bajcy 18 Napisano 11 Marca 2020 Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Hej, nie wiedziałem jaki tytuł nadać, może nie zostanę upomniany:) Otóż, mam taką nietypową sprawę. do swojego zestawu dorzuciłem dwa wiatraki 120 silent wings 3, w chwili obecnej, łącznie działają 3(2 xBquiet+1xsilentiumPC), wszystkie wpięte do mobo. Wings'y PWM, silentium 3-pinowy. Oczywiście na procku również działa- dodatkowo, mogę załączyć dwa ekstra. więc huragan jest dobry, ale... tak wyglądają temp. pod obciążeniem: https://ifotos.pl/zobacz/1-1png_qaweprh.png jak widać, tutaj jest wszystko ok. po prawie 1h, temperatury nie przekroczyły 72 C, jednak w spoczynku, dzieje się coś dziwnego: https://ifotos.pl/zobacz/1-2png_qaweprr.png pierwszy skok temperaturowy, to uruchomienie OCC, drugi to otworzenie firefox'a, a trzecie to kopia 1 pliku, który miał nie cały 1mb. sprzęt to: 3700x+chłodzenie box-owe aourus elite x570, gtx 1660, buda: M40 pure black teraz najważniejsze pytanie, to normalne?? dodam, że kupiłem też pastę grizzly thermal kryonaut, którą wymieniłem. Czy pasta faktycznie się może wygrzewać? Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 (edytowane) sprawdz napięcia w biosie. kumpel miał dużo za duże. po obniżeniu 15-20stopni spadło XD Edytowane 12 Marca 2020 przez danieloslaw1 Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 W Ryzenach takie skoki temperatury w idle no normalka. Cytuj Link to post Share on other sites
bajcy 18 Napisano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 W Ryzenach takie skoki temperatury w idle no normalka. nie było by to problemem, gdyby nie co chwile załączający się wiatrak na CPU, który tak jakby wskakiwał na full Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Poszukaj w biosie regulacji opóźnienia zmiany RPM wentylatora. Ludzie piszą że coś tam pomaga. Albo kup porządne chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
bajcy 18 Napisano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 (edytowane) Poszukaj w biosie regulacji opóźnienia zmiany RPM wentylatora. Ludzie piszą że coś tam pomaga. Albo kup porządne chłodzenie. właśnie jestem na etapie poszukiwania. mam dwa typy: Noctua NH-15 i Dark rock pro 4(oczywiście, nie upieram się przy nich na sto 100%) Nie pytam o wydajność, bo dość dużo poczytałem i są bardzo do siebie porównywalne, ale czy Noctua potrzebuje zestaw montażowy do AMD? znalazłem:) Edytowane 12 Marca 2020 przez bajcy Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Noctua już ma w zestawie montaż pod AM4. Nowa oczywiście, używana może nie mieć, ale nie ma problemu z zakupem takiego. BQ to nowszy radiator, więc już jest na wyposażeniu. Cytuj Link to post Share on other sites
bajcy 18 Napisano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 mimo wszystko zapytam, Noctua czy BQ? Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Praktycznie obojetnie który spośród tych dwóch wybierzesz, będziesz zadowolony. Ja mam Noctue NH-D15S na R7 2700X i nie narzekam, przy dużym obciążeniu ledwo słyszalny, z uchem przy obudowie ;-) Z BQ będzie to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 12 Marca 2020 Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Jak @up, no i dobra wentylacja obudowy. Wtedy wszystkie pasty są prawie takie same... Cytuj Link to post Share on other sites
bajcy 18 Napisano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Praktycznie obojetnie który spośród tych dwóch wybierzesz, będziesz zadowolony. Ja mam Noctue NH-D15S na R7 2700X i nie narzekam, przy dużym obciążeniu ledwo słyszalny, z uchem przy obudowie ;-) Z BQ będzie to samo. Jak @up, no i dobra wentylacja obudowy. Wtedy wszystkie pasty są prawie takie same... No więc zamówiłem BQ, bo jest szybciej dostępny:D jak coś, to będzie na Was;P Dzięki Panowie;) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts