Skocz do zawartości

Intel Core 2 Quad Q6600 ustawienia bios.

Recommended Posts

Witam, posiadam płytę Gigabyte GA-P31-S3G (LGA 775)

procesor Intel Core 2 Quad Q6600, grafikę Gtx 750 Ti, pomóżcie koledzy jak ustawić ten procesor w biosie tak żeby było jak najlepiej dla proca i grafiki bez podkręcania. Na fotce aktualne ustawienia. ca47fcd36e851d8db0eebb0009b76b32.jpg

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Zużycie procesora chyba nie powinno przy tym teście tak spadać. Przywróć ustawienia domyślne w biosie bo coś miałeś wcześniej namieszane. Ewentualnie daj tryb SATA na AHCI jeśli będzie IDE. Procesor się grzeje dość mocno, chłodzenie pewnie oryginalne z intela? Napięcie 12V trochę skacze wg odczytów, jaki masz zasilacz i ile ma lat?

Zużycie procesora chyba nie powinno przy tym teście tak spadać. Przywróć ustawienia domyślne w biosie bo coś miałeś wcześniej namieszane. Ewentualnie daj tryb SATA na AHCI jeśli będzie IDE. Procesor się grzeje dość mocno, chłodzenie pewnie oryginalne z intela? Napięcie 12V trochę skacze wg odczytów, jaki masz zasilacz i ile ma lat?

w tym temacie tez poruszałem ten problem

http://forum.benchmark.pl/topic/296131-zmiana-karty-graficznej-geforce-9400-gt-na/

memtest chodził całą noc , 0 Errors

Już mu pisałem, żeby podmienił zasilacz, ale najwyraźniej ma to gdzieś.
Wiem wiem ale naprawdę nie mam od kogo pożyczyć, chyba jednak zdecyduje się w ciemno kupić zasilacz i wtedy dam znać czy coś się zmieniło. Czy taki zasilacz będzie bezpieczny?

Zasilacz SilentiumPC Elementum E2 550W 80PLUS EU 153 zł nowy na alleg....

Procesor się przegrzewa i dlatego spada jego użycie. Trzeba poprawić chłodzenie procesora oraz można zaktualizować bios płyty głównej. 

chłodzenie zakładałem nowe

Czyli jakie? 

Procesor się przegrzewa i dlatego spada jego użycie

Jeszcze nie widziałem żeby przy 85st procesor się przegrzewał, chyba że odczyty są złe. Taktowanie spada przeważnie w okolicach 100st dopiero, przy 105-110st powinno nastąpić awaryjne wyłączenie. 

Czyli jakie? 

Zalman 80F, słabe chłodzenie ale ja nie gram nadmiernie wiec chyba takie wystarczy do przeglądania netu

https://allegro.pl/oferta/wentylator-chlodzenie-cpu-zalman-cnps80f-intel-amd-9566531425

Zasilacz taki zamówiłem SilentiumPC Elementum E 2 550W

https://www.zadowolenie.pl/podzespoly-komputerowe/zasilacze-komputerowe/silentiumpc-zasilacz-elementum-e-2-550w?utm_source=ceneo_spo&utm_medium=referral

Edytowane przez Tgold

To chłodzenie jest za słabe na deklarowaną moc TDP tego procesora. Nie wydaje ci się za głośne swoją drogą? Przecież to nawet nie jest kwestia czy grasz czy nie. Kultura pracy przy takim chłodzeniu może być niekoniecznie dobra.

Zalman 80F

Maksymalne TDP: 82 W

Q6600

TDP: 105W

A miałem przez pewien czas ten procesor i nie jest ciężko go dociążyć do max.

Osiągana przez niego temperatura do 90*C jak mówisz nie jest dla niego zdrowa.

Z takim: https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-procesor-intel-wysokie-miedziane-lga775-9782975372 to osiągałem 65*C po OC na 3GHz.

Kolega zresztą dobrze ci powiedział, że 450W wystarczy niepotrzebnie dopłacałeś.

Edytowane przez CrisPell

Nie wiem o czym tutaj ta cała dysputa. Przecież na pierwszy rzut oka widać, że problemem jest tu thermal throttling wynikający z przegrzewania się procesora lub/i gównianej sekcji zasilania na płycie głównej.

Aby problem zlikwidować przydało by się po pierwsze wyłaczyć w biosie wszystkie Cool'n'Quiety i oszczędzacze energii, w Windows plan wydajności na maks. Po drugie zmiana pasty termoprzewodzącej, w ostateczności chłodzenia i, o ile sekcja zasilania goła (nie wiem, nie sprawdzałem), zakup i naklejenie radiatorów na mofsety.

Tyle, że na to wszystko szkoda czasu i pieniędzy. Zwłaszcza jak już autor niepotrzebnie wydał powiedzmy ~150zł na nowy zasilacz. Obecnie LGA 775 to ciężki skansen, o wiele żwawiej działa od tego składak na Athlonie 3000G. Także zamiast tracić czas i pieniądze na diagnozę i "naprawę" dziadunia, lepiej kupić za nie wiem, 600zł nowy procek, ram, płytę i sklecić to do kupy z nowym zasilaczem i starą grafiką.

Edytowane przez 40rozbojnik

Pewnie kolega ma rację że lepiej kupić coś nowszego, a co do restartów to dzieje się to losowo, czasem przy przeglądaniu netu a czasem jak nic się nie robi na kompie, ciekawe też jest ze podczas testu w furmark rog edition z testem 02 Vulcan żaden restart nie wystąpił.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Jeszcze kilka lat temu zabawy z LGA771 czy 775 miały ręce i nogi. Teraz naprawdę każda taniocha (procesor) za 200zł od Intela czy AMD zjada wydajnościowo te stare grzejniki na śniadanie. Jak ma się wydać powyżej 100zł aby postawić dziadygę na nogi, to naprawdę lepiej się zastanowić czy warto. Po latach wszystko może tu siadać, począwszy od degradacji procesora, kondensatorów na płycie czy w końcu awarii RAMu.

Otwórz obudowę, zrób zdjęcie jak to wygląda w środku i wstaw na forum.

Edit.

Pewnie kolega ma rację że lepiej kupić coś nowszego, a co do restartów to dzieje się to losowo, czasem przy przeglądaniu netu a czasem jak nic się nie robi na kompie, ciekawe też jest ze podczas testu w furmark rog edition z testem 02 Vulcan żaden restart nie wystąpił.

Już różne przypadki w życiu widziałem, to nie zaszkodzi zapytać. Jak masz podłączony komputer DO SIECI ELEKTRYCZNEJ? Do uziemionej listwy, do gniazdka z uziemieniem, do gniazdka bez uziemienia?

Edytowane przez bartekmustach

Zalman 80F, słabe chłodzenie ale ja nie gram nadmiernie wiec chyba takie wystarczy do przeglądania netu

https://allegro.pl/oferta/deepcool-ice-edge-mini-fs-v2-0-chlodzenie-7439545506

Za niewiele więcej mogłeś mieć coś sporo lepszego.

Przecież na pierwszy rzut oka widać, że problemem jest tu thermal throttling wynikający z przegrzewania się procesora lub/i gównianej sekcji zasilania na płycie głównej.

Bardziej obstawiałbym sekcję zasilania właśnie bo jest goła, a do tego horyzontalne chłodzenie dmucha na nią ciepłym powietrzem. Dodatkowo obudowa typu piekarnik, przydałby się choćby wentylator z tyłu który wyciągałby ciepło na zewnątrz. 

Zwłaszcza jak już autor niepotrzebnie wydał powiedzmy ~150zł na nowy zasilacz

a co do restartów to dzieje się to losowo, czasem przy przeglądaniu netu a czasem jak nic się nie robi na kompie

Autor miał ponad 10-letni zasilacz z tego co kojarzę, bardzo możliwe że to on stwarza problemy tym bardziej że restarty wydają się być losowe. Zresztą nowy zasilacz można bez problemu przerzucić do innej obudowy więc nie uważam że to pieniądze wyrzucone w błoto.

Modernizowałem jakiś rok temu komputer szwagra na 775, wymieniłem zasilacz, proca na Xeona, dołożyłem ramu na 8gb , jakieś chłodzenie i ssd i komputer zyskał drugie życie stosunkowo niewielkim kosztem (koło 300zł wyszło z tego co pamiętam). Słabym punktem są płyty główne, wiadomo że mają swoje lata i nie wiadomo kiedy padną. SSD, zasilacz czy chłodzenie można bez problemu wykorzystać w kolejnym zestawie więc to się nie zmarnuje.

Czekamy na dostawę tego Elementum i informację czy sytuacja się poprawiła.

Na początku podłącz komputer do uziemionego gniazdka.

Jak nie pomoże, wsadź ten zasilacz, który zamówiłeś i podłącz do uziemionego gniazdka.

Elektroniki nie powinno się podpinać do gniazda bez uziemienia. Może to powodować wiele problemów oraz uszkodzenia.

Jeśli z zasilaniem będzie okej, a problem dalej będzie występował, to ja zwróciłbym się w stronę płyty głównej.

Ten Gigabyte ma bardzo lichą sekcję zasilania, która w słabo wietrzonej budzie prawdopodobnie nie wyrabia z tym procesorem. Obstawiam, że to ona jest winowajcą takiego zachowania procesora w OCCT jak na screenach wyżej.