Orzecheł 1 Napisano 23 Maja 2020 Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Hejka, Mój Lumix GH4 ma dziwną przypadłość nagrywania dłuższych filmów podzielonych na 2. Przy krótkich to nie występuje, jednak przy filmie przekraczającym 5-6 minut jest on podzielony. Niby nic, ale sprawia problem przy montażu (dźwięk nagrywam osobno dyktafonem) i przy segregowaniu filmów szczególnie. Ciekawi mnie czy jest możliwość wyłączenia tego w opcjach, zrobienia z tym czegoś, cokolwiek? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 23 Maja 2020 Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 A karta na którą nagrywasz ma dobre prędkości? Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 23 Maja 2020 Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Raczej nie wyłączysz tego: https://suggestionofmotion.com/blog/panasonic-gh4-memory-file-size-limit/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Orzecheł 1 Napisano 23 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Wnioskuję z tego, że jeśli zejdę z jakości to powinno być OK? Spróbuję i dam znać, właściwie 4k mi niepotrzebne Pytanie jeszcze z innej beczki, jeśli nadal będą splity to co bardziej się opłaca dla zachowania jakości (montaż robię raczej w .mp4): 1. Przekonwertować całość do mp4, wrzucić do programu do montowania, połączyć w całość, wyeksportować z zachowaniem formatu, klatek i jakości i dopiero ten program zacząć montować pod kątem efektów, dźwięku i tak dalej 2. Zrobić to samo, ale w rawie (.mov), konwertowanie do mp4 dopiero po obrobieniu całości Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie wodego 1371 Napisano 23 Maja 2020 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Jak zejdziesz z jakości, to pliki będą mniejsze, a więc podział rzadszy. Nagrywanie w RAW to chyba niedobry pomysł, bo pliki będą znacznie większe, ale w post produkcji więcej możliwości. Nie wiem czy tego potrzebujesz. Nagrywanie w 4k, a potem w końcowym efekcie konwersja do full HD da lepszą jakość. Co do łączenia klipów w jeden, to w podanym wcześniej linku polecają MPEG Streamclip. Piszą, że program ten tylko łączy pliki bez ponownego kodowania, więc zachowujesz oryginalną jakość plików. Przypuszczam, że wychodzi to znacznie szybciej niż użycie programu do montażu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Orzecheł 1 Napisano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Super, dzięki Wam za odpowiedź! Cytuj Link to post Share on other sites
Teshi 55 Napisano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) A próbowałeś przeformatować kartę do exFAT ? on nie ma takiego limitu w stosunku do pojedynczego pliku. @up sorki nie doczytałem faktycznie to takie ograniczenie tego aparatu niestety dzieli pliki nawet jeśli exFAT nie wymaga tego. Możesz jeszcze spróbować napisać do producenta czy nie mają firmware z wyłączoną opcją dzielenia plików na karcie w formacie exFAT. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Teshi Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts