Qpers 8 Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Witam, Zakupiłem używany procesor po delid / skalpowaniu (4670k) i zauważyłem, że IHS delikatnie "jeździ" po jego DIE / zielonej podstawce... Jakby był nieco "luźny"... Czy to możliwe po prawidłowym DELID? Myślałem, że używa się tam ciekły metal i nie ma szans, żeby to ruszyć? Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Czy to możliwe po prawidłowym DELID? niby jak? ihs ma być dobrze przyklejony - ktoś spaprał robotę. Myślałem, że używa się tam ciekły metal i nie ma szans, żeby to ruszyć? "ciekły metal" to się używa panie na rdzeń to nie cyna że podmuchasz i staje w miejscu. Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Myślałem, że "delid" jest wieczny, że starcza "na długie lata", a tu IHS dosłownie lata po płytce... To możliwe, żeby stało się to "od używania" normalnego"? Np. pod wpływem ciepła, czasu? Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 (edytowane) Gość po prostu zrobił delid, posmarował rdzeń ciekłym metalem, a samej czapki nie przyklejał i dlatego jeździ. Profesjonalnie zrobione to powinno być jednak przyklejone. Raczej wielkiego problemu nie będzie jak umieści się go w sockecie. Procesor trzyma się w gnieździe, a czapka (IHS) jest przytrzymywana przez zapinkę socketu. Edytowane 17 Lipca 2020 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Sorki za zawracanie głowy, IHS jest ewidentnie czymś "klejony", widać przezroczystą maź przypominającą sylikon... Tylko że ta czapka "jeździ"... to możliwe przy rdzeniu smarowanym ciekłym metalem? Myślałem, że on sam w sobie zespaja IHS na stałe PS. czy można to jakoś "naprawić"? W sensie dokleić ten IHS do płytki? Czym? Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 a samej czapki nie przyklejał i dlatego jeździ. no to się chyba jakoś nazywa - fuszerka zdaje się . Na dobrą sprawę to nie wiadomo już co na chwilę obecną pod tą czapką jest i czy ten "ciekły metal" nie zamienił się już w wyschniętą papkę. Myślałem, że "delid" jest wieczny, że starcza "na długie lata" No to jest niestety mit, tylko lutowany ihs daje jako- taką gwarancje, że nic tam się nie podzieje. https://www.youtube.com/watch?v=y_1CfkTXm_U&feature=emb_logo Sorki za zawracanie głowy, nie zawracasz, po to jest forum. IHS jest ewidentnie czymś "klejony", widać przezroczystą maź przypominającą sylikon czyli tak jak mówiłem spaprana robota - to musi być sylikon wysokotemperaturowy a nie jakiś badziew - amatorke ktoś odstawił. Myślałem, że on sam w sobie zespaja IHS na stałe Niestety nie - tak jak wspominałem wyżej to nie cyna, nie zmienia się on nagle w "stały" metal. PS. czy można to jakoś "naprawić"? W sensie dokleić ten IHS do płytki? Czym? Oczywiście że można. Ale musisz mieć ciekły metal i odpowiedni sylikon. Jak nie masz ani jednego ani drugiego to dla jednego delidu Ci się nie opłaci tego kupować bo wyniesie Cię więcej niż taka usługa u kogoś ogarniętego. Można to co prawda zrobić bardziej chałupniczymi metodami i nawet nie sklejać IHS tak jak wspomiał@@CrisPell, ale to takie trochę badziewiarstwo. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 17 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Jedna rada: wyślij to jeszcze raz do kogoś, kto tego nie spier*oli, np kolega @PatrykT. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 19 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Ja bym posmarował pastą i zamontował i zapomniał, a jak masz problemy ze snem z tego powodu lub jeszcze inne powikłania wtedy kombinował. Racja ktoś z kopał robotę ale jak działa to po co sobie robić problemy? Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 19 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) PS. czy można to jakoś "naprawić"? W sensie dokleić ten IHS do płytki? Czym? Kup sobie silikon klej wysokotemperaturowy (Castorama,Leroy Merlin itp sklepy) i zrób to sam,tyle potrafisz,nie zapomnij o odpromienniku ciepła - zostawić kawałek luki. Edytowane 19 Lipca 2020 przez Marekpe Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 19 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Delidowany 4670K Czyścisz z syfu, najlepiej propanolem i jakimś kawałkiem plastiku np. kartą z biedry. Kupujesz lakier bezbarwny do paznokci i zamalowujesz to w obwódce czerwonej, żeby przypadkiem liquid metal nie zrobił zwarcia. Kupujesz pastę liquid metal https://www.morele.net/coollaboratory-pasta-termoprzewodzaca-liquid-pro-1g-liquidpro-551755/ https://www.x-kom.pl/p/396352-pasta-termoprzewodzaca-thermal-grizzly-conductonaut-1g.html Nakładasz odrobinkę na rdzeń i odrobinkę na ihs od środka tam gdzie styka się z rdzeniem. https://youtu.be/0DKP77tX9VE?t=178 - właściwie dobry film edukacyjny do całości procesu IHS przyklejasz z powrotem do pcb procesora silikonem wysokotemperaturowym. https://allegro.pl/oferta/k2-silikon-czarny-wysokotemperaturowy-350-c-21g-9471872615 Ja lubię czarnym ale kolorów jest dużo ;p Zazwyczaj nakładam wykałaczką tam gdzie jest żółta linia na pierwszym zdjęciu. Taką ścieżkę o grubości i wysokości 1-1,5mm. Pilnuj, żeby IHS był założony na PCB tak jak oryginalnie. Założony źle w bok nie będzie pasował do zapinki w sockecie a do góry nogami będzie napis do góry nogami ;p. Potem wkładasz delikanie do socketu i przytrzymując IHS palcem, zapinasz. Po 3-4 godzinach można śmiało włączyć kompa a po 12h trzeba robić nowy delid z maszynkami, młotkami i skalpelami. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts