Macek 0 Napisano 3 Marca 2020 Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Witam, Potrzebuje w najbliższym czasie wygenerować jak największe koszty do swojej działalności i z racji jej charakteru najlepszym do tego sposobem będzie komputer, który będzie oczywiście overpriced, ale koszty to koszty. Prośba o doradzenie co zmienić, z czego zrezygnować, co dodać etc: Zastosowanie komputera :praca, pliki graficzne, internet, gry (głównie fpsy, czasami inne), office, itp. Maksymalna kwota : 30 000 - 35 000 Kiedy zamierzam kupić komputer? : w tym miesiącu Których części potrzebuję : cały zestaw Czy będę podkręcać sprzęt? : w przyszłości tak Rozdzielczość mojego monitora i model : brak (myślę nad zakupem dwóch, jeden 240hz 27 cali i drugi większy 4k) Własna propozycja zestawu : https://www.x-kom.pl/lista/5kcad689j Co do propozycji to zapewne poszczególne elementy można, a nawet trzeba zmienić. Zdaje się na radę kogoś doświadczonego. Prośba o doradzenie jak najlepiej to skonfigurować i o pominięcie odpowiedzi "śmieszków", post jest poważny i zakupu potrzebuje dokonać w tym miesiącu. Z góry dziękuje adminom za pomoc w poważnym potraktowaniu wpisu Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 3 Marca 2020 Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) Jak wytłumaczysz w US taką wysoką kwotę wydaną na komputer jeżeli to nie jest narzędziem do prowadzonej działalności ? Kiedyś był limit $$$ na takie rzeczy. Nie wiem jak jest obecnie. Edytowane 3 Marca 2020 przez Lord_Krecitsqa Cytuj Link to post Share on other sites
Macek 0 Napisano 3 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Jak wytłumaczysz w US taką wysoką kwotę wydaną na komputer jeżeli to nie jest narzędziem do prowadzonej działalności ? Kiedyś był limit $$$ na takie rzeczy. Nie wiem jak jest obecnie. To czym się zajmuje wymaga bardzo wydajnego komputera z dużą mocą obliczeniową. To, że prywatnie mi się również taki przyda to tylko na plus. Cytuj Link to post Share on other sites
piotrnad80 1 Napisano 4 Marca 2020 Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 To czym się zajmuje wymaga bardzo wydajnego komputera z dużą mocą obliczeniową. To, że prywatnie mi się również taki przyda to tylko na plus. Nie lepiej iść w TR z serii 3000? Np. 3960X? Jednowątkowo znacznie szybszy, wielowątkowo również znacznie szybszy. Tutaj małe porównanie: https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Ryzen-Threadripper-3960X-vs-AMD-Ryzen-Threadripper-2970WX/3617vs3345 A z innej beczki... w jaki sposób zamierzasz odliczyć całą kwotę? Powyżej 10 tysięcy netto i tak będzie amortyzacja kilku letnia. Zostaje leasing ale tutaj również w jednym roku za wiele nie odliczysz. Cytuj Link to post Share on other sites
Macek 0 Napisano 4 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Nie lepiej iść w TR z serii 3000? Np. 3960X? Jednowątkowo znacznie szybszy, wielowątkowo również znacznie szybszy. Tutaj małe porównanie: https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Ryzen-Threadripper-3960X-vs-AMD-Ryzen-Threadripper-2970WX/3617vs3345 A z innej beczki... w jaki sposób zamierzasz odliczyć całą kwotę? Powyżej 10 tysięcy netto i tak będzie amortyzacja kilku letnia. Zostaje leasing ale tutaj również w jednym roku za wiele nie odliczysz. Zapewne padnie na leasing roczny i tyle ile odliczę to odliczę, jeszcze trochę innych sprzętów potrzebuje do swojej działalności więc jakoś tam to się poukłada Co do procesora to zapewne masz 100% racje Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts