Skocz do zawartości

Recommended Posts

No raczej nie podkrecisz tych GPU bardziej jak się na fabrycznym OC wysypują. Po jakimś czasie nagle silikon nie zrobi się lepszy. Chyba że zwodujesz kartę ale wtedy to są inne już koszty. Ja jako zwykły użytkownik wolałbym żeby wyszły karty stabilne nawet z 2-3 FPS mniej, niż takie niesprawdzone.

pomyśl jaki masz wafelek w tym 1650 Super, ale działa a pewnie to odpad odpadów. Dlatego raczej logiczne jest że nie będą pakować sprawnych 3090 do 3080 żeby komuś było lepiej z tego powodu.

Edytowane przez r1023

1650 super spełnia moje oczekiwania do grania w 1080p 60hz, za 3-4 miesiące przesiądę się na 1440p 75-100hz i kupię albo coś w stylu RTX 3070, albo odpowiednik od AMD. Jak już będzie wiadomo co najbardziej się opłaca.

A co do selekcji wafelków, to tak jest i będzie, że konkretny model ma jakieś minimalne wymagania i lepsze idą do lepszych modeli, jeszcze przecież będą na tym quadro do serwerów. Więc nie sądzę że potencjał RTX 3080 w OC się poprawi znaczenie.

Od lat jest już tak, że najlepsze rdzenie trafiają początkowo głównie do kart FE Nvidii (pełen potencjał wykorzystuje się na LC wraz z biosami o wyższych niż def biosy limitach), w dalszej kolejności do topowych konstrukcji autorskich. Binowaniem (selekcja w kontekście chipów naj,naj)  dodatkowo zajmuje się EVGA przy serii KINGPIN oraz GALAX przy serii HOF w wypadku topek topów. Krążyły również legendy, że ASUS przy serii MATRIX również binował GPU, niestety okazało się to finalnie nieprawdą.

Edytowane przez EH_Gosu

Szukam czytam i o jakiś większych problemach z X trio nie piszą - czy się mylę ?

Tam masz 5sp-cap + 10 mlcc, czyli nie powinno być takich problemów jak w kartach bez mlcc. To jeśli chodzi o tą aferę z kondensatorami.

Z tego co widzę x Trio jest w wersji 5+10. Edit to były zdjęcia trio ale 3090, także były takie zdjęcia u sprzedawców ale już poprawiaja

Edytowane przez wrobel_krk

Trudno - ja już pogodziłem się z myślą że do świąt GPU mieć nie będę - w obecnej sytuacji czekam na Asusa i tyle.

Dobrze że mam na PS$ trochę tytułów zaległych do ogrania.....

Ja planuje esporty grać na athlonie, bo input lag a wszystko inne darmowa nvidia NOW xD polecam taki tryb życia

Najprawdopodobniej tak to załatwią. Następne wersje sterowników nie dopuszczą do boostu ponad 2000MHZ nawet krótko po uruchomieniu gry i na "zimnym" GPU. Tylko co powiedzą wtedy ludzie budujący custom LC?

I właścicielom topowych kart... dobrze że zacisnąłem zęby i nie polowałem na 3080... chociaż raz się nie wpakowałem ;x

Nvidia za bardzo skupiła się na FE na to wychodzi. :P 

Najprawdopodobniej tak to załatwią. Następne wersje sterowników nie dopuszczą do boostu ponad 2000MHZ nawet krótko po uruchomieniu gry i na "zimnym" GPU. Tylko co powiedzą wtedy ludzie budujący custom LC?

Z tego powodu zawsze robię rozeznanie na rynku zanim wybieram modele nadające się do LC. Na ten moment idziemy w 3080 TUF / STRIX oraz 3090 STRIX. RTX 3080 TUF którego od kilku dni testuje, nie ma problemów z boostem powyżej 2 GHz i zero problemów z crashami. Gram w 3440x1440p na przemian w "Control" z DXR + DLSS 2.0 na Quality (pięknie to lata), oraz w "Horizon Zero Dawn" wszystko maksowane i przy manualnym OC rdzenia +60 i mem + 500 (jutro będę szukał maxa stabilnego na mem) jest elegancko.