Skocz do zawartości

Problem z ścinaniem i wysokie zużycie procesora w nowym laptopie

Recommended Posts

Witam,

Zakupiłem dzisiaj latpop dla taty, głównie do przeglądania internetu, fajna cena i wydawało mi się że wystarczające parametry do internetu.

Lenovo Ideapad 330

SSD 256

Procesor

AMD® A-Series 9225 2,6 - 3,0 GHz 2 rdzenie

Grafika

AMD® Radeon R4

Ekran 17,3' IPS

Zainstalowałem windowsa 10 home 64 bity, wszytskie aktualizację windowsa, wszystkie sterowniki ze strony producenta.

Na laptopie odczuwalne są ścięcia. Nie można płynnie scrollowac stron. Allegro np otwiera się ponad 5sekund. Użycie procesora przy otwieraniu stron <90%

Tutaj moje pytanie, czy to wina procesora i nie radzi sobie z takim ekranem? Czy cos może przy instalowaniu systemu zrobiłem źle. Proszę o pomoc, pozdrawiam.

Edytowane przez camperovsky

Wywal tego Kasperskiego skoro tak zamula w Windows 10 dodatkowe oprogramowanie antywirusowe jest zbędne. Przy normalnym użytkowaniu tzn. przeglądanie stron, zakupy, płatności a nie masowe pobieranie plików, zasobożerny antywirus jest zbędny, Defender do sobie radę. Zainstaluj najprostszy firewall i zastosuj optymalizację poniżej, powinna zmniejszyć ilość zużywanej pamięci i ograniczyć liczbę procesów systemowych svchost.exe  

Firewall 

https://www.sphinx-soft.com/Vista/order.html

Optymalizacja

https://winaero.com/blog/set-split-threshold-svchost-windows-10/

Zaplacilem 1200zl za nówkę wiec wydaje mi się że to ok cena, myślałem też że do internetu wystarczy

W tej cenie o wiele lepiej poszukać poleasingowca z i5 albo i7 i 8gb ramu który jeszcze długo powinien posłużyć, nie tylko do neta

A tak teraz pomyślełem, w tle się coś nie ściąga lub antywir po zainstalowaniu nie skanuje systemu w tle? Zainstalowałeś system sterowniki i testujesz? Zobacz jakie procesy są uruchomione w menadżerze, wyłącz antywira i zobacz jak to działa?

Laptop na baterii czy pod zasilaczem - sprawdź plany zasilania czy masz ustawioną max wydajność czy osczędzanie energii?

A tak teraz pomyślełem, w tle się coś nie ściąga lub antywir po zainstalowaniu nie skanuje systemu w tle? Zainstalowałeś system sterowniki i testujesz? Zobacz jakie procesy są uruchomione w menadżerze, wyłącz antywira i zobacz jak to działa?

Laptop na baterii czy pod zasilaczem - sprawdź plany zasilania czy masz ustawioną max wydajność czy osczędzanie energii?

Wszytsko jest jak być powinno, wszelkie akruslizacje windowsa etc zrobione, procesy nie obciążają jakoś znacząco. Jak się odpali chrome i jakąś stronę "cięższa" typu np allegro to proces chrome zjada 80% procesora i 70% ramu

W tej cenie o wiele lepiej poszukać poleasingowca z i5 albo i7 i 8gb ramu który jeszcze długo powinien posłużyć, nie tylko do neta

Myślałem też nad tym, ale ważna była dla mnie również bateria, laptop potrzebny głównie do pracy w terenie. Fakt, mogłem kupić poleasingowego + nową baterię