Draxx0n 0 Napisano 12 Września 2020 Udostępnij Napisano 12 Września 2020 (edytowane) Witam, dziś zakupiłem nowy monitor. Po podłączeniu monitora do komputera na ekranie pojawił się komunikat "Brak wejścia wideo" i po jakichś 3-5 sekundach komunikat "przechodzenie w tryb uśpienia". Monitor to Phillips 243V7QS. Jest on podłączany do komputera kablem VGA dołączonym w zestawie do monitora. Dodam że karta graficzna (RX 580) nie ma wejścia VGA więc byłem zmuszony podłączyć monitor do płyty głównej (nie wiem czy to jest przyczyną). Co najważniejsze wcześniej komputer był podłączony do telewizora lecz kablem HDMI prosto z karty graficznej i wszytko działo bardzo dobrze. Wielokrotnie sprawdziłem stan kabla oraz czy jest on odpowiednio podłączony. Zastanawiam się nad kupnem kabla HDMI-VGA gdyż monitor ma tylko wejścia VGA i DVI. Proszę o pomoc, pozdrawiam Edytowane 12 Września 2020 przez Draxx0n Cytuj Link to post Share on other sites
lucas-7 45 Napisano 12 Września 2020 Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Jaka płyta? Jaki procesor ? Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 13 Września 2020 Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Dodam że karta graficzna (RX 580) nie ma wejścia VGA więc byłem zmuszony podłączyć monitor do płyty głównej Karta ma wyjścia, nie wejścia. Podłączając do mobo, kiedy GPU ciągle jest w komputerze zamontowane, komputer daje wyjście na kartę graficzna. Zdemontuj GPU i wtedy zobacz czy będzie sygnał z wyjścia płyty głównej (zakładając że procesor ma zintegrowana grafikę, oczywiście). P.S. Po co kupować monitor z wejściami jakich nie masz na GPU? Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 13 Września 2020 Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Jaki to dokladnie model tej karty graficznej ? Jakie ma wyjscia ? Cytuj Link to post Share on other sites
Draxx0n 0 Napisano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Problem rozwiązany, wystarczyło zakupić kabel HDMI-DVI, gdyż jeśli komputer posiada dedykowaną kartę graficzną wyjście VGA na płycie głównej staje się nieaktywne. P.S. Po co kupować monitor z wejściami jakich nie masz na GPU?Monitor ma to samo wejście co karta graficzna (DVI) lecz kabel DVI-DVI nie został dołączony w zestawie. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 13 Września 2020 Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Problem rozwiązany, wystarczyło zakupić kabel HDMI-DVI HDMI i DVI to ten sam sygnał w innym opakowaniu. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 13 Września 2020 Udostępnij Napisano 13 Września 2020 HDMI i DVI to ten sam sygnał w innym opakowaniu. Jeśli chodzi o obraz to może i prawda, ale HDMI może przesłać też np. dźwięk. Dlatego w TV jest przeważnie HDMI a w monitorach (bez głośników) DisplayPort. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts