bartekmustach 28 Napisano 23 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 (edytowane) Witam, Zastanawiam się nad wymianą pamięci w swoim laptopie. Mój laptop to: https://www.x-kom.pl/p/492729-notebook-laptop-156-asus-tuf-gaming-fx505dt-r5-3550h-8gb-512.html Posiadam w nim dwie kostki RAM'u działające w Dualu 2x8GB. Asus seryjnie montował w nich kości Samsunga: https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-ddr4-samsung-8gb-2666mhz-m471a1k43cb1-7920167943 Zastanawiam się, czy przy tych podzespołach (przede wszystkim przy tym R5 3550H) jest sens wymieniać te kości na szybsze. Mają one szybkość 2666MHz, które i tak są zbite na 2400MHz przez Ryśka, ale mają okrutne timmingi CL19. Znalazłem na Morelach takie kostki HyperX CL14: https://www.morele.net/pamiec-do-laptopa-hyperx-impact-ddr4-sodimm-2x8gb-2400mhz-cl14-hx424s14ib2k2-16-1251370/ Z racji faktu, iż desktopowe Ryzeny lubią niskie timmingi i megaherce RAM'u, to zakładam, że podobnie będzie z wersjami mobilnymi. Tu pojawia się pytanie: czy przy zmianie na powyższe kostki będę miał jakieś odczuwalne korzyści? Mowa tu głównie o grach. Może już ktoś z Was takie rewolucje w laptopach robił i to testował. Z góry dzięki za zainteresowanie tematem i odpowiedzi. Edytowane 23 Lipca 2020 przez bartekmustach Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 23 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Nie podałeś ale domyślam się że chodzi o gaming? jeśli wymiana wyniesie Cię grosze (uwzględniając sprzedaż kości które masz) to możesz się pobawić w innym wypadku imo szkoda zachodu). Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 24 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 (edytowane) Mowa tu głównie o grach. Nie podałeś ale domyślam się że chodzi o gaming? Napisałem, że główny zamysł to poprawa wydajności w grach jeśli wymiana wyniesie Cię grosze No nówki sztuki tych Samsungów kręcą się w przedziale 150-170 zł. Może uda się je pogonić za ok. 120 zł od sztuki, to dokładając stówę mam te HyperXy. Zastanawiam się, bo stracić na wydajności raczej nie stracę. Może poświęcę się dla społeczeństwa (jak będzie czas) i zrobię minitest Wydajność 1x8GB Sam 2666 CL19 / 2x8GB Sam 2666 CL19 / 2x8GB HX 2400 CL14 Edytowane 24 Lipca 2020 przez bartekmustach Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 24 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 A to sorki przeoczenie, aczkolwiek przeczucie wróżbity Macieja w normie. Tyle tylko, że nie puści Ci tych 2666, imo różnica w grach będzie minimalna. Czy to warte tej 100-ówki to już sobie musisz sam odpowiedzieć. A nie próbowałeś ręcznie zbić opóźnień? nie wiem na ile pozwala UEFI. Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 24 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 A to sorki przeoczenie, aczkolwiek przeczucie wróżbity Macieja w normie. Tyle tylko, że nie puści Ci tych 2666, imo różnica w grach będzie minimalna. Czy to warte tej 100-ówki to już sobie musisz sam odpowiedzieć. A nie próbowałeś ręcznie zbić opóźnień? nie wiem na ile pozwala UEFI. Niestety, UEFI w tym zakresie nie pozwala praktycznie na nic, a szkoda. Pod tym względem mobilna platforma Intela wypada tutaj o wiele lepiej, instalując same XTU można już zdziałać wiele. Zapomnij o undervoltingu tego Ryzena, oficjalnymi programami od AMD, Ryzen Master albo coś - nie ma takiej opcji. Jeżeli chodzi o zmiany timmingów samej pamięci ni cholery nie mam bladego pojęcia jaki program ruszy na mobilnym chipsecie AMD. A szkoda, bo widziałem, że ludzie na platformie Intelowskiej zbijali timmingi tych Samsungów bez większego problemu do poziomu CL17. Gdyby mógł ruszyć opóźnienia to bym się chociaż przekonał, czy gra jest warta świeczki. A tak człowiek działa trochę po omacku, albo będzie jakiś efekt, albo znikomy Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 24 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 no i cały temat laptopów, teraz zaczynają lutować już kości niedługo palca nie włożysz... brakuje mocy? idż po nowy. i. A tak człowiek działa trochę po omacku, albo będzie jakiś efekt, albo znikomy raczej to drugie.... ja bym odpuścił, ale jak jednak się na to pokusisz to przetestuj i daj znać Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 24 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 no i cały temat laptopów, teraz zaczynają lutować już kości niedługo palca nie włożysz... brakuje mocy? idż po nowy. raczej to drugie.... ja bym odpuścił, ale jak jednak się na to pokusisz to przetestuj i daj znać Cholera, przemyślę jeszcze ten temat a jak kupię to faktycznie wrzucę tu wyniki, aby rozwiać wątpliwości przyszłym myślicielom Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts