Michuj 0 Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 (edytowane) Siema.Procesor Amd Ryzen 5 2600Mobo Asus A320m-kBios 5409 A więc tak jak w tytule.W różnych programach typu : CPU-Z mogę uzyskać informację tylko o 3 rdzeniach i połowie pamięci... Nawet chociażby w biosie mogę zobaczyć wydajność, temperaturę itp w Rdzeniu #0 Rdzeniu #1 i Rdzeniu #2. A gdzie pozostałe 3 rdzenie?Mam dokładnie połowę pamięci L1,2,3... Ken ju plis help mi gajs? Edytowane 25 Maja 2020 przez Michuj Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 daj zrzuty z HWinfo64, jak otworzysz monitor zasobów to w zakładce "Procesor CPU" po prawej ile masz aktywnych wykresów? Cytuj Link to post Share on other sites
Michuj 0 Napisano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 https://prnt.sc/snnblm Dziwne, tutaj wszystko gra. W monitorze zasobów mam 6 dotyczących rdzeni. Chociaż, wait. https://prnt.sc/snneab Tutaj są informacje tylko o 3 rdzeniach? Hmm? Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Daj odczyt z sensorów (wybór na starcie przy odpalaniu hwinfo) zobacz > msconfig, zakładka rozruch, opcje zaawansowane > liczba procesorów... powinno być 12 do wyboru. Jak nie ma to albo jakiś soft Ci namieszał, albo coś nie tak z CPU. zacznij wtedy od restartu biosu. W ogóle aktualny masz ten bios? https://www.asus.com/pl/Motherboards/PRIME-A320M-K/HelpDesk_BIOS/ W monitorze zasobów mam 6 dotyczących rdzeni. a powinno być 12 tyle ile wątków. Cytuj Link to post Share on other sites
Michuj 0 Napisano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Gdy klikam tę opcję z sensorami, hwinfo się nie włącza. W liczbie procesorów w tym msconfig, mam tylko 6 do wyboru. A format może coś zmienić? Bo to jest inny komputer. Ze starych części został mi tylko dysk ssd ze starymi sterami od GTXa 750ti. Mogły coś namieszać? Bios aktualny, najnowszy. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Zrestartuj bios, bo widzę aktualny masz. Od kiedy taka sytuacja? Piny całe? Masz gdzie sprawdzić ten procesor na jakiejś innej płycie? Cytuj Link to post Share on other sites
Michuj 0 Napisano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Jak go zresetować? Chyba od paru tygodni - od początku wymiany pc, ale dopiero zauważyłem. Piny całe, procesor był nowy. Nie mam. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Jeśli uefi pokazuje 3rdzenie to albo to wina płyty albo procka,format nic tu nie da, ale najpierw zrób ten restart biosu profilaktycznie. Nie pogięło Ci się pinów przypadkiem przy montażu? Najszybciej bateria.... Na kilka minut, a ta płyta też nowa? Cytuj Link to post Share on other sites
Michuj 0 Napisano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Dobrze a jak zrobić reset tego biosu? Nigdy nie robiłem. Nie, całego kompa składałem ostrożnie, Boxowe chłodzenie dokręcałem stopniowo. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Wchodzisz do biosa i wybierasz "restore to factory default settings" lub coś bardzo podobnego. Jak miałbym zgadywać to bym powiedział, że masz je wyłączone w Biosie. Cytuj Link to post Share on other sites
Michuj 0 Napisano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Wszedłem do biosa, zresetowałem do ustawień fabrycznych przyciskiem F5.Włączam CPU-Z, to samo. Nic się nie stało. Jakieś podejrzenia? Jak coś to system i wszystkie pliki mam stare, z poprzedniego pc w którym miałem jakąś starą płytę od asusa, gtx 750ti i amd fx6300. System był stawiany dawno Dobra, sprawa wygląda następująco. Uruchomiłem ponownie komputer zaraz po odznaczeniu tych rdzeni w tych opcjach rozruchu. Komputer cały czas się resetował i był bluescreen. Przywróciłem SSD z systemem do ustawień fabrycznych i.....Wszystko wróciło do normy. Wszystkie rdzenie, wątki i pamięć "siedzi". Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, miłej nocy. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 26 Maja 2020 Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Nie pogięło Ci się pinów przypadkiem przy montażu? Panie, to Ryzen, nie Intel. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 26 Maja 2020 Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Panie, to Ryzen, nie Intel. Swoje widziałem Jak nie ma to albo jakiś soft Ci namieszał, Czyli l/w.. tylko zastanawiające jest że w UEFI też to samo co pod windą było.. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 26 Maja 2020 Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Swoje widziałem Jasne, da się pogiąć nóżki procesora. Ale gniazdo pinów nie ma. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts