Grecicho 2 Napisano 13 Maja 2020 Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Chciałbym wymienić sobie kartę na GTX 1660 Super lub Ti. Najbardziej zależy mi na kulturze pracy i niskich temperaturach. No i żeby karta była naprawdę dobrze zbudowana/chłodzona, a nie jakiś bubel. Obecna Gigabyte GTX 670 2GB WindForce x3 wystrzymała aż do dzisiaj od 2012 roku, więc chciałbym coś równie trwałego. Niestety słyszałem, że gigabyte ostatnio robi straszne suszarki o niepochlebnych opiniach. Stąd moje pytanie, czy polecicie coś sprawdzonego? Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 13 Maja 2020 Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) Tylko 1660 Super, Ti w obecnej sytuacji jest bez sensu. Ze swojej strony mogę polecic Gigabyte Gaming OC, wersja z 3 wentylatorami. https://www.ceneo.pl/87705434 Tryb połpasywny do 60 stopni, sprawdzone, ciche i wydajne chłodzenie. Temp w grach okolice 65 stopni w obudowie mini itx. Generalnie najbardziej rozsądna chyba karta do FHD 60 FPS High/Ultra obecnie. I recenzja https://www.guru3d.com/articles-pages/gigabyte-gtx-1660-super-gaming-oc-review,1.html https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-gtx-1660-super-gaming-pro-oc/ Edytowane 13 Maja 2020 przez kingisdead 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 13 Maja 2020 Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Chciałbym wymienić sobie kartę na GTX 1660 Super lub Ti. Najbardziej zależy mi na kulturze pracy i niskich temperaturach. No i żeby karta była naprawdę dobrze zbudowana/chłodzona, a nie jakiś bubel. Obecna Gigabyte GTX 670 2GB WindForce x3 wystrzymała aż do dzisiaj od 2012 roku, więc chciałbym coś równie trwałego. Niestety słyszałem, że gigabyte ostatnio robi straszne suszarki o niepochlebnych opiniach. Stąd moje pytanie, czy polecicie coś sprawdzonego? KFA2 GeForce GTX 1660 SUPER Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 13 Maja 2020 Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 KFA jest cichy, ale jest z 10 C cieplejszy, niż Gigabyte Gaming. Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 13 Maja 2020 Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 naprawdę 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Grecicho 2 Napisano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Dzięki, w takim razie wezmę chyba tego gigabyte z 3 wentylatorami. O firmie KFA2 szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę. Cena dużo nizsza ale skoro karta znacznie cieplejsza od gigabyte to raczej ją sobie daruję. Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 13 Maja 2020 Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) Widzisz trzy wentylatory na karcie i zmienia o 360° twoje myślenie,że musi być lepsza. Te karty są porównywalne,dopiero Dual Evo jest głośna i ma 72-75° co jest i tak normą ale ok twój wybór,jak chcesz dopłacać za nic. Edytowane 13 Maja 2020 przez Marekpe Cytuj Link to post Share on other sites
Grecicho 2 Napisano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) Widzisz trzy wentylatory na karcie i zmienia o 360° twoje myślenie,że musi być lepsza. Te karty są porównywalne,dopiero Dual Evo jest głośna i ma 72-75° co jest i tak normą ale ok twój wybór,jak chcesz dopłacać za nic. Gdzie ja napisalem cokolwiek o tym, że sugeruję się "trzema wentylatorami" i że to zmieniło moje myślenie na temat tej karty? Właśnie przeglądałem testy i o ile ten KFA2 wypada w niektórych recenzjach nawet ciszej od Gigabyte to temperatury ma zauważalnie wyższe. Praktycznie wszędzie podają minimum 73 stopnie pod obciążeniem, a w więszkości 75-78*. Nie znalazłem jeszcze testu, w którym Gigabyte przekroczył komuś 70 stopni. Edytowane 13 Maja 2020 przez Grecicho Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 13 Maja 2020 Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) Jeśli już to o 180 stopni. O 360 to powrót do tego samego momentu. W szkole się spało widzę. KFA zdecydowało się na niskie obroty kosztem właśnie temperatury i tyle. To nie kwestia widzenia 3 wentylatorów, bo nie wszystkie 3 wentylatorówki są dobre.Szkoda że nie ma Palit Jetstream w tej serii to tą bym polecił.o, aktualnie nawet promocja na giga https://proline.pl/gigabyte-geforce-gtx-1660-super-gaming-oc-6gb-gddr6-192bit-pci-e-gv-n166sgaming-oc-6gd-p1391618 Edytowane 13 Maja 2020 przez korzychxp 1 Cytuj Link to post Share on other sites
scisorhands 2 Napisano 13 Maja 2020 Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Te karty są porównywalne,dopiero Dual Evo jest głośna i ma 72-75° co jest i tak normą ale ok twój wybór,jak chcesz dopłacać za nic. Tak się składa, że ten KFA2 a Gigabyte to niebo a ziemia. Zobacz sobie to, a zrozumiesz do czego się dopłaca. Do tego gwarancja o rok krótsza we wszystkich KFA2 niż u innych producentów. Zminimalizowana ilość złącz. Biedne chłodzenie. KFA2 to nie konkurent dla tego Gigusia. https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-gtx-1660-super-gaming-pro-oc/images/cooler2.jpg https://www.pcmasters.de/system/photos/14512/feature/KFA2-GeForce-GTX-1660-Super-_1-Click-OC_-Ku%CC%88hler.jpg?1576443669 Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 13 Maja 2020 Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 wypada w niektórych recenzjach Warto pamiętać aby porównywać między sobą jedynie karty testowane w tej samej redakcji, wg tej samej metodologii, gdyż są różne podejścia... gwarancja o rok krótsza we wszystkich KFA2 niż u innych producentów. Zminimalizowana ilość złącz. Biedne chłodzenie sekcja zasilania 3+2 vs 4+2 Gigabyte Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) KFA2 ma zablokowany power limit którą i tak podkręci o +/- 80MHz na rdzeniu i 800 dla pamięci.Do tego jeszcze zyskasz na kulturze i temp robiąc UV i masz dobrą,tanią kartę która spisuje się świetnie i nie różni się niczym w grach od Gigabyte i taką polecam.Składam komputery i piszę z praktyki a nie z tego co wy się naczytacie. Gigabyte + 1 rok gwarancji dla mnie jest niczym w stosunku do problemów jakie firma miewa z wentylatorami i nie piszczącymi lecz wyjącymi cewkami, cewki to loteria ale często pojawiająca się u gigabyte.A ta sekcja zasilania u gigusia na nic sie zdaje,przy wyższej temp i tak karta zbija zegar więc co to za plusy. Edytowane 14 Maja 2020 przez Marekpe Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 igabyte + 1 rok gwarancji dla mnie jest niczym w stosunku do problemów jakie firma miewa z wentylatorami i nie piszczącymi lecz wyjącymi cewkami to ja Ci z praktyki powiem, że miałem 5 kart GB i żadna nie miała powyższych problemów. Jeżeli składasz komputery zawodowo, to rozumiem doskonale Twój punkt widzenia w kwestii gwarancja, kultura pracy... No i Ci co robią profesjonalne testy wyobraź sobie też złożyli 1 czy 2 komputery i tak jak Ty klikają sobie w internetach. Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Żeby klikać w internecie i pisać to trzeba umieć czytać ze zrozumieniem. Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Żeby klikać w internecie i pisać to trzeba umieć czytać ze zrozumieniem. Odważna teoria. Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Za dużo czasu spędzasz z Krzysiem https://www.msn.com/pl-pl/styl-zycia/spoleczenstwo/krzysztof-jackowski-rozw%C5%9Bcieczy%C5%82-kler-odwa%C5%BCna-teoria-jasnowidza/ar-BBZw7Cy Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) @@Marekpe, od takich wywodów jest temat w "na luzie" ten dział proponuję oszczędzić. Wracając do wątku autora. Lepsze modele takie jak gaming x, kosztują teraz jakieś kosmiczne kwoty 1400zł... nie mniej w przypadku tej karty która bądź co bądź nie jest wyżyłowana spokojnie wystarczy coś pokroju palita gamingpro https://www.krsystem.pl/palit_geforce_gtx_1660super_gamingpro_6g_gddr6_192bit_dvidhdmi-item-60894.html?44028&utm_source=ceneo&utm_medium=referral https://www.x-kom.pl/p/524617-karta-graficzna-nvidia-palit-geforce-gtx-1660-super-gamingpro-6gb-gddr6.html?utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click Jest też wersja OC ale to samo zrobisz w razie potrzeby w Afterburner a piec dych można spożytkować lepiej E:literówka Edytowane 14 Maja 2020 przez pendzel_3 Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 palita gamingpro 25 pln tansza niż GB, ale bez fan stop, sekcja 3+2, 4 stopnie cieplejsza pod obciazeniem i 3 db głośniejsza pod obciążeniem (3 db = odczuwalna głośność x 2) https://www.techpowerup.com/review/palit-geforce-gtx-1660-super-gaming-pro-oc/34.html Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 możemy się teraz licytować o 2stopnie, na ile wyceniamy stopień a na ile decybel? pod warunkiem, że te testy są miarodajne. Dałem tylko propozycje - miałem tą kartę w łapskach i nie było się do czego za bardzo w tej kasie przyczepić, w idle 28db mimo brak fanstopu... tak to można się licytować w nieskończoność. Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Ten brak fan stopu to już leci bezpodstawnie plus na korzyść dla karty tj sekcja zasilania.Różnice wychwytywane dla Aptekarza i Zegarmistrza. Gigabyte jest najlepszą kartą na świecie. Każda z tych kart jest dobra KFA2,Palit,Gigabyte.Faworytem staje się ta z niższą ceną. Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Ja miałem Palita Dual i on był bardzo głośny, a wygląda te chłodzenie dokładnie jak z GamingPro. Nie wiem czy coś tam pozmieniali. Cytuj Link to post Share on other sites
scisorhands 2 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) KFA2 ma zablokowany power limit którą i tak podkręci o +/- 80MHz na rdzeniu i 800 dla pamięci.Do tego jeszcze zyskasz na kulturze i temp robiąc UV i masz dobrą,tanią kartę która spisuje się świetnie i nie różni się niczym w grach od Gigabyte i taką polecam.Składam komputery i piszę z praktyki a nie z tego co wy się naczytacie. Gigabyte + 1 rok gwarancji dla mnie jest niczym w stosunku do problemów jakie firma miewa z wentylatorami i nie piszczącymi lecz wyjącymi cewkami, cewki to loteria ale często pojawiająca się u gigabyte.A ta sekcja zasilania u gigusia na nic sie zdaje,przy wyższej temp i tak karta zbija zegar więc co to za plusy. Widzę, że już zaczynają się rady w stylu: "Jak podskoczy 50 razy na jednej nodze, jak zrobi undervolting, jak zrobi sprzedawcy loda, jak wyczyści i otworzy boczną część obudowy, jak podkręci kartę, to będzie miał prawie to samo co droższy Gigabyte za taką samą cenę. A że gwarancja o rok krótsza... to nieważne przecież. To samo jakość wykonania, okrojona ilość portów i sekcja zasilania. To nie ma znaczenia." W ogóle na jakiej podstawie twierdzisz, że z KFA2 nie ma jeszcze więcej problemów, niż gigabyte? Skoro opinii na temat tej karty jest tak niewiele, że ciężko stwierdzić jaki % osób jest z niej naprawdę zadowolonych? A opinii zadowolonych klientów z potwierdzonym zakupem GTX 1660 Super Gigabyte Gaming OC jest od groma i trochę. Tak na marginesie - dlaczego nie napiałeś nic o samym chłodzeniu tej karty: https://www.pcmasters.de/system/photos/14512/feature/KFA2-GeForce-GTX-1660-Super-_1-Click-OC_-Ku%CC%88hler.jpg?1576443669 które wygląda jak najgorsze bieda-chłodzenie dla kart z zerowym poborem mocy tj. GTX 950, GTX 1050, GTX 1650? Edytowane 14 Maja 2020 przez scisorhands Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Ja miałem Palita Dual i on był bardzo głośny, a wygląda te chłodzenie dokładnie jak z GamingPro. Nie wiem czy coś tam pozmieniali. Dual jest cieplejszy i głośniejszy natomiast GP/OC są w porządku od kart RTX2060. W ogóle na jakiej podstawie twierdzisz, że z KFA2 nie ma jeszcze więcej problemów, niż gigabyte? Skoro opinii na temat tej karty jest tak niewiele, że ciężko stwierdzić jaki % osób jest z niej naprawdę zadowolonych? A opinii zadowolonych klientów z potwierdzonym zakupem GTX 1660 Super Gigabyte Gaming OC jest od groma i trochę. Tak na marginesie - dlaczego nie napiałeś nic o samym chłodzeniu tej karty: https://www.pcmaster....jpg?1576443669 które wygląda jak najgorsze bieda-chłodzenie dla kart z zerowym poborem mocy tj. GTX 950, GTX 1050, GTX 1650? Bo składam komputery,mam fizycznie tę kartę i wiem jak się zachowuje i nie potrzebuje takich jak ty znawców którzy czerpią wiedzę z papieru i obrazków,czytać wasze mądrości.Uważaj żebyś z Gigabyte tym poborem mocy nie zrobił odrzutowca.Ja tu nie będę na siłę nikogo przekonywał,chce niech kupuje Gigabyte ale nie oceniajcie w tle innych produktów których nie mieliście/nie macie. Mają ludzie różne karty i część z nich zamiast grać w gry to gra w OCCT i piszą głupoty. Masz benchmark w tle i 66° na pająku to ile będzie w zamkniętej budzie. i 55% dla wentylatorów to będzie ok 1800rpm. Nawet,jeśli były by cieplejsze te karty to i tak mieszczą się w normie w czym zatem problem panie mądraliński. Edytowane 14 Maja 2020 przez Marekpe Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Co z tego, że mieszczą się w normach. OP jasno napisał czego oczekuje - "Najbardziej zależy mi na kulturze pracy i niskich temperaturach. No i żeby karta była naprawdę dobrze zbudowana/chłodzona". Tak więc upierając się przy swojej karcie, bo spełnia normy wprowadzasz go w błąd. A 3 dB to nie jest apteka, to jest 2 razy głośniej. Masz benchmark w tle i 66° na pająku to ile będzie w zamkniętej budzie. Tak jak pisałem, ja mam 65 w grach w zamknietej budzie itx. Cytuj Link to post Share on other sites
scisorhands 2 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Bo składam komputery,mam fizycznie tę kartę i wiem jak się zachowuje Czyli jak się zachowuje? Bo na razie tylko bredzisz trzy po trzy na zasadzie "ja wiem lepiej, bo tak". Albo dajesz jakieś absurdalne rady o podkręcaniu i undervoltingu osobie, która chce po prostu kupić kartę i mieć spokój bez żadnego kombinowania.Teraz wyskakujesz z tym, że "masz tą kartę", a nie napisałeś ani słowa o jej prawdziwych (według ciebie) temperatura, albo jej głośności. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts