Skocz do zawartości

BSoD - oszaleć można od ilości

Recommended Posts

No witam. 

Dwa szybkie pytanka, czy ktoś też ma problemy z ogromną ilością BSoD ? Podczas włączania pc, przeglądania internetu, czy grania ?

A dwa co z tym zrobić  ? Czekać na aktualizacje systemu ? Dobre sobie psują system z każdą aktualizacją coraz bardziej.  

Dobra  a jakie to kody błędu ? O panie, istne szaleństwo, pozwolę sobie je wymienić niżej: 

SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

Memory_Managment ( testowałem pamięć - zero błędów więc wtf ? Testowałem windowsowym programem oraz QuickMemory Test)

Jaki mam sprzęt ?

R 3700x

Aorus B450 Pro

2x8GB corsair Vegeance PRO 3200Mhz 

Seasonic GX 650W

Radeon RX 580 XTR

WD Blue 1Tb + ADATA XPG 6000 PRO 512Gb

Sterowniki ? Wszystko zaktualizowane do najnowszej wersji, prócz systemu (aktualna kompilacja 2004), ponieważ najnowsza łatka też robi bajzel. 

A teraz ciekawostka, mam drugi, starszy komputer na które pokładzie jest i5 3570k, 2x4GB ram Corsair Vegeance, Zintegrowana grafika, Dysk (jakiś segeate 500GB), XFX 550W, i płyta MSi z77a-g43 i uwaga ! Zero BSoD w kompilacji 2004 oraz 20H2 więc o co tu biega ?  

Ma ktoś jakiś pomysł ? Czy pozostaje czekać na cud i Microsoft to połata ?

Kompa składałem w lutym tego roku, cały czas to samo. Nawet robiłem całkowity format i stawiałem wszystko od nowa  ponad miesiąc temu i nic nie pomogło, 

Nie można grać, dziś mi się komp dwa razy wysypał podczas uruchamiania,  potem grałem i cyk znów to samo, przed napisaniem tematu oglądałem mecz i  uwaga niespodzianka BSoD :) 

Zaktualizuj sterowniki do płyty główne, potem BIOS.

Sterowniki wszystkie aktualne, BIOSU póki co nie mam możliwości.

Powinno być ok, ale możesz też dać 1.3V-1.35V. Chodzi o to żeby sprawdzić czy na sztywno ustawionym napięciu dalej będą BSODy.

Dobra zaraz ustawię.

Dobra po kilku godzinach korzystania z komputera nie chciałbym zapeszać ale rada kolegi o ncku sznib póki co przynosi efekty,

Ustawiłem swojego ryzena 3700x na stałe 1.35V  i komputer działa póki co bez BSoD, jeśli się pojawią na pewno dam znać. 

Ja miałem to samo z moim R3600. Blue Screeny systematyczne z tymi samymi kodami co podałeś. Rozwiązanie z napięciem znalazłem gdzieś na zagranicznym forum w temacie z modelem mojego byłego mobo. Więcej osób miało z tym problem. Ustawienie napięcia na sztywno albo offset + 0.0250V pomaga. Tylko że potem znalazłem tematy z tym problemem również posiadaczy innym mobasów. Ja jak zmieniłem płytę też nie odnotowałem poprawy, na def. ustawieniach komputer był niestabilny i BSOdy. Koniec końców okazał się winny procesor, kupiłem inną sztukę R3600 i chodzi bezproblemowo na domyślnych ustawieniach. Sporo wcześniej szukałem o tym problemie i niemało osób go miało. Z tego wynika że AMD wypuściło serię trefnych procków które nie są stabilne na ustawieniach domyślnych. Możesz śmiało procesor reklamować, wymienią na nowy.

Drugi dzień sprzęt chodzi bez problemowo, dawno tak przyjemnie się z sprzętu nie korzystało.

W życiu bym nie wpadł na to aby ustawić stałe napięcie. 

Komputer jest mi potrzebny, czasu na reklamacje niestety brak. 

Obóz niebieskich też wcale idealny i bez wad nie jest. 

Niestety po chwili spokoju BSoD wróciły.  Znów się system wysypuje, chyba pozostaje gwarancja...