Criston 2 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Witam, jak widać po tytule nasza mnie ochota na wymianę płynu w moim AiO, które co najwyżej leży i kurzy się w szafie. Jest to Cooler Master ML240L RGB, w pełni działający, jednak uciążliwy w użytku przez jego "zbyt częste bąbelkowanie". Ktoś gdzieś kiedyś powiedział, lub gdzieś to przeczytałem, że te chłodzenia często miały za dużo powietrza w układzie stąd ten dźwięk. Pytanie, czy taka wymiana ma sens? Od razu powiem, że chłodzenie nie ma żadnej gwarancji, kupiłem je używane od kogoś tam, już nawet nie pamiętam kogo Używałem, ale było zbyt głośne i denerwujące, a już nie wspomnę o temperaturach jakie generowało (na poziomie boxowego chłodzenia od Ryzenów). Nie boję się o jego uszkodzenie, ale z chęcią dowiem się od kogoś kto robił już takie rzeczy ze swoim AiO. O trudnościach to nie wiem czego się spodziewać, pod naklejką na radiatorze widziałem, że jest chyba nakręto-korek, więc nie widzę żeby coś stało na przeszkodzie. Idąc dalej z chęcią zasięgnę opinii nt. jaki płyn zastosować po wymianie? Myślałem o czymś od Coollaboratory Z góry dziękuję za jakiekolwiek porady, bądź wytyczne Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Bąbelkowanie i niska wydajność, to efekt zapowietrzenia układu. Najpierw porządnie odpowietrz chłodzenie, a potem możesz się zastanawiać nad wymianą płynu. Cytuj Link to post Share on other sites
Criston 2 Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Bąbelkowanie i niska wydajność, to efekt zapowietrzenia układu. Najpierw porządnie odpowietrz chłodzenie, a potem możesz się zastanawiać nad wymianą płynu. Po tylu latach wolałbym już opróżnić to chłodzenie z tej cieczy i zalać pod korek nową, nie są to jakieś horrendalne koszty Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 http://angela.pl/k832,chlodzenie-ciecza-plyny-i-barwniki-gotowe-plyny.html Możesz brać przezroczysty alphacool albo mayhems. Cytuj Link to post Share on other sites
Criston 2 Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 http://angela.pl/k832,chlodzenie-ciecza-plyny-i-barwniki-gotowe-plyny.html Możesz brać przezroczysty alphacool albo mayhems. Właśnie go zamówiłem (Mayhems X1 Clear). Teraz pytanko w jaki sposób będzie trzeba go nalać do chłodnicy i pompki, korek jest na górze chłodnicy, gdzie wchodzą węże Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts