DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Posiadałem dysk Seagate 12T, ponieważ zaczął się sypać oddałem go do serwisu. Przysłano mi nowy dysk z Holandii w ramach pięcioletniej gwarancji. Nowy dysk sprzedałem na Allegro. Oto wiadomość jaką otrzymałem w dniu dzisiejszym od kupującego. 1. Czy możliwe jest aby dysk spalił wszystkie podzespoły ? 2. Czy kupujący powinien zwrócić dysk mnie czy oddać do serwisu ? Moon Edytowane 13 Października 2020 przez DarkSideOfTheMoon Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Sprzedałeś jako firma czy osoba prywatna? Jeśli jako osoba prywatna, to nie masz obowiązku przyjmować go z powrotem. Tylko firmy obowiązuje zwrot 14 dni. Sprawdzałeś czy ten dysk działa zanim go wysłałeś? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 13 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Sprawdzałeś czy ten dysk działa zanim go wysłałeś? Dysk był sprzedany miesiąc temu, sprzedawałem jako osoba prywatna. Nie sprawdzałem. Dysk był oryginalnie zapakowany, nie chciałem otwierać opakowania. Edytowane 13 Października 2020 przez DarkSideOfTheMoon Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Nie sprawdzałem. Dysk był oryginalnie zapakowany, nie chciałem otwierać opakowania Rozumiem, że dysk był na gwarancji i wysłałeś kupującemu dowód zakupu? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Niech sprawdzi czy przypadkiem nie ma 12V zwartych do GND na zasilaniu dysku. ( tam jest dioda, która jak się spali to zwiera 12V do GND, jest to oczywiście zabezpieczenie dysku na 12V (na 5V też zresztą jest druga ), ale jak zasilacz zły to nic ci po tym. I niech sprawdzi kable zasilania sata z zasilacza. Pewnie miał zwarcie i zasilacz ubił sprzęt, bo się zabezpieczenie nie załączyło. Czy początkowe zwarcie było w HDD, to trudno powiedzieć. Co do kupującego, to zależy jak to było sprzedane. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ADR15 255 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Ciekawe jaki klient ma zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 13 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2020 1. Czy możliwe jest aby dysk spalił wszystkie podzespoły ? Rozumiem, że dysk był na gwarancji i wysłałeś kupującemu dowód zakupu? Owszem, choć Seagate na podstawie part number przyjmuje sprzęt do naprawy gwarancyjnej. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Trzeba by wiedzieć co gość ma na musli, że padła sekcja SATA. Jeśli usmażyło złącza SATA w płycie, to jest dość ciekawie, ale taka awaria jest bardzo rzadko spotykana, najczęściej dioda zabezpieczająca 12V się jara i zwiera 12V do GND Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts