają się bardziej jaskrawe przez podbite górne rejestry i mniejsze dociążenie.

Wspomniane Snaby (rebrand Brainwavz HM5) też są fajną opcją, ale mają mocniejszy docisk, lepszą izolację i grają najlepiej ze skórkowymi nausznicami. Nie wiem czy poprawiono w nich widełki, bo w HM5 potrafiły pękać po czasie.

HD202 słuchałem z dobrych 11 lat temu, ale poniższy wykres tych słuchawek (kolor czerwony) daje dobry obraz tego, jak je pamiętam i co one oferują tj. mocno basowe i nieco przymulone brzmienie z wycofaną górą. Większość polecanych słuchawek zamkniętych zagra mniej basowo niż one.

6808480.png

Mam u siebie Brainwavz HM5 kupowane 4 miesiące temu i także mam wrażenie, że one mają mniejszy docisk niż te które miałem kiedyś, tam było imadełko. Osobiście uważam to za plus. Wracałem do tych słuchawek wielokrotnie i można je kupić za małe pieniądze tutaj https://www.brainwavzaudio.com/products/hm5-studio-monitor-headphones

Ja je dość tanio kupiłem i myślałem, żeby sprzedać mając w pamięci to jak grają, właśnie tak jak mówisz. To bardzo neutralne słuchawki i dźwięk może wydawać się nieatrakcyjny. Jednak ich posłuchałem i zostawię, choćby z tego względu, że pasują mi do zestawienia z SOMiC V2 i HD9999, bo to dość spore przeciwieństwo tego co dostajemy w HD9999. Do gierek też fajnie się nadają, a i muzyki można bardziej lajtowej posłuchać, bo HM5 prawdę mówiąc nie mają żadnej znaczącej wady.

Dzięki za wszelkie odpowiedzi ;) Po zapoznaniu się z nimi wniosek jest jeden, że chyba wolę pójść w bardziej ciepłe brzmienie niż takie czysto techniczne, analityczne ;) 
Co do Sennheiserów, to ja właśnie ok 11 lat je posiadam xD do tej pory były po prostu okej.
Nie jestem jakimś audiofilem, ale jednak słyszę różnicę w dźwięku i jestem w stanie wychwycić pewne niuanse, dlatego też jakieś oczekiwania tam posiadam ;)

Przyznam, że o tych ISK już sporo kiedyś czytałem i brałem je ostro pod uwagę, troszkę zastanawia mnie ich gabaryt i musiałbym chyba kiedyś się do nich "przymierzyć" w jakimś sklepie. 
Masakra, podejrzewam, że przesiadając się z obecnych HD202 na cokolwiek wymienione wyżej byłbym zadowolony ale jednak człowiek sie zastanawia i kombinuje :D

Też prawda, przeglądając stronę adiofanatyk i polecane tam słuchawki do danej kwoty natknąłem się też na model Edifier H880 - zaciekawiła mnie ich recenzja, do marki jestem pozytywnie nastawiony ponieważ mam ich głośniki model R2600.
Dodatkowo na stronie pojawiają się też słuchawki HyperX Cloud Alpha, teraz też są często na nie promki, jedne i drugie wyglądają na trochę bardziej kompaktowe względem ISK.

EDIT: a czy np. Sennheiser oferuje coś ciekawego w tej półce cenowej czy jednak odpuścić sobie tę firmę? Im więcej czytam tym mniej wiem tak na prawdę...

Edytowane przez soundvibez

Hmm, te HD 569 wpadły mi w oko, podoba mi się ich design, grać powinny też przyzwoicie. Widziałem też że występują w wersji otwartej, chyba jako HD 559? ale nie jestem pewien. 
Z racji, że nie miałem nigdy do czynienia ze słuchawkami otwartymi, to chyba zostaję przy zamkniętych.
Pewnie z racji przyzwyczajenia do marki, będę polował na te Sennhaisery w jakiejś promce.
Dzięki za pomoc ;) 

Z racji, że nie miałem nigdy do czynienia ze słuchawkami otwartymi, to chyba zostaję przy zamkniętych.

Otwarte grają lepiej przestrzenniej w teorii i prawie zawsze w praktyce ale za to głośno je słysząc na zew i tez nie izolują dźwięków z otoczenia.