Skocz do zawartości

Czy posiadając RTX 3080 warto teraz upragedować 8700k na 10900k? Gruba rozkmina

Recommended Posts

Rozkmina (perfekcjonista)

Mam aktualnie płytę z370 msi pro carbon gaming. Niestety coś padło i dopiero teraz zauważyłem, że od pewnie już dłuższego czasu gpu chodzi na PCI-E x8 /3.0 zamiast na x16 /3.0

Proc kupiony dawno używany po delidzie (może być też winowajcą) 8700k, 4.8ghz max więc słabo, już szkoda gadać ale cena dobra. Czasu nie cofne.

Ramy bdie 3800 cl16 max dobrze jak na sprzęt wycisniete OC, bo płyta max 4000mhz obsługuje.

Kupiłem wczoraj outletowa płytę z390 gigabyte ultra za 800zl więc cena dobra, od x-kom
Cel jest taki by sprawdzić czy gpu (rtx 3080) pójdzie na x16 pci-e na nowej płycie

Jeżeli tak to będę wiedział że to wina mojej aktualnej plyty z370, a sprawdzałem wszystkie możliwości (oprócz wymiany procka i wyjęcia dysku NVME z płyty głownej ale nie sądzę by to ograniczało)

Z uwagi że gram na 1080p/240hz to wiadomo że przydałby się lepszy proc a jestem też osoba która walczy o każdy FPS, tylko kusi by przeczekać na kolejną 10 generację, co będzie się rownalo z kolejna wymiana płyty. Więc szkoda siana na teraz.
Przejście z PCI-E x8 na x16 to tylko 4% różnicy.
Czyli wydatek 800zl dla może 10fps.

Co wy byście zrobili?

Na tego swojego RTX 3080 od asusa tufa czailem się od 1 generacji ze swoim 1080ti bo wiedziałem że seria rtx 2000 nie będzie tego warta.
Teraz wiem że nie 3080 jeszcze w tak niskiej cenie to zakup życia i na lata. 3090 jest niby lepsze ale nie opłacalne więc wiem że na 3080 zostanę na długo.

Rozkminą jest tylko procek a później ramy i właśnie nie wiem czy kolejna 10 generacja od Intela będzie za rok, dwa czy dłużej. I tu pojawia się to pytanie, czy korzystać z tej nowej płyty-> zostać na razie na 8700k (o ile on nie będzie winowajcą pci-e x8 zamiast x16) - > kupić jakieś lepsze ramy jeśli te nie podkręcą się wyżej niż aktualnie.

Lub: pogodzić się z tym co jest, olać te max 4% różnicy w fps z uwagi na niższą linie pci-e x8, przekoczować na tej płycie, ramach, procku i poczekać aż wyjdzie coś jak ten rtx 3080, bo jak wiadomo te aktualne procki nawet 10900k nie do końca dają sobie radę, więc nawet jakbym kupił tego proca to pewnie i tak pod 1080p czy 1440p nie był do końca zadowolony na 240hz)- a może 360hz w przyszłości.

Pomijam tez że wychodzą teraz nowe AMD z 12 rdzeniami 24 wątkami , to tym bardziej warto moze przeczekac.

W razie co wiadomo ta płytę gigabyte mogę za free zwrócić.

Edytowane przez forii
  • Popieram 1
xD

coda pobieraj i zagramy z forii'm

zawsze ufałem bardziej intelowi, proste.

w grach zawsze był lepszy, a ja jestem graczem a nie benchmarkowcem

w zasadzie jak masz i7-8700K z RTX3080 i grasz na FullHD 240Hz,

to nie ma na co zmieniać, różnica w wydajności będzie znikoma

czekaj na intela 11-Gen

Edytowane przez mutissj

Na Twoim miejscu bym nic nie ruszał. Te parę fpsów przy 200, imo nie zrobi większej różnicy a kasy sporo zaoszczędzone...

Dla 11th gen intel robił bardzo dziwne ruchy... Czemu nie 10nm dla którego ten "cove/lake" był stworzony tylko 14nm. Bardziej nastawiałbym się na to co pokaże 12th i dalej.

Ryzen prawdopodobnie też odpowiednie ruchy wyprzedzające zrobi przed premierą Intela by ułatwić/"utrudnić" wybór ;)

B. dobry procek wymieniać na trochę lepszy za 2k+ czy ileś imo nie tędy droga xP

Gdyby chodziło o pare fps to bym się nie interesował, i tak muszę wymienić procka i płytę bo mam problem z PCI-E gdzie jest x8 3.0 zamiast x16 3.0  wiec trace juz jakos 4% na wydajnosci GPU

+ do 1080p bardzo ważny jest procek, a mój 6 rdzeni i 12 wątków, który nie kręci się wyżej niż 4,8ghz nadaje sie na wymiane na coś w stylu 10 rdzeni + 20 wątków, tak by dawał radę z 3080, 
bo nawet 10900k jest slaby pod 3080 wiec chce cos lepszego, proste

Tego sprzedam za ponad 3k i mam wydatek mniiejszy a zysk wiekszy

Edytowane przez forii

Gdyby chodziło o pare fps to bym się nie interesował, i tak muszę wymienić procka i płytę bo mam problem z PCI-E gdzie jest x8 3.0 zamiast x16 3.0  wiec trace juz jakos 4% na wydajnosci GPU

+ do 1080p bardzo ważny jest procek, a mój 6 rdzeni i 12 wątków, który nie kręci się wyżej niż 4,8ghz nadaje sie na wymiane na coś w stylu 10 rdzeni + 20 wątków, tak by dawał radę z 3080, 

bo nawet 10900k jest slaby pod 3080 wiec chce cos lepszego, proste

Tego sprzedam za ponad 3k i mam wydatek mniiejszy a zysk wiekszy

Już nie przesadzaj 10900k słaby pod stosunkowo słaba gpu 3080.

Daj spokój dokręcony do 5.2ghz,czy też 5300mhz jest o wiele więcej niż wystarczający do gier.

Po za tym co ty sprzedasz za ponad 3k 8700k? chyba żartujesz sobie w tej chwili.

Sam posiadam nie młodego już 6950x dokręconego do 4500mhz z quad 3400cl14 i zapewnia odpowiedni start dla 2[szt 2080ti].W planach jakiś 3090 rtx lub nawet 2 szt,

Edytowane przez kosiarz66

Już nie przesadzaj 10900k słaby pod stosunkowo słaba gpu 3080.

Daj spokój dokręcony do 5.2ghz,czy też 5300mhz jest o wiele więcej niż wystarczający do gier.

Po za tym co ty sprzedasz za ponad 3k 8700k? chyba żartujesz sobie w tej chwili.

Sam posiadam nie młodego już 6950x dokręconego do 4500mhz z quad 3400cl14 i zapewnia odpowiedni start dla 2[szt 2080ti].W planach jakiś 3090 rtx lub nawet 2 szt,

chodzi mi o to ze do 1080p nawet 10900k jest nie wystarczajacy, dlatego zamiast isc teraz w 10900k czekam na 11900k ktory przebije ryzena, bo teraz 5900x jest lepszyu od 10900k w rdzeniach i wątkach.

Planuje kupic MSI Unify + ramy viper patrioty by miec 4266 cl16.

Co myslisz ? Warto czekac?

Dwóch GPU nie potrzebuje bo to przesada wydatku kasy na prąd a wydajnosc slaba, dlatego kupilem 1x 3080 by miec lepsza wydajnosc kosztem wydatku Wat niż 2x 1080ti

Edytowane przez forii

chodzi mi o to ze do 1080p nawet 10900k jest nie wystarczajacy, dlatego zamiast isc teraz w 10900k czekam na 11900k ktory przebije ryzena, bo teraz 5900x jest lepszyu od 10900k w rdzeniach i wątkach.

Planuje kupic MSI Unify + ramy viper patrioty by miec 4266 cl16.

Co myslisz ? Warto czekac?

Dwóch GPU nie potrzebuje bo to przesada wydatku kasy na prąd a wydajnosc slaba, dlatego kupilem 1x 3080 by miec lepsza wydajnosc kosztem wydatku Wat niż 2x 1080ti

Jeśli planujesz kupić MSI Unify+ ram na am4 to moim zdaniem warto sięgnąć juz 5950x na am4.

Jeśli czekasz na 11900k i rocket lake to warto moim zdaniem olać tą generacje i czekać dopiero na alder lake w 2021 r,I brać 16 rdzeni hybrid z małych i dużych rdzeni to dopiero Bendzie postęp u intela.

Wydajność Słaba nie jest. Ja mając pełne 40 pcie w procku wykorzystuje w pełni owe karty w kwestii wydajności.

Na procka [mainstream am4 z 16 pcie ograniczenie jest konkretne i dlatego wydaje się że wydajność słaba.]

Tyle w kwestii nie codziennej hedt z dużą ilością pcie,mało kto ma dlatego takie dziwne treści na forum pada,Oczywiscie musi gra obsługiwać w pełni SLI.

Co nie jest zawsze wspieranie trzeba tworzyć własne profile by wyciągnąć pewną obsługę sli.

Nie zamierzam czekać 2 lata na upgrade który potrzebuje teraz:
gdybym jeszcze miał te pci-e x16 3.0 to bym sie nie zastanawiał, ale ze odkryłem (dosyć późno) ze nie mam pcie x16 tylko x8 ktory pewnie oprocz niższych fps powoduje stutter i wieksze dropy to wole cos ze soba zrobic, nie po co kupilem rtx 3080 by siedzial w budzie ze slabym sprzetem

Ja przy 3080 się wczoraj przesiadłem z 8700k na 5900X. Różnica jest większa, niż się spodziewałem. Tylko nie widać w grach zajeżdżających GPU (Metro w ultra 2K :E ). 

A tak to wszędzie czuć różnicę. W starszych grać obsługujących 1-4 rdzenie mi szczęka opadła :E

Ja przy 3080 się wczoraj przesiadłem z 8700k na 5900X. Różnica jest większa, niż się spodziewałem. Tylko nie widać w grach zajeżdżających GPU (Metro w ultra 2K :E ). 

A tak to wszędzie czuć różnicę. W starszych grać obsługujących 1-4 rdzenie mi szczęka opadła :E

Skąd mam wiedzieć że nie jesteś od AMD?

Masz jakiś dowód?

Jaką różnice czujesz w FPS? Grasz na 1080p? :o

Jaka gra niby obsługuje 1-4 rdzenie skor 8700k ma 6 rdzeni?