Skocz do zawartości

Która GTX 1660 Super

Recommended Posts

Chciałbym wymienić sobie kartę na GTX 1660 Super lub Ti. Najbardziej zależy mi na kulturze pracy i niskich temperaturach. No i żeby karta była naprawdę dobrze zbudowana/chłodzona, a nie jakiś bubel. Obecna Gigabyte GTX 670 2GB WindForce x3 wystrzymała aż do dzisiaj od 2012 roku, więc chciałbym coś równie trwałego. Niestety słyszałem, że gigabyte ostatnio robi straszne suszarki o niepochlebnych opiniach. Stąd moje pytanie, czy polecicie coś sprawdzonego? 

Tylko 1660 Super, Ti w obecnej sytuacji jest bez sensu.

Ze swojej strony mogę polecic Gigabyte Gaming OC, wersja z 3 wentylatorami.

https://www.ceneo.pl/87705434

Tryb połpasywny do 60 stopni, sprawdzone, ciche i wydajne chłodzenie. Temp w grach okolice 65 stopni w obudowie mini itx. Generalnie najbardziej rozsądna chyba karta do FHD 60 FPS High/Ultra obecnie.

I recenzja

https://www.guru3d.com/articles-pages/gigabyte-gtx-1660-super-gaming-oc-review,1.html

https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-gtx-1660-super-gaming-pro-oc/

Edytowane przez kingisdead
  • Popieram 1

Chciałbym wymienić sobie kartę na GTX 1660 Super lub Ti. Najbardziej zależy mi na kulturze pracy i niskich temperaturach. No i żeby karta była naprawdę dobrze zbudowana/chłodzona, a nie jakiś bubel. Obecna Gigabyte GTX 670 2GB WindForce x3 wystrzymała aż do dzisiaj od 2012 roku, więc chciałbym coś równie trwałego. Niestety słyszałem, że gigabyte ostatnio robi straszne suszarki o niepochlebnych opiniach. Stąd moje pytanie, czy polecicie coś sprawdzonego? 

KFA2 GeForce GTX 1660 SUPER

Widzisz trzy wentylatory na karcie i zmienia o 360° twoje myślenie,że musi być lepsza.

Te karty są porównywalne,dopiero Dual Evo jest głośna i ma 72-75° co jest i tak normą ale ok twój wybór,jak chcesz dopłacać za nic.

Edytowane przez Marekpe

Widzisz trzy wentylatory na karcie i zmienia o 360° twoje myślenie,że musi być lepsza.

Te karty są porównywalne,dopiero Dual Evo jest głośna i ma 72-75° co jest i tak normą ale ok twój wybór,jak chcesz dopłacać za nic.

Gdzie ja napisalem cokolwiek o tym, że sugeruję się "trzema wentylatorami" i że to zmieniło moje myślenie na temat tej karty? Właśnie przeglądałem testy i o ile ten KFA2 wypada w niektórych recenzjach nawet ciszej od Gigabyte to temperatury ma zauważalnie wyższe. Praktycznie wszędzie podają minimum 73 stopnie pod obciążeniem, a w więszkości 75-78*. Nie znalazłem jeszcze testu, w którym Gigabyte przekroczył komuś 70 stopni.

Edytowane przez Grecicho

Jeśli już to o 180 stopni. O 360 to powrót do tego samego momentu. W szkole się spało widzę.

KFA zdecydowało się na niskie obroty kosztem właśnie temperatury i tyle. To nie kwestia widzenia 3 wentylatorów, bo nie wszystkie 3 wentylatorówki są dobre.

Szkoda że nie ma Palit Jetstream w tej serii to tą bym polecił.

o, aktualnie nawet promocja na giga

https://proline.pl/gigabyte-geforce-gtx-1660-super-gaming-oc-6gb-gddr6-192bit-pci-e-gv-n166sgaming-oc-6gd-p1391618

Edytowane przez korzychxp
  • Popieram 1

Tak się składa, że ten KFA2 a Gigabyte to niebo a ziemia. Zobacz sobie to, a zrozumiesz do czego się dopłaca. Do tego gwarancja o rok krótsza we wszystkich KFA2 niż u innych producentów. Zminimalizowana ilość złącz. Biedne chłodzenie. KFA2 to nie konkurent dla tego Gigusia. 

https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-gtx-1660-super-gaming-pro-oc/images/cooler2.jpg

https://www.pcmasters.de/system/photos/14512/feature/KFA2-GeForce-GTX-1660-Super-_1-Click-OC_-Ku%CC%88hler.jpg?1576443669

wypada w niektórych recenzjach

Warto pamiętać aby porównywać między sobą jedynie karty testowane w tej samej redakcji, wg tej samej metodologii, gdyż są różne podejścia...

gwarancja o rok krótsza we wszystkich KFA2 niż u innych producentów. Zminimalizowana ilość złącz. Biedne chłodzenie

sekcja zasilania 3+2 vs 4+2 Gigabyte

KFA2 ma zablokowany power limit którą i tak podkręci o +/- 80MHz na rdzeniu i 800 dla pamięci.Do tego jeszcze zyskasz na kulturze i temp robiąc UV i masz dobrą,tanią kartę która spisuje się świetnie i nie różni się niczym w grach od Gigabyte i taką polecam.Składam komputery i piszę z praktyki a nie z tego co wy się naczytacie.

Gigabyte + 1 rok gwarancji dla mnie jest niczym w stosunku do problemów jakie firma miewa z wentylatorami i nie piszczącymi lecz wyjącymi cewkami, cewki to loteria ale często pojawiająca się u gigabyte.A ta sekcja zasilania u gigusia na nic sie zdaje,przy wyższej temp i tak karta zbija zegar więc co to za plusy. 

Edytowane przez Marekpe

igabyte + 1 rok gwarancji dla mnie jest niczym w stosunku do problemów jakie firma miewa z wentylatorami i nie piszczącymi lecz wyjącymi cewkami

to ja Ci z praktyki powiem, że miałem 5 kart GB i żadna nie miała powyższych problemów.

Jeżeli składasz komputery zawodowo, to rozumiem doskonale Twój punkt widzenia w kwestii gwarancja, kultura pracy...

No i Ci co robią profesjonalne testy wyobraź sobie też złożyli 1 czy 2 komputery i tak jak Ty klikają sobie w internetach.

@@Marekpe, od takich wywodów jest temat w "na luzie" ten dział proponuję oszczędzić.

Wracając do wątku autora. Lepsze modele takie jak gaming x, kosztują teraz jakieś kosmiczne kwoty 1400zł... nie mniej w przypadku tej karty która bądź co bądź nie jest wyżyłowana spokojnie wystarczy coś pokroju palita  gamingpro

https://www.krsystem.pl/palit_geforce_gtx_1660super_gamingpro_6g_gddr6_192bit_dvidhdmi-item-60894.html?44028&utm_source=ceneo&utm_medium=referral

https://www.x-kom.pl/p/524617-karta-graficzna-nvidia-palit-geforce-gtx-1660-super-gamingpro-6gb-gddr6.html?utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click

Jest też wersja OC ale to samo zrobisz w razie potrzeby w Afterburner a piec dych można spożytkować lepiej

E:literówka

Edytowane przez pendzel_3

możemy się teraz licytować o 2stopnie, na ile wyceniamy stopień a na ile decybel? pod warunkiem, że te testy są miarodajne.

Dałem tylko propozycje - miałem tą kartę w łapskach i nie było się do czego za bardzo w tej kasie przyczepić, w idle 28db mimo brak fanstopu... tak to można się licytować w nieskończoność.

Ten brak fan stopu to już leci bezpodstawnie plus na korzyść dla karty tj sekcja zasilania.Różnice wychwytywane dla Aptekarza i Zegarmistrza.

Gigabyte jest najlepszą kartą na świecie. :rotfl:

Każda z tych kart jest dobra KFA2,Palit,Gigabyte.Faworytem staje się ta z niższą ceną.

KFA2 ma zablokowany power limit którą i tak podkręci o +/- 80MHz na rdzeniu i 800 dla pamięci.Do tego jeszcze zyskasz na kulturze i temp robiąc UV i masz dobrą,tanią kartę która spisuje się świetnie i nie różni się niczym w grach od Gigabyte i taką polecam.Składam komputery i piszę z praktyki a nie z tego co wy się naczytacie.

Gigabyte + 1 rok gwarancji dla mnie jest niczym w stosunku do problemów jakie firma miewa z wentylatorami i nie piszczącymi lecz wyjącymi cewkami, cewki to loteria ale często pojawiająca się u gigabyte.A ta sekcja zasilania u gigusia na nic sie zdaje,przy wyższej temp i tak karta zbija zegar więc co to za plusy. 

Widzę, że już zaczynają się rady w stylu: "Jak podskoczy 50 razy na jednej nodze, jak zrobi undervolting, jak zrobi sprzedawcy loda, jak wyczyści i otworzy boczną część obudowy, jak podkręci kartę, to będzie miał prawie to samo co droższy Gigabyte za taką samą cenę. A że gwarancja o rok krótsza... to nieważne przecież. To samo jakość wykonania, okrojona ilość portów i sekcja zasilania. To nie ma znaczenia."  :hahaha:

W ogóle na jakiej podstawie twierdzisz, że z KFA2 nie ma jeszcze więcej problemów, niż gigabyte? Skoro opinii na temat tej karty jest tak niewiele, że ciężko stwierdzić jaki % osób jest z niej naprawdę zadowolonych? A opinii zadowolonych klientów z potwierdzonym zakupem GTX 1660 Super Gigabyte Gaming OC jest od groma i trochę. 

Tak na marginesie - dlaczego nie napiałeś nic o samym chłodzeniu tej karty:

https://www.pcmasters.de/system/photos/14512/feature/KFA2-GeForce-GTX-1660-Super-_1-Click-OC_-Ku%CC%88hler.jpg?1576443669

które wygląda jak najgorsze bieda-chłodzenie dla kart z zerowym poborem mocy tj. GTX 950, GTX 1050, GTX 1650?  :)

Edytowane przez scisorhands

Ja miałem Palita Dual i on był bardzo głośny, a wygląda te chłodzenie dokładnie jak z GamingPro. Nie wiem czy coś tam pozmieniali.

Dual jest cieplejszy i głośniejszy natomiast GP/OC są w porządku od kart RTX2060.

W ogóle na jakiej podstawie twierdzisz, że z KFA2 nie ma jeszcze więcej problemów, niż gigabyte? Skoro opinii na temat tej karty jest tak niewiele, że ciężko stwierdzić jaki % osób jest z niej naprawdę zadowolonych? A opinii zadowolonych klientów z potwierdzonym zakupem GTX 1660 Super Gigabyte Gaming OC jest od groma i trochę. Tak na marginesie - dlaczego nie napiałeś nic o samym chłodzeniu tej karty: https://www.pcmaster....jpg?1576443669 które wygląda jak najgorsze bieda-chłodzenie dla kart z zerowym poborem mocy tj. GTX 950, GTX 1050, GTX 1650?

Bo składam komputery,mam fizycznie tę kartę i wiem jak się zachowuje i nie potrzebuje takich jak ty znawców którzy czerpią wiedzę z papieru i obrazków,czytać wasze mądrości.Uważaj żebyś z Gigabyte tym poborem mocy nie zrobił odrzutowca.Ja tu nie będę na siłę nikogo przekonywał,chce niech kupuje Gigabyte ale nie oceniajcie w tle innych produktów których nie mieliście/nie macie.

Mają ludzie różne karty i część z nich zamiast grać w gry to gra w OCCT i piszą głupoty.

Masz benchmark w tle i 66° na pająku to ile będzie w zamkniętej budzie.

i 55% dla wentylatorów to będzie ok 1800rpm.

Nawet,jeśli były by cieplejsze te karty to i tak mieszczą się w normie w czym zatem problem panie mądraliński.

Edytowane przez Marekpe

Co z tego, że mieszczą się w normach. OP jasno napisał czego oczekuje - "Najbardziej zależy mi na kulturze pracy i niskich temperaturach. No i żeby karta była naprawdę dobrze zbudowana/chłodzona". Tak więc upierając się przy swojej karcie, bo spełnia normy wprowadzasz go w błąd.

A 3 dB to nie jest apteka, to jest 2 razy głośniej.

Masz benchmark w tle i 66° na pająku to ile będzie w zamkniętej budzie.

Tak jak pisałem, ja mam 65 w grach w zamknietej budzie itx.

Bo składam komputery,mam fizycznie tę kartę i wiem jak się zachowuje

Czyli jak się zachowuje? Bo na razie tylko bredzisz trzy po trzy na zasadzie "ja wiem lepiej, bo tak". Albo dajesz jakieś absurdalne rady o podkręcaniu i undervoltingu osobie, która chce po prostu kupić kartę i mieć spokój bez żadnego kombinowania.Teraz wyskakujesz z tym, że "masz tą kartę", a nie napisałeś ani słowa o jej prawdziwych (według ciebie) temperatura, albo jej głośności.