scythe1123 59 Napisano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Zastanawiam się nad zakupem NAS'a do składowania multimediów (muzyka, zdjęcia), żeby działał jako serwer muzyczny i serwer GIT'a. Zastanawiam się nad Synology DS200j (720zł) oraz QNAP TS231P(780zł). Który z nich byłby lepszy? Zależy mi także aby soft był dopracowany i nie był dziurawy. Nie chciałby aby tak jak w Zyxelu ktoś mógł się włamać i zaszyfrować dane. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Te dwie firmy robią dobrą robotę i nie można określić która lepsza do zastosowań jakie planujesz. Skup się na obsłudze GIT: https://www.synology.com/pl-pl/dsm/packages/Git https://www.qnap.com/pl-pl/how-to/faq/article/jak-u%C5%BCywa%C4%87-narz%C4%99dzia-git-na-serwerze-nas-qnap/ Cytuj Link to post Share on other sites
scythe1123 59 Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) Synology ma tylko 512mb ramu , QNAP 1GB, ale nie wiem dlaczego mam wrażenie, że Synology będzie miało lepsze oprogramowanie. dodatkowo Synology ma większy wentylator, więc teoretycznie cichszy będzie. Dziwna rzecz bo DS220j jest następcą DS218j a na stronie synology ma gorsze osiągi w kopiowniu małych plików niż poprzednik DS218J, a ma mocniejszy procesor. Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez scythe1123 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Co do wielkości ramu, jakie to ma znaczenie przy udostępnianiu plików w domowej sieci? Duży ram jest potrzebny przy uruchamianiu wymagających aplikacji, np. maszyn wirtualnych, z których nie będziesz korzystał. W dawnych czasach, kiedy nie było takich dedykowanych serwerów do domu, ludzie stawiali serwery na starych komputerach 486DX z 128MB ramu i więcej nie trzeba było. Szybkość kopiowania plików? Jakie to ma znaczenie, że paczkę plików skopiujesz w 40s, a na drugim przykładowo 35s? Będziesz stratny 5 sekund w ciągu dnia? Na suche parametry trzeba patrzeć rozsądnie, a nie sugerować się wyższymi cyferkami. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts