Tutss 0 Napisano 1 Października 2020 Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Zamierzam w końcu zainwestować w dysk m2, poszukałem i znalazłem 4 takie https://www.x-kom.pl/comparison/431142,500613,474474,490090 , prosiłbym o pomoc w doborze odpowiedniego . Cytuj Link to post Share on other sites
porcelanowy_janusz 80 Napisano 2 Października 2020 Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Za samsunga nie ma co przepłacać. Brałbym s11 - to sx8200 tyle że z radiatorem, bo podstawowa wersja miała tendencję do grzania się.Kiedyś bym ci polecił PNY, ale zmienili kontrolery i jego magia prysła. Na szczęście jego klon, czyli MP510 jest na starych kontrolerach i według mnie, jest to topowy dysk.W ogóle, według mnie nie ma sensu brania nvme do typowych gier. Różnicy w wydajności nie poczujesz, we wczytywaniu tym bardziej.Weź sobie mx500 od cruciala i będziesz również zadowolony. No chyba, że bardzo się uparłeś na m.2 to polecałbym ci iść w stronę corsaira mp50. Akurat jest w fajnej cenie, bo jeszcze niedawno był dość drogi. Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Może się podepnę, żeby nie zakładać nowego tematu. Jako że moja Adata SU900 512GB zaczyna zauważalnie zwalniać przy zapełnieniu 50-60%, myślę o wysłaniu jej na gwarancję i kupnie czegoś nowego. Zarezerwowałem sobie dzisiaj WD SN750 1TB z radiatorem za 590zł w Amazonie, ale czy rzeczywiście jest wart tej ceny? Czy może lepiej iść w tego tańszego i mniejszego MP510 480GB, lub jakiś dysk SATA 1TB? Zastosowanie to raczej gry, programy graficzne od dłuższego czasu rzadko odpalam. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 SN750 z radiatorem jest OK za tę cenę. Nie jest to może super okazja, ale nadal OK. co do SU900, to jak dokładnie zwalniać. słabe wyniki z crystaldiskmark czy AS SSD ? Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Wygląda to tak jakby czasami zapychał się jej jakiś cache lub kontroler. Wskakuje wtedy użycie dysku na 100% i przez chwilę wszystko wczytuje się wyraźnie wolniej no przeglądanie folderów (w grach nie zauważyłem problemów). Szukałem po procesach czy coś w tym czasie nie trzepie dysku, ale nic podejrzanego nie widziałem. Samo uruchamainie wszystkiego też zauważalnie trwa dłużej, jeśli porównam zapełnienie 30% a 60-70%. Ten dysk jest chyba jeszcze na MLC i raczej nie powinien się tak zachowywać? Podobnie po 1,5 roku użytkowania zaczął się zachowywać IRDM Pro (na innej płycie głównej), na gwarancji zwrócili kasę i kupiłem wtedy Adatę. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 on co prawda ma MLC, ale ma też bufor pseudoSLC. wrzuć tu zdjęcie całej tabelki SMART tego SSD z crystaldiskinfo Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 16 Października 2020 Udostępnij Napisano 16 Października 2020 http://i.imgur.com/1VUV7CWl.pnghttp://i.imgur.com/99iUuXhl.png Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Października 2020 Udostępnij Napisano 17 Października 2020 są dwa błędy I/O, które mogą dawać takie objawy. Więc na początku bym sprawdził/zmienił przewód SATA i port SATA też zmienił. Bo nie powinno ich tu być nigdy, bo jak rozumiem, od początku SSD jest w obecnym miejscu od zakupu? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 17 Października 2020 Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Tak, cały czas ten sam port. W takim razie podmienię kabelek i port, zobaczę czy coś się zmieni. Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Sprawdziłem na innym porcie i jest chyba lepiej. Uruchomiłem też klon systemu na SN750 i działa dosyć podobnie, więc chyba z adatą jest ok. System czasami startuje w kilka sekund, czasami w kilkanaście, może to kaprys windowsa (przeinstaluję za jakiś czas) lub ogólnie chipsetu b450. Tego SN750 1TB chyba zwrócę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts