Krzysko 2574 Napisano 20 Września 2020 Udostępnij Napisano 20 Września 2020 (edytowane) Witam. Mój problem dotyczy trochę "egzotycznego" zestawu. Polega on na tym, że grafika działa w trybie x8 zamiast x16 a dysk NVMe x2 zamiast x4. Po uruchomieniu systemu przez chwilę działa ok a po chwili zaczynają się problemy. Zużycie procesora dobija do 100% na każdym rdzeniu po otworzeniu czegokolwiek i z komputera nie da się korzystać bo jest tzw. "pokaz slajdów". 1.Konfiguracja komputera: - Intel Xeon E5 2630 V2 + SilentiumPC Fera 2 v2 - Atermiter X79G v1.21 USB 3.0, SATA3, NVMe - Kllisre DDR3 1600MHz 4x4GB REG-ECC - AMD Radeon RX 550 4GB - SSD NVMe SK Hynix BC501 256GB - SSD SATA Biwin 120GB - SilentiumPC Elementum S2 450W - SilentiumPC Armis AR3 TG RGB 2.System operacyjny: Windows 10 PRO 64-bit 3.Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów: żadne, świeży komputer. 4.Używany program antywirusowy: Windows Defender 5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu: sprawdzenie procesora programem Intel Processor Diagnostic Tools - pokazuje AVX.exe Fail. Sprawdzenie pamięci memtestem - przez ponad godzinę testu nie było błędów. W testach pamięci ram Aida64 na początku test pokazuje prawie 25000 MB/s odczyt/zapis/kopia a później wartości te spadają do ~8000 MB/s. 6.Informacje dodatkowe: problem wysokiego zużycia procesora i lagowania pojawił się po zainstalowaniu gry dla testu i pograniu chwilę w nią, problem z trybem działania karty graficznej i dysku NVMe jest od początku. Chyba wszystko opisałem. Dodam jeszcze filmiki żeby z obrazować sytuację. https://drive.google.com/file/d/13jLVAoRDoFsW1PWIq5a2dMWZjAZslEJ8/view?usp=sharing Pozdrawiam, Krzysztof. Edytowane 20 Września 2020 przez Krzysko Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 20 Września 2020 Udostępnij Napisano 20 Września 2020 (edytowane) Ten komputer sam składałeś czy kupiłeś od kogoś? Ten procesor może nie współpracować z 10. Edytowane 20 Września 2020 przez BlackCoffe Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2574 Napisano 20 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Sam składałem. Proc współpracuje z W10 bez problemów (inni mają i im to śmiga). Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 20 Września 2020 Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Płyta główna zapewne używana. Masz pewność, że jest sprawna? PINy na niej są proste? Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2574 Napisano 20 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Płyta nówka prosto z Chin, piny proste. Cytuj Link to post Share on other sites
andrei 794 Napisano 20 Września 2020 Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Bardziej przydałby się filmik/screen z procesów które aktualnie są używane niż z wydajności. Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2574 Napisano 20 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2020 (edytowane) Z tymi procesami to jest tak, że czasami się pokazuje bodajże "zdarzenia systemowe" czy jakoś tak i zużycie procesora 100% na tym procesie. https://drive.google.com/file/d/13m5q-0Aq3YNRv6GlrE5x7wHmGJa1PPm7/view?usp=drivesdk Tu chyba tego nie widać akurat. Jutro jeszcze spróbuję nagrać ten proces. Poza tym żaden inny proces czy uruchomiona aktualnie aplikacja nie powoduje 100% użycia procesora. Edytowane 20 Września 2020 przez Krzysko Cytuj Link to post Share on other sites
andrei 794 Napisano 20 Września 2020 Udostępnij Napisano 20 Września 2020 (edytowane) Nagraj filmik z wyłączonym epic game launcherem, bo aktualnie pobierałeś gierke albo aktualizacje do gry. Dodatkowo w tle masz aktualizacje zabezpieczeń z windows update. Edytowane 20 Września 2020 przez andrei Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2574 Napisano 21 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2020 (edytowane) Świeży filmik. Tutaj nie ma znaczenia czy jest coś uruchomione czy nie. Uruchomienie czegokolwiek powoduje wysokie użycie procesora. Trochę kiepska jakość ale ani lustrzanka ani telefon nie chcą nagrać lepiej... Edytowane 21 Września 2020 przez Krzysko Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 21 Września 2020 Udostępnij Napisano 21 Września 2020 problem wysokiego zużycia procesora i lagowania pojawił się po zainstalowaniu gry dla testu i pograniu chwilę w nią, problem z trybem działania karty graficznej i dysku NVMe jest od początku. Odpal jakaś bootowalną wersje linuxa z pendriva i zobacz jak wygląda tam sytuacja z PCI-E. Ten xeon też z ali? masz możliwość sprawdzenia go na innej platformie? To by wiele wyjaśniło. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 21 Września 2020 Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Dla mnie problem jest z prockiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2574 Napisano 21 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2020 (edytowane) Tak, procek też z Ali. Niby dają rok gwarancji na płytę i procek ale ciężko się z nimi dogadać. Sprawdzić niestety nie mam gdzie. Jak nic nie pomoże to zamówię najtańszą płytę na allegro i przetestuję procek na niej i będę wiedział co jest grane. Jak będzie proc walnięty to płytę odeślę i zamówię drugi proc. Wieczorem jeszcze sprawdzę na Linuxie co tam pokaże. Edit: po odpaleniu Ubuntu z pendrive i wyłączeniu komputera przestał działać... Z Ubuntu nic się nie dowiedziałem po za tym że tam też go "muliło". Teraz komp tylko się włącza, czarny ekran, nic nie piszczy, nic nie działa... Edytowane 21 Września 2020 przez Krzysko Cytuj Link to post Share on other sites
andrei 794 Napisano 21 Września 2020 Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Zalecałbym zwrócić towar, procesor zdecydowanie uszkodzony avx.exe fail z tego roku sporo tematów, gdzie za każdym razem kończy się albo śmiercią procka, albo po prostu uszkodzeniem. Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2574 Napisano 21 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Na ryzyko zamówiłem E5 1607 V2 z Polski na sprawdzenie - nie wiem czy płyta obsługuje bo Chińczycy nic o tym nie piszą na aukcji. Zwrot za friko to nie będę stratny. Cytuj Link to post Share on other sites
DEX66 43 Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 RX 550 i 560 używają pcie x8 https://pl.msi.com/Graphics-card/Radeon-RX-550-4GT-LP-OC/Specification Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2574 Napisano 23 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2020 (edytowane) RX 550 i 560 używają pcie x8 https://pl.msi.com/Graphics-card/Radeon-RX-550-4GT-LP-OC/Specification No dobra, to kwestia grafiki rozwiązana, rozbebeszyłem swojego kompa i podłączyłem do niego. Niestety na stronie Asusa pokazuje tylko PCI-e 3.0 więc byłem przekonany, że ma działać w trybie x16. Zaraz sprawdzę dysk tylko muszę od nowa windowsa zainstalować. Edit: dysk na mojej płycie też działa w trybie x2 czyli chyba tak ma być, z dokładną specyfikacją tak jak wyżej z kartą graficzną - producent tylko podaje PCI-e 3.0... Został problem z procesorem. Jutro powinienem mieć drugi. Płyta padnięta... Dziś założyłem drugi procesor i taka sama sytuacja, komputer się włącza z czarnym ekranem, po 10s restart i dalej czarny ekran. Sprawdziłem jeszcze raz gniazdo przy zmianie procesora i piny niby proste. Chciał człowiek przycebulić to teraz musi bulić Edytowane 22 Września 2020 przez Krzysko Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 23 Września 2020 Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Chytry dwa razy traci Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2574 Napisano 24 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Może coś jednak z tego będzie ten sam procesor co zaliczył AVX fail. Płyta na jednej kości wstaje bez problemu i wszystko działa. Sprawdziłem każdą kość osobno memtestem po mniej więcej 1,5h testu na kość i na żadnej nie wyskoczyły błędy. IPDT przechodzi w całości. Na 2 kościach działa, memtest leci od 2,5h i nie ma błędów. IPDT jw. Na 3 kościach płyta wstaje, system się włącza ale procesor łapie faila na teście IPDT i w Menadżerze zadań w zakładce Wydajność po kliknięciu na pamięć w miejscu gdzie powinna być pokazana szybkość pamięci, użyte gniazda etc. nie ma nic. Memtesta jeszcze nie puszczałem na 3 kościach. Na 4 kościach płyta wstanie jak jej się zechce. Suma summarum wygląda na to, że płyta jest walnięta bo na drugim procesorze dzieją się te same rzeczy. Dzięki wszystkim za pomoc, jeśli coś jeszcze wykminię to dopiszę. Cytuj Link to post Share on other sites
Rustic123 0 Napisano 3 Października 2020 Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Siemka, żyjesz jeszcze? mam aktualnie podobnie jak ty co zrobiłeś co padło? Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2574 Napisano 3 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2020 No ja żyję, komputer też ale działa tylko na jednej kości. Wsadzając 2 chwilę działa ok a później dalej dzieją się cyrki. Memtest niestety na domyślnych ustawieniach nie wykazuje błędów, na wszystkich kościach test leciał ponad 13h, przeszedł test 4x pozytywnie. Jak będę miał wolną gotówkę zamówię nową płytę główną ale z Polski (ale chińską oczywiście ) i przetestuję wtedy jeszcze raz wszystko. Niestety z dearfriendami się nie dogadałem, już nawet przestali czytać ode mnie wiadomości także ten rok gwarancji to o kant stołu rozbić, nawet support aliexpress nie pomógł ponieważ minął termin założenia sporu... Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysko 2574 Napisano 14 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Aktualizacja. Problem chyba został rozwiązany choć jeszcze jest w fazie testów. Zamówiłem 2 sztuki SK hynix HMT31GR7CFR4C-PB 8GB DDR3 PC3-12800R REG ECC (na kościach Hynixa z serwera HP) na Allegro i jak na razie komputer działa prawidłowo. Kości zamówione z Aliexpress też są SK hynix (jak dobrze pamiętam na kościach Samsung z radiatorem i też z serwera HP) tylko przeprogramowane przez chińczyków żeby pokazywało nazwę Kllisre. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts