danones 2 Napisano 28 Września 2020 Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Muszę kupić 3 osuszacze powietrza. Kwota jaką mogę przeznaczyć na urządzenie to maks 220 zł. Znalazłem dwa modele i zastanawiam się czy warto dopłacić do tego niby lepszego. Opinie na sieci są różne... https://allegro.pl/oferta/pochlaniacz-wilgoci-osuszacz-powietrza-1100ml-lcd-9701114287 https://allegro.pl/oferta/osuszacz-powietrza-pochlaniacz-wilgoci-maltec-9658705918 Jeden osuszacz ma spore wyzwanie w łazience gdzie wilgotność potrafi dochodzić do 99%. Taki tani w ogóle da radę? Polecacie jakiś inny? Proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5523 Napisano 28 Września 2020 Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Przestań sikać na podłogówkę to i wilgotność spadnie Cytuj Link to post Share on other sites
danones 2 Napisano 28 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Nie mam podłogówki. Walczę z pleśnią w pomieszczeniach przez wysoką wilgotność. Dom nie ma dobrej wentylacji. Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2747 Napisano 28 Września 2020 Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Ja od 3 lat w łazience i w pokoju gdzie suszy się pranie używam pochłaniaczy ceresit. I jak miałem problem z pleśni i zapachem wilgoci to po zastosowaniu tych pochłaniaczy problemu nie ma. Taka tabletka starcza mi na ok 30 dni na pomieszczenie. Tanio i skutecznie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
danones 2 Napisano 28 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Używałem pochłaniaczy Humistop po 2 sztuki w pomieszczeniach i niestety nie dały rady. Nie wiem czy ten też sobie poradzi, szczególnie w zimie, ale może kupię i przetestuje. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 28 Września 2020 Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Nie mam podłogówki. Walczę z pleśnią w pomieszczeniach przez wysoką wilgotność. Dom nie ma dobrej wentylacji. To może zamiast walczyć ze skutkami lepiej naprawić przyczynę problemu? Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 28 Września 2020 Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Jak masz kratki wentylacyjne to załóż wentylatory, jak masz okna plastiki to je zostaw rozszczelnione, zamontuj w drzwiach też jakiś otwór wentylacyjny, itd, wszystko po trochu pomoże i wtedy może pochłaniacze dadzą radę Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5523 Napisano 28 Września 2020 Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Nie wiem czy ten też sobie poradzi, szczególnie w zimie, Dafuq, przeca w zime wilgotność bezwzględna powietrza jest mniejsza... Im niższa temperatura tym mniej gramów(wartość maksymalna) pary na kilogram powietrza ... Cytuj Link to post Share on other sites
danones 2 Napisano 28 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2020 @Mrozinho Tak zdaje sobie z tego sprawę, ale w zimie musimy niestety wywieszać część prania na kaloryferach. Woda skrapla się na oknach. W jednym pokoju wilgotność min 59% maks 83%, a w drugim min 61% maks 75%. W łazience min 74% maks 95%. Odczyty z wczoraj i dziś. @wrobel_krk Tak są kratki. Okna plastik. Co do wentylacji w domu, to w dwóch pomieszczeniach jest poprowadzona kominem kanałami elastycznymi, a na kominie jest nasada obrotowa. Może ciąg jest niewystarczający? Dom jest starej konstrukcji i może komin jest źle zbudowany, nie wiem. Budowlańcem i specjalistą nie jestem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts