Skocz do zawartości

SSD nie pracuje w trybie SATA 3

Recommended Posts

Witam, mam problem ze zmuszeniem dysków SSD do działania w trybie SATA 3 na dwóch laptopach. 

Zarówno jeden i drugi laptop obsługuje tryb SATA 3, sprawdzone w specyfikacji producenta, ale na jednym i drugim crystal disk info pokazuje tryb obecny 300/ tryb obsługiwany 600, wyniki z AS SSD również potwierdzają że dyski działają w SATA 2 a nie 3.

System to Windows 7 Pro SP1, tryb SATA w biosie ustawiony na AHCI, również "aktywacja" AHCI w rejestrze niczego nie zmienia. Sytuacja wygląda tak samo na dyskach Crucial BX500 240GB, Patriot Blast 120GB oraz Goodram cx400 128GB. Wydaje mi się że problem leży po stronie systemu, BIOSy zaktualizowane, ustawienia też wydają się w porządku, jednak testowałem też różne kombinacje sterowników choćby chipsetu czy też kontrolera sata i nie zmienia się nic. Proszę o podpowiedź, czy jest jakiś sposób żeby wymusić w Win 7 działanie dysku w trybie sata 3, czy też jest to po prostu przypadłość już trochę podstarzałego systemu.

Edytowane przez DarkX

Skoro laptopy obsluguja SATA 3 to z automatu bez jakiejkolwiek zmiany ustawien powinny dzialac z pelna predkoscia.

Po wymianie dyskow oczywiscie instalowales system na czysto ?

Jakie to dokladnie modele tych laptopow ?

jeden to msi u270, drugi dell inspirion 14 3451, systemy stawiane na czysto.

Ten ssd podłączasz w miejsce starego dysku, ktory wczesniej pracował jako sata3?

Czy może w inny slot, np w miejsce napędu DVD? Jak jest opcja to podłącz do innego kabelka, odłącz dvd całkowicie.

Może być tak ze tylko jeden konektor w laptopie jest sata3, a ten od dvd jest sata2.

dyski montowane zamiast hdd, nie sprawdzałem niestety czy hdd pracowały w sata3 

Jaki jest sterownik Kontrolera IDE ATA w  Menedżerze urządzeń? 

do msi nie mam teraz dostępu, wrzucam screena z della, brakuje sterowników ale nie tych od chipsetu, bawiłem się też oprogramowaniem cruciala, firmware dysku najnowszy, bios laptopa również

screen z menedżera: https://imgur.com/a/FEj3cGr

Masz zainstalowany sterownik interfejsu Intel Trusted Execution Engine też do chipsetu i czy zmieniłeś wartość Start w tym kluczu rejestru HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\iaStorV? AS SSD podaje że tryb msahci jest OK.

Zarówno jeden i drugi laptop obsługuje tryb SATA 3, sprawdzone w specyfikacji producenta

Niestety, ale rzeczywistość jest inna Dell w specyfikacji podaje:

Interfejs
Inspiron 14-3451SATA 3 Gb/s -  to jest standard SATA 2
Inspiron 14-3458SATA 6 Gb/s -  a to standard SATA 3

MSI U270 też zapewne obsługuje interfejs SATA 2

Także wszystko jest poprawnie i nie masz co szukać dziury w całym.

Edytowane przez lonialomax
  • Popieram 1