tplinkii 0 Napisano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam. Mam mały problem z wifi domowym, na laptopie po chwili rozłącza sieć wifi z routera a na innych urządzeniach ta sieć normalnie działa.Dodam że jak utworzę hotspot z telefonu to działa na laptopie sieć bezproblemowo tylko tą z routera wywala.I na komputerze stacjonarnym z tego routera po kablu działa internet także bez zarzutu.Prosiłbym o jakieś porady żeby ten problem rozwiązać. Router TP-LINK WR543G Laptop Acer Aspire 7 A715-74G (Wi-Fi 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax) Z góry dzięki za pomoc Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez tplinkii Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Menedzer urządzeń, karta wifi, właściwosci i zmieniasz tryb bezprzewodowy na g. Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Spróbować ustawić na routerze kanały na jakieś mniejsze/bliższe. Takie które łapek obsłuży. Może tu być problem. Cytuj Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Nie ma w mieszkaniu repeaterów ??? Jak są to je wyłącz i przetestuj czy przestało rozłączać ! Czasem jak modem i reapeter są w równej odległości , to laptop szaleje bo łączy się z modem a potem wykrywa reapeter i przeskakuje na niego ...i potem znowu na modem. Cytuj Link to post Share on other sites
tplinkii 0 Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Nie ma nic poza tym jednym routerem w domu. Na innym laptopie ta sieć działa normalnie. Z tego co zauważyłem to jak połączę się z tą siecią na "acer aspire" to na telefonie ta sieć przestaje działać na chwilę Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 A czy zrobiłeś to co ja napisałem? Cytuj Link to post Share on other sites
tplinkii 0 Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 A na jakie kanały ustawić? Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Jak najniższe 01-... Cytuj Link to post Share on other sites
tplinkii 0 Napisano 5 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Sprawdzałem inne sieci z innych routerów i też nie działa, jak się połączy to jest jedna kreska zasięgu i nie ładuje stron czasami na chwilę zadziała normalnie na innych urządzeniach te sieci działają bez problemu. Jak do tej pory to tylko z telefonu udostępniona sieć działa. Podpowiedzcie co mógłbym zrobić z tym Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 Sprawdź, czy czasem ustawienia oszczędzania energii nie obcinają możliwości karty sieciowej w laptopie (ustaw najwyższą wydajność). Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 5 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2020 Zmień kartę WiFi w laptopie na inną. Tylko czasem producenci dopuszczają jeden typ kart współpracujący z danym laptopem. Cytuj Link to post Share on other sites
settokaiba 0 Napisano 8 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 (edytowane) Również mam podobny problem od 3 dni. Włączam laptop - łączy się z wifi bez problemowo. Tylko wygląda to tak. odpalam net, włączam jakąś stronę i cisza. ładuje i ładuje. I albo załaduje albo nie. jeśli dam - rozłącz sieć wifi, to nie chce wówczas połączyć ponownie i ciągle wyskakuje "bład połączenia z siecią wifi". Jeśli zrobię tak kilka razy to wkońcu połączy. i np teraz w tym momencie kiedy piszę post, musiałem odczekać chyba 5min w nerwach aż wkońcu laptop załapał wifi i jak widać wszystko działa. Siła sygnału nawet spora 4/5 kresek. Wszystko było bezproblemowe do przed wczoraj. Konsola np ciągnie z wifi , bo dzisiaj grałem i nic nie rozłączało. Coś się chyba stało między połączeniem lapek - router. Tylko co ? ps. dodam jeszcze że ten cały problem występują podczas pierwszego połączenia. Tzn pierwsze jest zwykle jakieś lewe, bo jak wyżej nawet jak po włączeniu lapka mam net przez wifi, to odpalenie jakiejś strony powoduje albo muleniem wkółko, albo pocztę załaduje , ale już nic więcej bo będzie muliło i muliło. Natomiast jeśli już sobie zaskoczy to permanentnie i działa dopóki nie wyłączę lapka bądź nie rozłączę wifi. np w tym momencie jak to piszę siedzę już półtorej godz na łączu i wszystko działa - siła 4/5 kresek, każdą stronę otwiera. Więc co to może być ? karta sieciowa pada ? czy jesli dokupię zewnętrzny modem z antenką na usb to poskutkuje ? niestety router mam na piętrze, a lapka na dole i jeśli karta padnie będę musiał ściany kuć żeby jakiś w cholerę długi kabel ciągnąć nie wiadomo jak na dół. Baaa, dwa kable bo jeszcze konsola będzie musiała być podłączona. Sprawdzałem na smartfonie to normalnie połączyło z siecią wifi, konsola też się łączy. ehh... Edytowane 8 Lipca 2020 przez settokaiba Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts