camperovsky 0 Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam, Zakupiłem dzisiaj latpop dla taty, głównie do przeglądania internetu, fajna cena i wydawało mi się że wystarczające parametry do internetu. Lenovo Ideapad 330 SSD 256 Procesor AMD® A-Series 9225 2,6 - 3,0 GHz 2 rdzenie Grafika AMD® Radeon R4 Ekran 17,3' IPS Zainstalowałem windowsa 10 home 64 bity, wszytskie aktualizację windowsa, wszystkie sterowniki ze strony producenta. Na laptopie odczuwalne są ścięcia. Nie można płynnie scrollowac stron. Allegro np otwiera się ponad 5sekund. Użycie procesora przy otwieraniu stron <90% Tutaj moje pytanie, czy to wina procesora i nie radzi sobie z takim ekranem? Czy cos może przy instalowaniu systemu zrobiłem źle. Proszę o pomoc, pozdrawiam. Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez camperovsky Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Ile ma pamięci RAM ? Przy 4Gb ram, może tak być, chociaż mówią, że nie.I jeszcze jedno, czy zaktualizowałeś sterowniki do płyty głównej, pod wgrany system? Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Dość stary procesor i 4gb Ramu w single robi robotę. Jak możesz to zwróć ten leptop w 14dni. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
camperovsky 0 Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 4Gb ram single Zaplacilem 1200zl za nówkę wiec wydaje mi się że to ok cena, myślałem też że do internetu wystarczy Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 4GB ram już nie wystarcza do nawet do przeglądania internetu, optymalnie to już 8GB Jeszcze grafika współdzieli pamięć ram Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 No jest jeszcze jedna droga. Wgrać system 32 bity... Cytuj Link to post Share on other sites
camperovsky 0 Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Spróbuję dorzucić kostkę ram. Tata ma licencję jeszcze 250dni na kasperskiego i zauważyłem że on używa około 60% procesora Przy systemie 32 bity znów jest problem z jakimikolwiek oprogramowaniem/sterownikami Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Wywal tego Kasperskiego skoro tak zamula w Windows 10 dodatkowe oprogramowanie antywirusowe jest zbędne. Przy normalnym użytkowaniu tzn. przeglądanie stron, zakupy, płatności a nie masowe pobieranie plików, zasobożerny antywirus jest zbędny, Defender do sobie radę. Zainstaluj najprostszy firewall i zastosuj optymalizację poniżej, powinna zmniejszyć ilość zużywanej pamięci i ograniczyć liczbę procesów systemowych svchost.exe Firewall https://www.sphinx-soft.com/Vista/order.html Optymalizacja https://winaero.com/blog/set-split-threshold-svchost-windows-10/ Cytuj Link to post Share on other sites
camperovsky 0 Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Chciałem dolozyc kostkę ram z innego laptopa, niestety jest tylko miejsce na jedną kostkę Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Zaplacilem 1200zl za nówkę wiec wydaje mi się że to ok cena, myślałem też że do internetu wystarczy W tej cenie o wiele lepiej poszukać poleasingowca z i5 albo i7 i 8gb ramu który jeszcze długo powinien posłużyć, nie tylko do neta Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 A tak teraz pomyślełem, w tle się coś nie ściąga lub antywir po zainstalowaniu nie skanuje systemu w tle? Zainstalowałeś system sterowniki i testujesz? Zobacz jakie procesy są uruchomione w menadżerze, wyłącz antywira i zobacz jak to działa? Laptop na baterii czy pod zasilaczem - sprawdź plany zasilania czy masz ustawioną max wydajność czy osczędzanie energii? Cytuj Link to post Share on other sites
camperovsky 0 Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 A tak teraz pomyślełem, w tle się coś nie ściąga lub antywir po zainstalowaniu nie skanuje systemu w tle? Zainstalowałeś system sterowniki i testujesz? Zobacz jakie procesy są uruchomione w menadżerze, wyłącz antywira i zobacz jak to działa? Laptop na baterii czy pod zasilaczem - sprawdź plany zasilania czy masz ustawioną max wydajność czy osczędzanie energii? Wszytsko jest jak być powinno, wszelkie akruslizacje windowsa etc zrobione, procesy nie obciążają jakoś znacząco. Jak się odpali chrome i jakąś stronę "cięższa" typu np allegro to proces chrome zjada 80% procesora i 70% ramuW tej cenie o wiele lepiej poszukać poleasingowca z i5 albo i7 i 8gb ramu który jeszcze długo powinien posłużyć, nie tylko do netaMyślałem też nad tym, ale ważna była dla mnie również bateria, laptop potrzebny głównie do pracy w terenie. Fakt, mogłem kupić poleasingowego + nową baterię Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts