Pafanx 4 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Wszystko tak, jak w temacie.. Procesor daje takie same temperatury zarówno w occt jak i w HWmonitor. Jeden, dwa rdzenie mają 100stopni, natomiast reszta 85-95. W idle cpu ma około 40 stopni niżej reszta informacji, proszę o poradę, co jeszcze mógłbym zrobić... 1.Konfiguracja komputera: MSI Z270 Tomahawk, I7 6700k, Zasilacz CoolerMaster 550W Bronze, EVGA GTX 1070,Pamięć RAM- HyperX Predator 2x8GB 3200 cl16, G.Skill Ripjaws 2x8GB 3400 cl18, natomiast wszystkie pamięci są ustawione po parametrach HyperX, Phanteks Eclipse P300, chłodzenie Fera 2 z wentylatorami po obu stronach radiatora oraz dodatkowe dwa wentylatory są umieszczone kolejno z przodu oraz z tyłu obudowy, pasta Kryonaut 2.System operacyjny: W10 Professional 64bit 3.Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów: brak... 4.Używany program antywirusowy:Windows Defender 5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu: Wymiana pasty na nową Ustawienie stałego napięcia na 1,25V Ustawienie na sztywno wszystkich wentylatorów na 100% mocy Zmniejszenie zegarów na rdzeniu do 3000 mhz, wtedy temperatura osiągała 85 stopni Aktualizacja BIOS-u Reset BIOS-u Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 A w BIOSie jaką masz temperaturę procka? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Procesor był rozscinany? Masz go od nowości? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pafanx 4 Napisano 18 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2020 (edytowane) A w BIOSie jaką masz temperaturę procka?W BIOS-ie jest 32-25st. Procesor nie jest ze mną od nowości, raczej nie był delidowany, silikon i ihs wygląda na stan fabryczny, natomiast nie mam stuprocentowej pewności. Mam go około półtorej roku. Najgorsze, że nie jestem w stanie wskazać, od kiedy usterka wystepuje- wyszło dopiero dzisiaj przy testowaniu,wcześniej nie używałem na nim żadnych obciążających aplikacji. Oczywiście jedynie po odkupieniu go półtorej roku temu- wtedy osiągał max 77 stopni Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Dodam jeszcze, że po rozpoczęciu stress testu procesor przez jakieś dwie trzy minuty trzyma zegary po czym zaczyna bardzo powoli throttlować w dosyć dziwny sposób, mianowicie na zmianę spadają zegary coraz bardziej po czym znowu wchodzą na max częstotliwość. Ciężko jest mi uwierzyć w to,że procesor rzeczywiście osiąga taką temperaturę, po pierwszych testach, gdy zdecydowałem się ponownie nałożyć pastę, dotknalem procesora i był mniej ciepły niż GPU, które wyświetlało tylko pulpit No ale cóż, może po prostu zdążył ostygnąć szybciej niż grafika.. Edytowane 18 Września 2020 przez Pafanx Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Temperatura w BIOSie jak dla mnie jest tą prawdziwą, programy mogą się mylić. Cytuj Link to post Share on other sites
Pafanx 4 Napisano 18 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Temperatura w BIOSie jak dla mnie jest tą prawdziwą, programy mogą się mylić. Czy masz może jakaś sugestie jak w takim razie ten temat "ugryźć"? Wentylatory kręcą się jak oszalałe, zarówno po odpaleniu occt jak i prime Ja już nie mam pomysłu.... Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 18 Września 2020 Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Spróbuj jeszcze sprawdzić temperatury w HWInfo64 i daj screen tutaj [zakładka Sensors]. Cytuj Link to post Share on other sites
Pafanx 4 Napisano 19 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Nie więcej niż 15 sekund testu(prime95, small data set): Zauważyłem też, że po wyłączeniu stress testu niemalże po sekundzie temperatura CPU wraca spowrotem do normalnej temperatury, a właściwie to nawet jest sporo od niej niższa: Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 raczej nie był delidowany, I tu może być pies pogrzebany. Procek już wiekowy, pasta pod IHS mogła zaschnąć i stąd te temperatury. Jedyne lekarstwo - delid. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Pokaż screen z CrystalDiskInfo, jedna rzecz mnie się nie podoba i chce to sprawdzić. Cytuj Link to post Share on other sites
Pafanx 4 Napisano 19 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Tutaj zrzut z dysku scticte systemowego, dwa pozostałe dyski są spięte w RAID i służą głównie do przechowywania gier faktycznie zauważyłem że jeden dysk jest w złej kondycji Pozostałe dyski(niesystemowe): Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 (edytowane) Twój dysk D co jest na ostatnim screenie jest umierający, dużo realokowanych sektorów [parametr 05] plus jeszcze sektory niestabilne [C5] i uszkodzone, których nie da się naprawić [C6]. Zrób kopie danych z tego dysku i kup nowy. Edytowane 19 Września 2020 przez BlackCoffe 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 W BIOS-ie jest 32-25st. Procesor nie jest ze mną od nowości, raczej nie był delidowany, A ja myślę ze był delid ,skoro 1.25v i taki kosmos Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts