Skocz do zawartości

Obudowa do max 300 zł (2020)

Recommended Posts

Witam, zamierzam zrobić upgrade, albo nawet złożyć nowy komputer.

Na tą chwilę posiadam obudowę Bitfenix Shinobi (z oknem). Jednak obudowa ta jest ciężka w czyszczeniu, jego powierzchnia jest gumowo - plastikowa,a aby zdjąć przedni panel trzeba zdjąć prawą i lewą blachę, a nawet górę. Jest ona też mało przewiewna. Dodatkowo w wyniku przemęczenia wylałem na nią Colę. Udało mi się to powycierać i umyć, ale nie wiem, czy coś tam nie zostało (musiałbym wszystko rozmontować, a nie miałem na to czasu).

Z tych powodów zacząłem zastanawiać się, czy nie lepiej byłoby kupić nową obudowę, a starą rozebrać, wyczyścić i może spróbować sprzedać.

Chciałem, aby sama obudowa była dobrze przewiewna, ze względu na komponenty, których bym użył. Była łatwa w czyszczeniu, chwilami nie mam czasu nawet na odkurzenie, więc dla mnie priorytetem jest, abym mógł zdjąć z łatwością przedni panel i mógł go wytrzeć z nadmiaru kurzu i ogólnie, aby łatwo dało się go wyczyścić. Opcjonalnie miło byłoby mieć miejsce na nagrywarkę DVD. Niektórzy powiedzą, że to przeżytek, ale dla mnie osobiście jest to w pewnym sensie zacofanie, jednak bez tego mógłbym przeżyć, kupując po prostu zewnętrzną nagrywarkę. 

Mam wypatrzone dwa modele od SilentiumPC:

Obudowa SilentiumPC Signum SG1 TG Pure Black

https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-signum-sg1-tg-pure-black-spc230-4144367/

Obudowa SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black

https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-regnum-rg4t-pure-black-spc178-978270/

Czy któryś z tych jest godny polecenia? Są może jakieś inne modele ? Czy może powinien po prostu zostać przy starej obudowie?

Byłbym wdzięczny za rady.

Co do samym podzespołów, to na chwilę obecną nie mogę ich w pełni podać, gdyż jeszcze się zastanawiam. Jednak pokażę mniej - więcej w jakim zakresie:

GPU: GTX 1080TI

CPU: Intel i7 9700k / AMD Ryzen 7 3700X (chociaż bardziej skłaniam się ku AMD)

Motherboard: ?

PSU: Chieftec CTG-750C (obecny zasilacz)

Ram: ?

Edytowane przez Bęben

Miałem RG4, po niej SG1(w zasadzie SG1M, ale różnica polega tylko na tym, że M ma zabudowany front). W SG1 o wiele przyjemniej składało mi się komputer, jest więcej miejsca na zarządzanie okablowaniem i wydaje się być ogólnie mniej "upierdliwa" żeby zbudować w niej coś szybko i ładnie. In minus jest brak czytnika kart i kontrolera obrotów, ale jako że i tak mam wszystkie wentyle pod płytą główną to nie było to dla mnie jakoś szczególnie uciążliwe. Z wad SG1 jeszcze zaliczyłbym mało miejsca na górze - przy montażu wentylatora 140mm miejsca od slotów RAM było dosłownie na grubość paznokcia, RG4 z uwagi na wystający top tej wady nie ma. Jak wyżej, w tym przedziale szedłbym w którąś wersję RG6. Jak potrzebujesz napędu to może być ewentualnie AR6 (tylko tu już dochodzi zabudowany front i nieco gorsze temperatury)

Edytowane przez krzesuo

tym przedziale szedłbym w którąś wersję RG6.

A ta RG6V TG to jedna z lepszych, mocno polecam :)

Dziękuje bardzo za porady. Podczas przeglądania natknąłem się na tą obudowę, ale wygląd trochę mnie odrzucił. Bardziej nastawiam się na coś pokroju SG1. Jednak na pewno wezmę pod uwagę tą obudowę. Jak na razie nadal się zastanawiam.

Składałem ostatnio 2 komputery w RG6V, w przeszłości sporo w SG1 czy RG4.

I wbrew pozorom, RG6V na żywo nie jest tak brzydka, jak na zdjęciach. Powiedziałbym, że prezentuje się sporo lepiej od np RG4 przez swoją prostotę.

A i jest duuuuużo bardziej funkcjonalna i przemyślana niż poprzednicy. Przepusty na kable są większe, jest ich więcej, mają gumowe obramowania, jest więcej haczyków do zaczepienia kabli na "trytkach", do tego paski z rzepami do chwytania kabli, filtry są łatwiejsze do wyjęcia.

Wycięcie w tacce płyty pozwala łatwiej zamontować chłodzenie.

Generalnie w tej cenie jest to absolutna bajka, jeżeli chodzi o funkcjonalność i wentylację. 

I jest też (o dziwo!) wykonana z całkiem przyzwoitej jakości materiałów, a i do spasowania ciężko się przyczepić.

Brzmi to jak reklama, ale jestem po prostu zachwycony tą obudową (RG6V TG).

SG1 jest przede wszystkim mniejsza, termicznie (wg testu na ithardware) różnice wynoszą 1-2 stopnie na korzyść RG6. Wygląd rzecz gustu, wg mnie obie wyglądają zadziwiająco mało tandetnie (jak na SPC). Nie wiem jak jest w RG6V, natomiast w SG1 miło zaskoczyła mnie filtracja - przez 3 miesiące nazbierało się kurzu na tyle mało, że nawet nie dało się w nim czegokolwiek wyraźnie "narysować".

Znalazłem jeszcze to https://www.x-kom.pl/p/546564-obudowa-do-komputera-silentiumpc-signum-sg7v-tg.html . Wygląda jak połączenie SG1 z RG6. Jednak teraz cena mnie trochę odstrasza :P . Chyba pójdę za radą i wezmę tego RG6. Jednak jeszcze muszę zdobyć podzespoły pod obudowę. Chyba w następnym poście napisze co ostatecznie wybrałem.