Carius 12 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Witam, Płyta teoretycznie z aktualnym BIOSem, teoretycznie, bo pendrive z aktualnym oprogramowaniem wspierającym procesory 5000 świecił może 5 sekund, a następnie zgasł, a dioda od aktualizacji na MOBO migała 5 sekund, a następnie świeciła stale. Procesor w gnieździe, wszystko podłączone, a podczas uruchomienia wyskakuje brak sygnału Video i koniec. Początkowo panel debud led wyświetlił błąd CPU i VGA, przy restarcie tylko VGA. Zmieniałem kości RAM, ostatecznie została jedna w priorytetowym slocie, nadal brak sygnału VGA. Karta 3070, sprawna, działała chwilę wcześniej na poprzednim konfigu. Dyski podłączone, systemowy próbowałem w każdym porcie SATA i nic. Problem w tym, że nawet nie pokazuje się standardowy tekst przy uruchamianiu systemu, nie ma żadnych komunikatów, bo tylko brak sygnału. Zmieniałem gniazda na GPU, raz DP w każdym gnieździe, później HDMI. Wyjąłem starego GT8800 i podłączyłem po DVI - nic, ciągle brak sygnału. Nie mam już koncepcji co może być nie tak. Wyjmowałem baterię, śrubokrętem zwierałem styki Cmos, nic nie pomaga. Jutro oddaję do serwisu, może wsadzą jakiś AMD serii 3000 albo sprawdzą czy sam CPU nie jest walnięty... będę wdzięczny za sugestie, może przed wywozem coś wam wpadnie do głowy i uda się to uruchomić. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 A skąd wziąłeś bios? Na stronie MSI pod Twój procesor bios nie jest dostępny. Cytuj Link to post Share on other sites
Carius 12 Napisano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 https://www.msi.com/Motherboard/support/MAG-B550-TOMAHAWK Sam MSI mnie tam odsyła... Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Odsyła Cię do dostępnych biosów dla płyty, ale musisz zweryfikować pod zakładką kompatybilność tu https://www.msi.com/Motherboard/support/MAG-B550-TOMAHAWK#support-cpu Cytuj Link to post Share on other sites
Carius 12 Napisano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Chyba sobie żarty robią, nawet znalazłem na reddit, że na B550 Tomahawk ludzie odpalają 5600/5800... Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Wsparcie dla Ryzen 5000 to wersja minimum Aegesa 1.1.0.0, czyli ten że strony musi działać ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ MAG B550 TOMAHAWK (MS-7C91) V10.4 BIOS Release ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1. This is AMI BIOS release 2. This BIOS fixes the following problem of the previous version: - Updated AMD AGESA ComboAm4v2PI 1.1.0.0 Patch C Info o tym BIOS https://download.msi.com/bos_exe/mb/7C91vA4.zip Ten na pewno wspiera 5800x. Więc może spróbuj jeszcze raz wgrać bios, bo może coś się nie powiodło. Cytuj Link to post Share on other sites
Carius 12 Napisano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 (edytowane) Wgrałem starszy, bo tak ktoś na reddit radził. Tym razem dioda podczas instalacji migała i sama zgasła. Pełen nadziei podłączyłem wszystko i zonk, nadal brak obrazu, jakby grafika w ogóle nie działała. Tą wersję vA4 próbowałem kilka razy, zawsze dioda świeci się kilkanaście minut i nie gaśnie, a tak długo raczej bios się nie instaluje' EDIT: dla ułatwienia, CPU i inne podzespoły trzeba wypinać, czy podczas instalacji z pendrivea można zostawić wsio podpięte? Edytowane 12 Listopada 2020 przez Carius Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 (edytowane) Nic nie musisz odpinać tak powinno działać, Ten flash bios jest po to żeby można było wgrać bios nawet bez procka. Może spróbuj z innym pendrive. Ja miałem np problem z instalacją Windowsa z jednego pena, z drugiego zadziałało Edytowane 12 Listopada 2020 przez wrobel_krk Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Musisz chwilę poczekać, pewnie na dniach powinni udostępnić bios pod Twój CPU. https://www.benchmark.pl/aktualnosci/amd-ryzen-5000-ktore-plyty-glowne-obsluguja-nowe-procesory.html Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 @lonialomax przecież pobrałem ten bios i sprawdziłem że to wersja 1.1.0.0 Patch C czyli wspiera 5600x/5800x/5900x/5950x, to jest jakiś inny problem Cytuj Link to post Share on other sites
Carius 12 Napisano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Czy bios może w ogóle powodować brak sygnału od GPU? Jakby karta nie działała w ogole... Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 A tego pendrive sformatowales narzędziem od MSI/ albo fat32? Tak to mi tylko przychodzi do głowy sprawdzenie z innym CPU, no jak odpinales wszytko itd to już nie wiem. Bios wszystkim steruje na płycie, m.in. ustawieniamji PCI-e, więc może spowodować że nie widzi GPU, po drugie bez działającego CPU też nie będziesz miał obrazu Cytuj Link to post Share on other sites
Carius 12 Napisano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Formatowane na fat32, nawet tym powolnym sposobem. Rano jeszcze wezmę inne peny, jak nie da rady to idzie do serwisu. Szkoda że nie mam jakiegoś Ryzena 3000 do sprawdzenia Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Ja bym ewentualnie jeszcze raz posprawdzal wszystko wypiął/wpiął kartę, tak jak i kość Ramu, wyciągnął baterie na 10 minut, po tym spróbował jeszcze raz wgrać bios. Ale wątpię że to coś da. Daj znać czy się udało/co się stało jakby co 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Carius 12 Napisano 13 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Wróbel, wiszę piwo. Jak będziesz w stolicy Wielkopolski daj znać. Bez żadnej nadziei użyłem ostatniego pena, jakiegoś gratisowego z zakupów. Wszystko ruszyło i działa. Kamień z serca. Dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Paladzn 0 Napisano 13 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) Witam, chciałbym się podpiąć pod temat, mam taki sam problem tylko że na płycie głównej Gigabyte Aorus pro B550 i procesorem Ryzen 5 5600X, brak obrazu i jakichkolwiek informacji na ekranie, na płycie głównej na czerwono świeci dioda VGA od karty graficznej, pamięci odpinałem, karte graficzną tak samo, wszystkie wentylatory w obudowie razem z tymi na karcie graficznej się kręcą, próbowałem podpinać różne pendrive i nic Plus teraz zauważyłem że nawet jak wyłącze komputer wentylatory nie gasną, cały czas się świecą dopóki na zasilaczu nie przełącze z I na 0.Jest coś co jeszcze mógłbym zrobić w tej sytuacji ? Z góry dziękuje za pomoc Edytowane 13 Listopada 2020 przez Paladzn Cytuj Link to post Share on other sites
kedzi 0 Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Mam tak samo podobne problemy. Na razie szukam odpowiedniego pendriva do wgrania biosu. Dioda sprawdzająca od cpu mryga i później tylko VGA się świeci. Wymontowałem wszystkie komponenty i próbuje zainstalować bios z pena. Bo jakby żadnego nie wykrywa, wszystko zrobione zgodnie z instrukcją. Jeszcze próbuje długiego formatowania, może to pomoże. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts