sznib 887 Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Kiedyś, jak jeszcze siedziałem na Intelu problemu z monitorowaniem temperatur nie było; Odpalałem CoreTemp, osobna temperatura dla każdego rdzenia, czysto i przejrzyście. Po przesiadce na Ryzena trochę się skomplikowało i można się trochę pogubić z temperaturami. Do monitoringu mamy dedykowane narzędzie od AMD, czyli Ryzen Master. Ok, jest też popularny program do monitoringu, mianowicie HWiNFO. I tu się pojawia zonk, bo oba te programy pokazują różne temperatury: W dodatku HWiNFO pokazuje 3-4 odczyty temperatury (w zależności od ilości CCD procesora). Skąd więc te rozbieżności, i które odczyty są prawidłowe? Otóż najbardziej miarodajny jest odczyt z Ryzen Master. Niestety, AMD nie udostępniło sposobu odczytu jaki jest użyty w RM firmom trzecim i dlatego w HWiNFO są inne odczyty. Co one zatem oznaczają? 1. CPU (Tctl/Tdie) - jest to odczyt z najgorętszego miejsca w CPU, tzw. Hot Spot. Ten odczyt jest w biosie płyt głównych i na jego podstawie działa sterowanie prędkością wentylatorów. Również ten odczyt znajdziemy w CoreTemp. 2. CPU Die (average) - Średnia temperatur z wszystkich czujników w procesorze. 3. CPU CCD1 (Tdie) - odczyt z czujnika modułu CCD procesora (ewentualnie CPU CCD2 jak jest drugi moduł). Tak więc wygląda sprawa z temperaturami Ryzena, a dokładnie z ich odczytem. Jedno jest pewne; ustawiając krzywe wentylatorów należy brać pod uwagę odczyt CPU (Tctl/Tdie) z HWiNfo. Chociaż tu też nie jest tak różowo, u mnie np. W idle odczyt CPU (Tctl/Tdie) i CPUTemp z mobo są identyczne, ale podczas obciążenia odczyt z procesora rośnie szybciej od tego z mobo (podczas jednego przebiegu w Cinebench 15 ten pierwszy dochodzi do 76st, drugi do 71.). Edytowane 2 Września 2020 przez sznib Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Sprawdziłem to co piszesz i weź pod uwagę jeszcze to, że np ja mam w HWiNfo odświeżanie na 2 sekundy ustawione(pewnie domyślnie), a w Ryzen Master widzę że jest sekunda. Jak sobie w HWiNfo ustawiłem odśnieżanie na 500ms to u mnie odczyt z Ryzen Master cały czas był praktycznie taki jak CPU (die) Average. Zapomniałem dodać, że poza tym że te odczyty z RM i Hwinfo nie są zsynchronizowane to wszystko to prawda:) Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2020 No, ustawiłem te 500ms i odczyt CPU (die) Average rzeczywiście jest bardzo podobny do tego z RM, aczkolwiek nie identyczny. Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 (edytowane) temp rdzeni zmienia sie non stop. 1 stopień nawet w mniej niż te 500ms Edytowane 2 Września 2020 przez danieloslaw1 Cytuj Link to post Share on other sites
Eternal1 21 Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 CPU Die (average) Gdzieś w informacjach o RyzenMaster AMD podało że wiążącą wartością pomiaru temperatury jest "CPU Die (average)" i to też pokrywa się z rzeczywistością co pokazuje program. U mnie sytuacja jest bardzo podobna, z tym że płyta AsRock B450 Fatal1ty K4 sugeruje się wartością "CPU (Tctl/Tdie)" kontrolując wentylatory i pilnując szczytowej bezpiecznej temperatury CPU. Na szczęście BIOS umożliwia ręczną regulacja obu funkcji. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts