mavekk 0 Napisano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Witam. Jako że stockowe skórzane pady w moich DT150 już się trochę zużyły i poszarpały, myślałem nad ich zmianą tyle że jestem kompletnie zielony w tym temacie, wiem że mam wybór pomiędzy skórzanymi a welurowymi. Jestem bardzo ciekaw jak by brzmiały na welurowych także gdyby ktoś mógłby mi przybliżyć różnicę między skórzanymi i welurowymi to byłbym wdzięczny Nie wiem czy to istotne w tym temacie, ale podpięte są do AIM-a SC808 Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 (edytowane) Teoretycznie między skórzanymi a welurowymi. O ile chcesz się trzymać padów od Beyerdynamic. Ja jak miałem DT150 założyłem do nich hybrydowe pady HM5 efektem było wzrost komfortu kosztem trochę mniejszego basu. A jeśli chodzi o pórwanie DT150 na padach dedykowanych i tych od DT100 t oraz HM5 to tu masz opis z wykresami itp: https://diyaudioheaven.wordpress.com/headphones/measurements/brands-a-i/dt150/ tu masz podlinkowanego PDF z przeglądem różnych padów https://www.mediafire.com/file/hcl9u26x27gx89j/DT150_pads.pdf/file Edytowane 27 Stycznia 2020 przez kombajn Cytuj Link to post Share on other sites
mavekk 0 Napisano 27 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Chcę po prostu wymienić pady, nie muszą być beyerowe, byle by weszły na muszle i spełniały swoje zadanie. Jeśli chodzi o komfort to na tych stockowych skórzanych nie miałem żadnego problemu, były i nadal są wygodne, najbardziej bym nie chciał stracić na scenie po zmianie tych padów, sporo gram w różne FPS-y i lokalizacja przeciwnika jest dla mnie mega ważna. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Bier Pan tanie z ali i będzie git. Cytuj Link to post Share on other sites
mavekk 0 Napisano 27 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Mógłbym prosić o jakieś linki?, nie chciałbym odwalić jakiegoś bubla i potem sobie pluć w brodę Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 No to się w końcu wypowiem. Miałem różne słuchawki, z 6 modeli w ciągu ostatniego półrocza tylko. Do wszystkich brałem pady z HM5 (1x oryginalne, cała reszta od majfrendów). Przetestowałem zakres cenowy $2 - $15. No i tak całkiem serio, to dostajesz to, za co płacisz. Te za $2 były kiepskie, ale działały. Te za $15 praktycznie identyczne, a w jednym aspekcie lepsze od oryginału. Także kieruj się głównie ceną i materiałem. Polecam skórę lub kombinację skóra - welur, wtedy i nieco oddychają, i dają nieco izolacji. Cytuj Link to post Share on other sites
mavekk 0 Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Wezmę pod uwagę slo1q Twoją opinię, ale prosiłbym bardzo o jakieś ewentualne sprawdzone sklepy skąd mógłbym zamówić dane pady. Mam nadzieję że sama ich wymiana nie jest jakoś bardzo trudna Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Jak chcesz tanio to te były oki pasowały do DT150 https://pl.aliexpress.com/item/32920970201.html? jak chcesz coś lepszego to bierz Brainwavz skórzane mają teraz promocję -25% https://www.brainwavzaudio.com/collections/oval-memory-foam-earpds/products/headphone-memory-foam-earpads-sheep-skin albo hybrydowe https://www.brainwavzaudio.com/collections/oval-memory-foam-earpds/products/headphone-pad-hybrid Wymiana jest prosta, ściągasz stare zakładasz nowe LOL. A poważnie musisz z wyczuciem (albo bez jak ci nie zależy na starych padach) ściągnąć stare, po czym na nowych wywinąć kołnierz na drugą stronę przyłożyć pad do słuchawki i stopniowo odwijać kołnierz. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Te są sprawdzone, podobne do oryginałów: https://pl.aliexpress.com/item/33031127373.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.55bb5c0fh5E4fR - musisz tylko poszukać u innych sprzedawców bo temu się najwidoczniej skończyły. Nie są najtańsze, ale jak wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
mavekk 0 Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Koszt padów nie gra roli, oczywiście w granicach rozsądku, tak jak pisałem wyżej nie chciałbym jedynie stracić na ich sceniczności bo sam bas może się lekko spłycić. Jak tak patrzę na wasze propozycje to nie ukrywam że te HM5 mnie interesują najbardziej (mam chyba dość małą głowę i mam wrażenie że te stockowe pady lekko wystają na lini dolnej części małżowiny a żuchwą, ale być może sobie tylko wkręcam). Te HM5 wchodzą bez problemu na te słuchawki czy jednak trzeba się trochę z tymi padami pogimnastykować by weszły? Drugie pytanie - widziałem na jakimś filmiku na youtube że facet już po założeniu nowych padów opalarką podgrzewa kołnierz owych padów przez kilka sekund, taki zabieg jest konieczny, czy jednak mogę sobie odpuścić kupno opalarki? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Pady i tak się ułożą do słuchawek więc IMO to co piszesz pewnie nie zniknie. Osobiście to bym nic nie grzał, pewnie chodzi o to żeby się lepiej ułożyły. Bez doświadczenia i/lub regulacji temperatury to jest ryzykowne. Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Można podgrzać kołnierz żeby był bardziej plastyczny ale to się tyczy oryginalnych padów Beyerdynamic. Przy czym Beyerdynamic zaleca użycie suszarki do włosów a nie opalarki. Raz że każdy ma w domu a dwa że suszarką nie spalisz padów. Cytuj Link to post Share on other sites
mavekk 0 Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Będę w takim razie pamiętał o suszarce, czy te pady od HM5 są łatwe do zamontowania, czy jednak będę musiał się natrudzić przy tym?. Najbardziej myślę nad HM5 hybrydami lub welurami z DT100 lecz one albo ciężko dostępne w Polsce albo wcale niedostępne Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Naciąganie padów HM5 na DT150 do najłatwiejszych nie należy. Problemem jest fakt, że trzeba je nieco rozciągnąć przed założeniem, bo w padach HM5 pęka czasem materiał przy kołnierzu, jak będziesz je naciągał na tak spore słuchawki, jak DT150. Ja do DT150 kupowałem https://www.thomann.de/pl/beyerdynamic_dt100ohrpolstervelour.htm i sobie chwaliłem, bo nieco dociążenie na dole spadło, które mi czasem przeszkadzało. Suszarka może pomóc przy rozciąganiu, żeby zwiększyć nieco wewnętrzną średnicę pierścienia i tym samym zminimalizować potencjalne pęknięcia. Nawet, jak kołnierz lekko pęknie, nie powinno to wpłynąć na dźwięk. Cytuj Link to post Share on other sites
mavekk 0 Napisano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Dobrze więc, w takim razie jakoś sobie z tym poradzę, bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedź i porady. Będę zerkał do tematu jeszcze gdyby ktoś jeszcze służył jakąś radą, chyba że temat zostanie zamknięty Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts