kwgp14 0 Napisano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 Siema, muszę się zdecydować na internet LTE. Internet głównie do gier, oglądania filmów i wiadomo codziennego korzystania. Myślałem nad siecią t-mobile, tym pakietem 300gb(z tego co wiem, nie mają darmowego transferu w nocy), czy taki pakiet wystarczy do kolejnego okresu rozliczeniowego. Może macie jakieś inne propozycję operatorów (który lepszy, lepsze osiągi), czy będzie to w ogóle opłacalne korzystanie z LTE do gier? Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 U mnie ( umowa z T-Mobile z okresu gdy mieli jeszcze LTE bez limitów) - transfer miesięczny to 800GB - 1,2TB, więc nikt Ci nie powie czy Tobie 300 wystarczy. Zależy ile oglądasz, ściągasz. Co do grania na LTE to różnie z tym bywa ( wysoki ping - na pewno wyższy niż na kablu). Jeżeli nie będziesz przesadzał z ilością filmów, ściąganiem gier to może wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
kwgp14 0 Napisano 15 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 A są jeszcze sieci, które oferują nocny trafsfer za free? A jak z prędkością? Patrzyłem na pożyczonym LTE, miałem dość słabą prędkość, nie wiem nawet czy 10 mb/s(internet z t-mobile). Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 Jakiś operator ma free w nocy, musisz sprawdzić. Coś mi świta, że chyba Orange. Prędkość zależna od obciążenia sieci. Ja mam ofertę do 65Mb i w nocy wyciągam full - w dzień 25-35 ale blisko do BTSa +antena na dachu. Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 Ja myślę, że po porostu powinieneś udać się do kiosku, kupić 4 startery i przetestować. Cytuj Link to post Share on other sites
kwgp14 0 Napisano 15 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 No tak orange ma właśnie ten transfer w nocy za darmo. Teraz jaki modem jest najlepszy do wyboru. Czy wziąć tego huawei 4g router pro czy alcatela linkhub hh71? czy może coś innego? I czy inwestować w antenę do wzmocnienia LTE? Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2753 Napisano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 Masz przecież strony i artykuły w serwisach na temat ile netu zżerają filmy z netflix, hbo w jakiej rozdzielczości ile zrzera gra online itp itd. Łatwo policzyć czy Ci te 300 starczy Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 16 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Dobra antena to koszt 150-200 złotych. W zależności od lokalizacji czasami trzeba zainwestować aby uzyskać zadowalające prędkości. Właśnie w tej chwili gdy przełączam na antenę wewnętrzną mam ~10Mb a na zewnętrznej 65Mb, więc w moim przypadku warto. Cytuj Link to post Share on other sites
kwgp14 0 Napisano 20 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Wziąłem orange ze względu na nocny transfer. Do tego wziąłem Huawei pro 3. Komplement nie ogarniam tych btsów i pasm lte. Pomoże ktoś mi skonfigurować i dobrać antenę do tego? Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 https://mapabts.pl/ Sprawdź na jakich pasmach pracuje BTS w Twojej okolicy. Z anteną możesz powalczyć aby połączyć się z najmniej obciążonym. Twój router najprawdopodobniej łączy się z najbliższym niekoniecznie z pasmami 1800 - 2600. Ściągnij sobie LTE WatchH. Możesz w nim wymuszać częstotliwości. Cytuj Link to post Share on other sites
kwgp14 0 Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 W mojej okolicy są z 4 btsy. Najbliższy jest 0,8km, reszta tak do 1,4km. Pracują chyba na wszystkich częstotliwościach. Ten najbliższy na pewno na wszystkich. Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Jak u Ciebie z prędkością? Dzień/noc? Może antena jest zbędna? LTE Watch pokazuje moc sygnału. Masz go? Cytuj Link to post Share on other sites
kwgp14 0 Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Zaraz pobiorę ten program i zobaczę. Co do prędkości to jest pobieranie: 45 mb/s wysyłanie 8-9mb/s. Więc nie wiem czy można coś wycisnąć więcej z tego. Tak w godzinach bardziej popołudniowych prędkość spada o połowę. Co do LTE Watch, nie mogę się połączyć z routerem. Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 (edytowane) Co do LTE Watch jest kilka wersji - ściągnij v1.1 - działa u mnie na b525. Musisz znać wszystkie parametry sygnału by wiedzieć czy warto zainwestować w antenę. Co do spadku prędkości o połowę w niedziele po południu, to są uroki LTE. W menu ustawień routera też powinny być informacje o sygnale, mniej dokładne. Edytowane 22 Czerwca 2020 przez mistela222 Cytuj Link to post Share on other sites
kwgp14 0 Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Na LTEWatch mam komunikat no connection could be made. Mam program Huawei menager, z niego mogę wrzucić screeny. Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Dawaj. Cytuj Link to post Share on other sites
kwgp14 0 Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 https://zapodaj.net/2db0e3991a5d3.png.html Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Jeżeli wydatek ok. 200 PLN nie jest dla Ciebie problemem wziąłbym: https://www.cybertech.com.pl/p173,antena-dualna-lte-a-4g-17dbi-mimo-1800-2600mhz.html Antena oprócz poprawy sygnału da Ci możliwość połączenia się z innym BTS-em (może mniej obciążonym,mocniejszym). Będziesz musiał popróbować. Patrząc na sygnał na pewno uzyskasz większą prędkość. Zawsze jest ale.. Jeśli sieć jest obciążona to w godzinach szczytu spadki prędkości i tak będą występować. Ja łączę się z nadajnikiem, który jest dalej od mojego domu bo jest mocniejszy i daje mi pełną prędkość, choć też mam spadki. Jeśli będziesz kupował antenę weź możliwie najkrótsze kable (najmniejsze tłumienie sygnału). Popróbuj jeszcze przenieść router w inne miejsce mieszkania, co też ma wpływ. Zwróć uwagę czy może łączy się z innym BTS (po numerach). Zabawa z wymuszaniem częstotliwości może spowodować, że połączy się z innym. Jeśli masz czas, nie żal Ci kasy i nerwów to bierz antenę, najprawdopodobniej poprawisz prędkość. Takie są uroki LTE, ale czasami trzeba kombinować jeśli niema się innej możliwości. Cytuj Link to post Share on other sites
kwgp14 0 Napisano 23 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Taki wydatek to nie problem. No właśnie w tym miejscu gdzie msm go teraz, jest najlepszy zasięg. Oki, dzięki za pomoc. Dzisiaj zamówie. Zobaczę jakie będą efety,będę starał się szukać btsów najlepszych dla mojego połączenia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts