Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale 3070 zeby miała 70 stopni to bieda bardzo

Dobra, to teraz troche numerkow:

https://imgur.com/EBC7UG6

Moj Gaming X ma takie temperatury, TGP to 210W.

Wedlug Ciebie karta, ktora jest 1.5x mniejsza, ma wieksze TGP (220W) i jest cichsza to bieda bardzo?

fortnite z RT (low/med)

pierwsza stycznosc z RT, niby ladnie wyglada ale kuuurde 3-4x mniej fps i to jeszcze z DLSS? Masakra..

Wiesz, że tam jest odpalone bodajże rt 2+ efekty. W control tylko dlatego to działało jako tako, bo teren był mały i zamknięty. Tutaj  hektary mapy, niby mniej skomplikowanej ale jednak takie rzeczy to i może za 4lata karty ogarną.

Jest odpalone RT, Shadows, i reszte probowalem wyposrodkowac - na najwyzszych bylo 15-20fps

I... brak jakis wiekszych zmian wizualnych

Polecam jednak poczekać na szeroki przekrój niezależnych testów z różnych źródeł i dokładnie wtedy wszystko przeanalizować, a nie nakręcać się za sprawą marketingu :) I nie, zdecydowanie nie są i nie będą biedni ci którzy zainwestowali w Ampere. Bo niby z jakiej racji mieliby czegokolwiek żałować?

Edytowane przez EH_Gosu

jesli 6800xt bedzie srednio taki sam albo lepszy to można żałować

Jeśli będzie taki bez Rage mode i Smart Access oraz w Ray Tracingu i dostanie udaną alternatywę dla DLSS 2.0 NVIDII, do tego sterowniki od razu będą dopracowane i pozwalające cieszyć się sprzętem bez użerania z babolami - to tak, jakiś tam odsetek tych którzy kupili karty NV może mieć różne przemyślenia. Z kolei ta grupa którą interesuje jak najwyższa wydajność i sprawnie działające na starcie smaczki technologiczne przy czym nie liczy każdego grosza, absolutnie niczego żałować nie będzie.

Póki co AMD musi udowodnić, że ich GPU sprosta oczekiwaniom, a najbardziej wymagający czy też doświadczeni użytkownicy na marketing żadnej firmy się nie nabierają, po rozczarowaniach z Radeonem VII, Vegą 64 czy też Fury X to AMD najpierw musi z ich nowymi GPU zapracować na zaufanie odnośnie ich nowych produktów na rynku kart graficznych.

Osobiście uważam, że nowe karty AMD mają potencjał na bycie całkiem sensownymi konkurentami dla Ampere jednak będą to nadal karty oferujące mniej, stąd też niżej wycenione, ot cała historia. Warto analogicznie spojrzeć w kierunku rynku CPU i wyciągnąć wnioski jak wygląda wycena bardzo udanych komponentów jak nadchodzące Ryzeny z serii 50xx ;-)

AMD nagle nie stanie się liderem na rynku GPU anie nie zacznie oferować lepszych w kontekście całościowym rozwiązań od NVIDII. Nie ma na to szans i jestem absolutnie tego pewien. To żadna filozofia, wystarczy w obiektywny sposób patrzeć na sytuację rynkową i po prostu znać ten temat. Do tego konferencja (przyjemna przyznam) miała również swoje przekazy między wierszami, dlatego warto podchodzić do tematu na chłodno.

Lubisz być taki uszczypliwy? W 4k 6800xt kosztuje 11% więcej i jest 18% wydajniejszy od 3070 - fine by me

Póki co nie jest bo nie było ani jednego testu nowych Navi. Więc nie ma nawet o czym na ten moment mówić. Poczekamy, zobaczymy.

Nawet jeśli się wszystko się potwierdzi, ampere ma się dobrze do 3070, 3080-te karty są dobrze wycenione-szkoda że ich nie można normalnie w sklepie kupić :). Co innego 3090, do pro spoko, do gier się nie nadaje. Jasne, jest to top i on ma swoje zasady, ale teraz z problemami dostaw, premierą radków i na horyzoncie edycje tsmc, 3090 po prostu sporo traci. To taki Titan X bez sterowników "Titana" przed premierą 1080Ti. Niby, ok ale mało kto by go kupił wiedząc, że na horyzoncie, w niedalekiej przyszłości będzie szybsza wersja i/lub dużo tańsza wersja.

Nie mam złudzeń do tego, że navi nie powalczy specjalnie w Top z RT-drogę tu przeciera nV. I dobrze, bez nv na sterze tego "statku", rt by dalej byłoby tylko w segmencie pro. Co do reszty, navi może spokojnie powalczyć. DLSS 2.0 robi robotę, AMD tez coś wykombinuje, atm ma tego tańszą tego wersje-pewnie nie na tyle wydajną-ale o to chodzi... da coś innego. Jak cena będzie ok, nie ma problemu.

Edytowane przez dragzor

Nawet jeśli się wszystko się potwierdzi, ampere ma się dobrze do 3070, 3080-te karty są dobrze wycenione-szkoda że ich nie można normalnie w sklepie kupić :). Co innego 3090, do pro spoko, do gier się nie nadaje. Jasne, jest to top i on ma swoje zasady, ale teraz z problemami dostaw, premierą radków i na horyzoncie edycje tsmc, 3090 po prostu sporo traci. To taki Titan X bez sterowników "Titana" przed premierą 1080Ti. Niby, ok ale mało kto by go kupił wiedząc, że na horyzoncie, w niedalekiej przyszłości będzie szybsza wersja i/lub dużo tańsza wersja.

Nie mam złudzeń do tego, że navi nie powalczy specjalnie w Top z RT-drogę tu przeciera nV. I dobrze, bez nv na sterze tego "statku", rt by dalej byłoby tylko w segmencie pro. Co do reszty, navi może spokojnie powalczyć. DLSS 2.0 robi robotę, AMD tez coś wykombinuje, atm ma tego tańszą tego wersje-pewnie nie na tyle wydajną-ale o to chodzi... da coś innego. Jak cena będzie ok, nie ma problemu.

Dlaczego uważasz, że RTX 3090 do gier się nie nadaje? Mam u siebie zarówno RTX 3080 jak i RTX 3090 i pomimo rewelacyjnej wydajności jaką oferuje RTX 3080, przyjemniej gra mi się na 3090. Mieć w wypadku rozdzielczości z której korzystam +/- 20% odskoku od 3080 na 3090 to jest jednak  korzyść i dodatkowy zapas.

Przedstawiłem Ci temat z perspektywy osoby która sprzęty posiada fizycznie i korzysta z każdego dodatkowego procenta wydajności. Także podsumowując to jak najbardziej RTX 3090 nadaje się do gier. Na tle RTX 3080 wypada zdecydowanie lepiej pod tym względem niż wypadał TITAN RTX względem RTX 2080 Ti czy TITAN X Pascal i TITAN Xp względem GTX 1080 Ti. Nawet jeśli pojawi się TITAN Ampere to już niewiele więcej da się z pełnego posiadającego 84 bloki SM GA102 wykrzesać względem 82 bloków w 3090.

Co do reszty Twojej wypowiedzi mam podobne zdanie pod warunkiem, że nas Navi nie zawiedzie albo stery nie będą spartolone. Konkurencja jest potrzebna na rynku, a sam chętnie pobuduje konfigi na topowych kartach AMD, czas najwyższy bo od dawna nie było alternatywy żadnej w segmencie high i top :)

Edytowane przez EH_Gosu

Głównie chodzi mi o cenę. Cena v dostępność v przymiarki 3090 7nm tsmc ;) 3090 to raczej nie będzie 2080ti sprzed 2lat. 2080ti nie miała jako takiej wersji super. A teraz 3090 "superka" w tsmc jest jak najbardziej możliwa. Jak wydajność na azocie, 4x480 ;) może specjalnie się nie różnić, tak na "zwykłej" wodzie/powietrzu 20% lepsze perf/W powinno zrobić robotę. Chyba, że nv będzie koniecznie chciała zachować status quo 3090 i zrobi ile się da z 3080s, przecieki o 9984CC by to potwierdzały xP

Głównie chodzi mi o cenę. Cena v dostępność v przymiarki 3090 7nm tsmc ;) 3090 to raczej nie będzie 2080ti sprzed 2lat. 2080ti nie miała jako takiej wersji super. A teraz 3090 "superka" w tsmc jest jak najbardziej możliwa. Jak wydajność na azocie, 4x480 ;) może specjalnie się nie różnić, tak na "zwykłej" wodzie/powietrzu 20% lepsze perf/W powinno zrobić robotę. Chyba, że nv będzie koniecznie chciała zachować status quo 3090 i zrobi ile się da z 3080s, przecieki o 9984CC by to potwierdzały xP

A, tam cena jest ok zarówno na tle RTX 2080 Ti jak i TITAN RTX biorąc pod uwagę jak wobec tych kart wypada jako całokształt. Co do RTX 3090 SUPER, może i się pojawi w konfiguracji 84 aktywnych SM i nieco wyższych zegarach na procesie 7 nm TSMC. No ale póki co to spekulować możemy jedynie. Prawdopodobna dodatkowa korzyść z premiery nowych Navi jest taka, że Jensen nie wytrzyma i coś tam wypuści NV o ile oczywiście Navi realnie konkurencyjne będą, oby :)

3 wentylatory od Gigabyte nigdy nie było syfem, ot średnia półka. Not bad, not terrible.

Jedynie wygląd jest paskudny, brzydszej karty chyba się zrobić nie da.

pierwsza stycznosc z RT, niby ladnie wyglada ale kuuurde 3-4x mniej fps i to jeszcze z DLSS? Masakra..

W Fortnite efekty post process zabierają bardzo dużo klatek, nie dając od siebie żadnych wyraźnych zmian wizualnych. Ustaw post processig na low, wyłącz wygładzanie krawędzi oraz trawę. Edytowane przez Artok

3090 jest niezagrożone nawet jakby nowe AMD były trochę wydajniejsze, z prostej przyczyny każdy kto renderuje w 3d na GPU wie że tylko NV. Jak ktoś mysli inaczej niech poszuka na tej liście karty AMD https://render.otoy.com/octanebench/results.php?v=2020.1.5&sort_by=avg&scale_by=linear&filter=&singleGPU=0&showRTXOff=0

potem niech zajrzy na stronę https://developer.nvidia.com/optix

przekona się że większość rendererów lata najlepiej albo tylko na kartach nv. Owszem na 3090 czy kartach quadro można grać ale i tak te ilości GB bardziej przydają się w zastosowaniach profesjonalnych

Pytanko :) Czy Gigabyte 3080 Eagle to na serio taki syf jak się wydaje ? :)

Tak Gigabyte omijaj szerokim łukiem.

.

Edytowane przez r1023

Dla ciekawych, Palit 3070 Gaming OC u mnie na spokojnie +120/1100 temp. max 70C, kultura pracy super, podczas testu sprawdzałem czy wentyle się kręcą, bo w zasadzie nie umiałem odróżnić hałasu standardowego od GPU.

Od spodu mam 3x120mm na 600obr. wieć sporo to pomaga, ale co do kultury pracy jestem pod wrażeniem.

EDIT: Rdzeń 2130 / Pamięć 8100 / wentyle 50%

Edytowane przez Carius
  • Popieram 1

Dla ciekawych, Palit 3070 Gaming OC u mnie na spokojnie +120/1100 temp. max 70C, kultura pracy super, podczas testu sprawdzałem czy wentyle się kręcą, bo w zasadzie nie umiałem odróżnić hałasu standardowego od GPU.

Od spodu mam 3x120mm na 600obr. wieć sporo to pomaga, ale co do kultury pracy jestem pod wrażeniem.

EDIT: Rdzeń 2130 / Pamięć 8100 / wentyle 50%

Daj linki jakie masz wyniki w 3 marku timespy