grimm3r 1 Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 No witam. Dwa szybkie pytanka, czy ktoś też ma problemy z ogromną ilością BSoD ? Podczas włączania pc, przeglądania internetu, czy grania ? A dwa co z tym zrobić ? Czekać na aktualizacje systemu ? Dobre sobie psują system z każdą aktualizacją coraz bardziej. Dobra a jakie to kody błędu ? O panie, istne szaleństwo, pozwolę sobie je wymienić niżej: SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA Memory_Managment ( testowałem pamięć - zero błędów więc wtf ? Testowałem windowsowym programem oraz QuickMemory Test) Jaki mam sprzęt ? R 3700x Aorus B450 Pro 2x8GB corsair Vegeance PRO 3200Mhz Seasonic GX 650W Radeon RX 580 XTR WD Blue 1Tb + ADATA XPG 6000 PRO 512Gb Sterowniki ? Wszystko zaktualizowane do najnowszej wersji, prócz systemu (aktualna kompilacja 2004), ponieważ najnowsza łatka też robi bajzel. A teraz ciekawostka, mam drugi, starszy komputer na które pokładzie jest i5 3570k, 2x4GB ram Corsair Vegeance, Zintegrowana grafika, Dysk (jakiś segeate 500GB), XFX 550W, i płyta MSi z77a-g43 i uwaga ! Zero BSoD w kompilacji 2004 oraz 20H2 więc o co tu biega ? Ma ktoś jakiś pomysł ? Czy pozostaje czekać na cud i Microsoft to połata ? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Sprawdź czy nie musisz zaktualizować BIOSu aby dobrze obsługiwał twój procesor. Cytuj Link to post Share on other sites
grimm3r 1 Napisano 4 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Mam BIOS w wersji F50 czyli powinien obsługiwać bez problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Masz możliwość pożyczenia od kogoś jego kości RAM? Sprawdź czy twój RAM jest kompatybilny http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450_aorus_prorev_10#support-doc Cytuj Link to post Share on other sites
grimm3r 1 Napisano 4 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Tak są kompatybilne. Niestety jedyną opcją byłoby zakupienie kolejnej pary. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Tak z ciekawości, ile czasu masz tego kompa? Przed windą 2004 chodził dobrze? Bo mam też sporo problemów z b550. Cytuj Link to post Share on other sites
grimm3r 1 Napisano 4 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Kompa składałem w lutym tego roku, cały czas to samo. Nawet robiłem całkowity format i stawiałem wszystko od nowa ponad miesiąc temu i nic nie pomogło, Nie można grać, dziś mi się komp dwa razy wysypał podczas uruchamiania, potem grałem i cyk znów to samo, przed napisaniem tematu oglądałem mecz i uwaga niespodzianka BSoD Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Spróbuj w biosie ustawić stałe napięcie procesora np. na 1.25V. Cytuj Link to post Share on other sites
grimm3r 1 Napisano 4 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A nie będzie to zbyt niskie napięcie dla ryzena ? Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Zaktualizuj sterowniki do płyty główne, potem BIOS. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A nie będzie to zbyt niskie napięcie dla ryzena ? Powinno być ok, ale możesz też dać 1.3V-1.35V. Chodzi o to żeby sprawdzić czy na sztywno ustawionym napięciu dalej będą BSODy. Cytuj Link to post Share on other sites
grimm3r 1 Napisano 5 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zaktualizuj sterowniki do płyty główne, potem BIOS. Sterowniki wszystkie aktualne, BIOSU póki co nie mam możliwości. Powinno być ok, ale możesz też dać 1.3V-1.35V. Chodzi o to żeby sprawdzić czy na sztywno ustawionym napięciu dalej będą BSODy. Dobra zaraz ustawię. Dobra po kilku godzinach korzystania z komputera nie chciałbym zapeszać ale rada kolegi o ncku sznib póki co przynosi efekty, Ustawiłem swojego ryzena 3700x na stałe 1.35V i komputer działa póki co bez BSoD, jeśli się pojawią na pewno dam znać. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Ja miałem to samo z moim R3600. Blue Screeny systematyczne z tymi samymi kodami co podałeś. Rozwiązanie z napięciem znalazłem gdzieś na zagranicznym forum w temacie z modelem mojego byłego mobo. Więcej osób miało z tym problem. Ustawienie napięcia na sztywno albo offset + 0.0250V pomaga. Tylko że potem znalazłem tematy z tym problemem również posiadaczy innym mobasów. Ja jak zmieniłem płytę też nie odnotowałem poprawy, na def. ustawieniach komputer był niestabilny i BSOdy. Koniec końców okazał się winny procesor, kupiłem inną sztukę R3600 i chodzi bezproblemowo na domyślnych ustawieniach. Sporo wcześniej szukałem o tym problemie i niemało osób go miało. Z tego wynika że AMD wypuściło serię trefnych procków które nie są stabilne na ustawieniach domyślnych. Możesz śmiało procesor reklamować, wymienią na nowy. Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Cały "urok" platformy AMD... Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Akurat "urok" trafienia na felerny procesor. Po wymianie na dobrą sztukę ta platforma AMD chodzi całkowicie bezproblemowo. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Cały "urok" platformy AMD... Po przejściu na platformę Intela, filmy przed okres 2 lat się odtwarzały dopiero po drugiem uruchomieniu PC. Mega wnerwiające, także ten tego... Cytuj Link to post Share on other sites
grimm3r 1 Napisano 8 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Drugi dzień sprzęt chodzi bez problemowo, dawno tak przyjemnie się z sprzętu nie korzystało. W życiu bym nie wpadł na to aby ustawić stałe napięcie. Komputer jest mi potrzebny, czasu na reklamacje niestety brak. Obóz niebieskich też wcale idealny i bez wad nie jest. Niestety po chwili spokoju BSoD wróciły. Znów się system wysypuje, chyba pozostaje gwarancja... Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 9 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Ja wywaliłem dyski M2 i na SSD sata crucial mx500 wszystko wróciło do normy. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 9 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Znów się system wysypuje, chyba pozostaje gwarancja... Jedyny sposób aby się przekonać na 100% to zamontować innego proca i testować... Cytuj Link to post Share on other sites
grimm3r 1 Napisano 9 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Ja wywaliłem dyski M2 i na SSD sata crucial mx500 wszystko wróciło do normy. O pracy dysku M2 z platformą b450 nawet wspominać nie chce, co chwilę bios go nie widzi i trzeba wyłączyć zasilanie by wróciło do normy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts