jabucho20 1 Napisano 21 Marca 2020 Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 Witam, tak jak w tytule mam problem z rgb w obudowie silentiumpc signum sg1x tg rgb. Podłączyłem wydaje mi się wszystko tak jak się należy i wiatraki się kręcą,lecz rgb nie działa po podłączeniu pod płytę I jeszcze takie pytanie czy da się to jakos zgrać jeszcze z chłodzeniem fortris 3 rgb by to razem spójnie działało z obudową? Na płycie jest chyba tylko jeden slot pod rgb Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 21 Marca 2020 Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 1. Kontroler w obudowie pozwala na podłączenie 4 wentylatorów RGB. Fortis to 5 sztuka - więc z któregoś rezygnujesz lub dokupujesz rozdzielacz, ew. kontaktujesz się z spc celem kupna lepszej wersji. 2. Jeśli podłączyłeś kontroler z płytą główną to sterujesz za pomocą MSI Mystic Light, ale odłączasz sterowanie od obudowy. 3. Jak nie łączysz z płytą główną, to sterujesz przyciskiem na obudowie. Cytuj Link to post Share on other sites
jabucho20 1 Napisano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Super pomogłeś mi z obudową,wszystko działa. A mógłbyś mi pomóc jeszcze znaleźć takowy rozdzielacz Bo chciałbym by chłodzenie również świeciło się tak samo 1. Kontroler w obudowie pozwala na podłączenie 4 wentylatorów RGB. Fortis to 5 sztuka - więc z któregoś rezygnujesz lub dokupujesz rozdzielacz, ew. kontaktujesz się z spc celem kupna lepszej wersji. 2. Jeśli podłączyłeś kontroler z płytą główną to sterujesz za pomocą MSI Mystic Light, ale odłączasz sterowanie od obudowy. 3. Jak nie łączysz z płytą główną, to sterujesz przyciskiem na obudowie. Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 22 Marca 2020 Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 możesz spróbować coś takiego, albo szukać pewniejszych rozwiązań. https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-rgb-rozgaleznik-na-2-tasmy-led-zlaczka-8557608763 Cytuj Link to post Share on other sites
Niki_96 0 Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Witam, kolega pewnie już uporał się jakoś z tym problemem ale może ktoś inny szuka rozwiązania, które jest banalne bo miałam przed chwilą ten sam problem po złożeniu PC'ta :) Ja mam akurat obudowę SilentiumPC Armis AR6X Evo TG ARGB. Zadzwoniłam do SILENTIUM i Pan mnie poinstruował co należy zrobić. Z miejsca z płycie głównej (mowa o MSI B450-A PRO MAX lub podobnej) o nazwie JFP1 gdzie według dołączonej instrukcji powinny być podpięte kabelki: Power SW, LED coś tam, HDD coś tam oraz Reset SW odłączamy kabelek RESET SW (gdy jest wpięty w płytę główną służy jako reset komputera - tym malutkim przyciskiem, który ledwo widać na froncie obudowy koło przycisku włączania kompa - trzeba naciskać np główką długopisa - tylko UWAGA bo czasami się nie odpstrykuje i zahacza! :) i wpinamy go po drugiej stronie obudowy (tej nieoszklonej gdzie są schowane wszystkie sterczące kable) i wpinamy w wejście na tym prostokątnym małym paneul do gniazda ARGB/RGB. Wtedy tak jakby tracimy możliwość zresetowania komputera ale zyskujemy możliwość okiełznania podświetlenia obudowy. No niestety ta obudowa jest dziwnie zaprojektowana dlatego zmiany rodzaju oświetlenia po tej małej zmianie , koloru etc możemy dokonywać tym malusieńkim przyciskiem resetu znajdującego się obok przycisku włączania komputera na panelu frontowym obudowy a nie przyciskiem, który niby to ma do tego służyć, czyli tym znajdującym się również na froncie obudowy koło przycisku włączania kompa i resetu . Więc do dzieła! Mam nadzieję, że komuś pomogłam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts