kubsztix 1 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Witam od jakiegoś czasu zastanawiam się jaki sprzęt do grania zakupić, miała być nowa konsola (jeszcze nie wiadmo jaka), a ostatnio rozmyślam nad upgradem mojego wysłużonego komputera. Swojego czasu była to dobra maszyna Otóż nie wiem od czego najlepiej było by zacząć, zestaw jaki posiadam wygląda następująco: Płyta główna: Gigabyte GA-Z87X-OC Procesor: i5-4690K, 3900 MHz (39 x 100) Grafika: GeForce GTX 1080 Ram: Team Group Vulcan-2400 2x4gb Wentylator: Thermalright Macho Rev B Obudowa: Fractal Design Define r6 Od czego zaczynac najlepiej, żeby to miało ręce i nogi? Budżetu nie mam sztywnego, ale planuje rozłożyć to w czasie. Pozdro. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) Wcale nie taki złom 1080-tka na dzisiejsze standardy nadal dobrze się trzyma, więc jedyną zmianę jaką bym zastosował to mobo, CPU. RAM (ten lepiej wyżej taktowany i tak 16GB). Generalnie w nowych grach ten procesor pewnie robi bottleneck tej karcie. Zdefiniuj się z budżetem, bo można zrobić jak wspomniałem, albo sprzedać ważniejsze komponenty na części i złożyć wszystko od podstaw. Edytowane 14 Listopada 2020 przez CrisPell 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubsztix 1 Napisano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Wcale nie taki złom 1080-tka na dzisiejsze standardy nadal dobrze się trzyma, więc jedyną zmianę jaką bym zastosował to mobo, CPU. RAM (ten lepiej wyżej taktowany i tak 16GB). Generalnie w nowych grach ten procesor pewnie robi bottleneck tej karcie. Zdefiniuj się z budżetem, bo można zrobić jak wspomniałem, albo sprzedać ważniejsze komponenty na części i złożyć wszystko od podstaw. Nie wiem za bardzo jaki budżet, załóżmy, że byłoby to coś plus minus nowa konsola 2500zł, nie wiem czy nie za mało. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 https://www.x-kom.pl/lista/prbwrtjfr Jaki masz zasilacz? Samo GPU to jakiegoś Ampere jak sytuacja się poprawi, a na przeczekanie zostaw sobie tego 1080. Cytuj Link to post Share on other sites
kubsztix 1 Napisano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) https://www.x-kom.pl/lista/prbwrtjfr Jaki masz zasilacz? Samo GPU to jakiegoś Ampere jak sytuacja się poprawi, a na przeczekanie zostaw sobie tego 1080. Zasilacz to Antec TruePower 550C 550W 80 Plus gold. Wentyl tez do wymiany? Edytowane 14 Listopada 2020 przez kubsztix Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Zasilacz to Antec TruePower 550C 550W 80 Plus gold. Wentyl tez do wymiany? Chłodzenie CPU nie ma w zestawie z tym prockiem standardowy BOX nie podoła. Cytuj Link to post Share on other sites
kubsztix 1 Napisano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) Chłodzenie CPU nie ma w zestawie z tym prockiem standardowy BOX nie podoła. Ok, ale chłodzenie mam, nie wiem czy nie lepsze od tego silentium pc, dlatego pytam. Edytowane 14 Listopada 2020 przez kubsztix Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 14 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) Wybacz nie zauważyłem, że jesteś już w posiadaniu chłodzenia. Tak masz lepszy. Sprawdź tylko czy masz pasujące elementy do tej podstawki (LGA1200), bo będzie trzeba ewentualnie zamówić o ile jest taka możliwość. Edytowane 14 Listopada 2020 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
kubsztix 1 Napisano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 (edytowane) Wybacz nie zauważyłem, że jesteś już w posiadaniu chłodzenia. Tak masz lepszy. Sprawdź tylko czy masz pasujące elementy do tej podstawki (LGA1200), bo będzie trzeba ewentualnie zamówić o ile jest taka możliwość. Z tego co czytam to pasuje na 1200, ale jeśli potrzebne są inne części z tego wentylatora to nie mam raczej już tego. Edytowane 15 Listopada 2020 przez kubsztix Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 15 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 (edytowane) Z tego co czytam to pasuje na 1200, ale jeśli potrzebne są inne części z tego wentylatora to nie mam raczej już tego. Jedynie tyle znalazłem: http://thermalright.com/2020/05/12/lga-1200/ Co wskazuje, że akcesoria montażowe, które posiadasz do tego chłodzenia będą pasować do nowej podstawki. Edytowane 15 Listopada 2020 przez CrisPell 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubsztix 1 Napisano 18 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Jedynie tyle znalazłem: http://thermalright.com/2020/05/12/lga-1200/ Co wskazuje, że akcesoria montażowe, które posiadasz do tego chłodzenia będą pasować do nowej podstawki. A no to jednak się uda, Dzieęki za pomoc. Pozdro. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts