renji 0 Napisano 26 Października 2020 Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Witam kolegów. I pytanie za sto. Czy chłodnica 480x60mm z czterema wentylatorami w układzie pchającym poradzi sobie z wychłodzeniem 1090k i RTX 3080, w rozsądnej kulturze pracy? CPU na pewno z OC. Pompa oczywiście D5 i markowe bloki. Doradźcie. Push Cytuj Link to post Share on other sites
Elomin 65 Napisano 26 Października 2020 Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Jak będzie z miedzi to raczej tak, te tanie badziewia z amelinium odpuść sobie - z doświadczenia odradzam Cytuj Link to post Share on other sites
Carius 12 Napisano 26 Października 2020 Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Już dobre 240mm daje radę z kartą, więc gruba 480 będzie według mnie z nawiązką 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 26 Października 2020 Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Pytanie co rozumiesz przez rozsądną kulturę, bo to jest podstawowa kwestia Cytuj Link to post Share on other sites
renji 0 Napisano 26 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Nom to akurat ciężko opisać, nie liczę na ciszę jak makiem zasiał ale na zdecydowanie lepszy rezultat jak dobre chłodzenie powietrzem. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 27 Października 2020 Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Jakiej obudowy planujesz użyć, bo inaczej taka chłodnica się zachowa w obudowe otwartej jak tt core p5 a inaczej wsadzona do zamkniętej obudowy, gdzie lepszym rozwiązaniem okaże się użycie dwóch srednich 360 Cytuj Link to post Share on other sites
renji 0 Napisano 27 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Jakiej obudowy planujesz użyć, bo inaczej taka chłodnica się zachowa w obudowe otwartej jak tt core p5 a inaczej wsadzona do zamkniętej obudowy, gdzie lepszym rozwiązaniem okaże się użycie dwóch srednich 360 No właśnie to grubszy projekt. Właściwie powrót do niego. Na początku miało to być Phanteks Enthoo Evolv Shift ze względy, iż potrzebuje obudowy która ma jak najmniejszą powierzchnie podstawy. Niestety to piekarnik który nic by mi nie dał i lepiej było zostać przy mojej RVZ02, która po przebudowie z powietrzem radzi sobie świetnie. Brana była również pod uwagę przebudowa, ale ten pomysł upadł. Teraz jest powrót z obudową budowaną od zera, za założeniem jak najmniejszej powierzchni podstawy, i zamkniętej. Tak wyglądają wstępne rendery, aczkolwiek układ się nie zmieni. Jan najmniejsza powierzchnia podstawy. Obecnie jest nieco mniejsza jak protoplasta. https://photos.app.goo.gl/dwNgqjUiKnhStpJT6 Chłodnica jest całkowicie z tyłu poza obudową, przed nią 4 wentylatory wciągające powietrze przez przód obudowy i przepychające przez chłodnicę na zewnątrz z tyłu. Wracając do tematu ciszy, wentylator Noctua NF-A12 przy 1500obr/min robi jak najbardziej akceptowalny hałas (takim mam obecnie). Powyżej jest już trochę za głośno. Wiec jeśli ten set na max takiej prędkości dał by radę to był bym usatysfakcjonowany. Zaproponowane CPU i GPU w temacie pewnie jest na wyrost. Najprawdopodobniej wpadnie w nią i7 10700K i RTX 3070, ale lepiej mieć zapas na wyrost. Cytuj Link to post Share on other sites
Pan Kierownik 7 Napisano 30 Października 2020 Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Tak wyglądają wstępne rendery, aczkolwiek układ się nie zmieni. Jan najmniejsza powierzchnia podstawy. Obecnie jest nieco mniejsza jak protoplasta. https://photos.app.goo.gl/dwNgqjUiKnhStpJT6 Projekt zapowiada się świetnie, choć będzie wymagał mnóstwa pracy. Skoro projektujesz wszystko od zera to może warto zrobić chłodnicę 1x200 w podstawie dla procesora a 4x120 dla GPU? Cytuj Link to post Share on other sites
renji 0 Napisano 31 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Ale to by zniszczyło założenie, jak najmniejszej powierzchni podstawy. Obecne wymiary to 146x273x568. W sumie nie jest to bardzo skomplikowany projekt, jak ma sie odstęp po maszyn CNC. Jak już zrobię cały projekt, a już nie wiele zostało, zaprezentuje render z podziałem na poszczególne części. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 12 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 (edytowane) @renji, a mogę zapytać czemu nie wrzuciłeś tam mini-ITX w poziomie? Bo zakładam, że brane było pod uwagę takie rozwiązanie? Edytowane 12 Listopada 2020 przez Rebelmind Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts