sebalor 1 Napisano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 1.Konfiguracja komputera: Intel core i5 6500 płyta główna MSI Z270 Tomahawk Karta graficzna Msi Armor GTX 970 OC 4GB Ram 2x 8GB Kingston HyperX fury 2133Mhz Seasonic Focus Plus 650W 80 Plus Gold Obudowa SPC Gladius M35 Chłodzenia CPU SPC Fera 3 Dysk Seagate 1TB Dysk Ssd Trascend SSD370 128GB Dysk SSD ADATA XPG SX8200 PRO 512GB PCIe x4 NVMe (ASX8200PNP-512GT-C) 3 wentylatory (1x Be quiet BL046, 2xCorsair AF120 Led red quiet edition) 2.System operacyjny: Microsoft Windows 10 Home (x64)) 3.Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów: ---- 4.Używany program antywirusowy: Avast Free Antivirus 5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu: ----- 6.Informacje dodatkowe: ----- Witam mam problem z komputerem mianowicie w losowych momentach się zamraża/zacina, na nic nie reaguje i nie idzie nic z tym zrobić, nawet przycisk reset na obudowie nie działa, dopiero przytrzymanie włącznika, wyłącza komputer i po ponownym jego uruchomieniu wszystko jest okej, takie zacinanie się komputera występuje w zupełnie losowych momentach, przy przeglądaniu yt czy netflixa, przy pracy w wordzie albo w grze, problem występował gdy miałem system na dysku SSD Trascend SSD370 128GB, oraz występuje teraz gdy mam system na nowym dysku SSD Adaty XPG SX8200 PRO 512GB. Z czego wynika takie zacinanie się komputera ? co może powodem ? z góry dziękuje za odpowiedź Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Sprawdź Dziennik zdarzeń czy masz jakieś błędy czasowo tuż przed wystąpieniem błędu Kernel Power id 41. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sebalor 1 Napisano 20 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Nie znalazłem nic czasowo przed tym błędem, mam błędy czasowo jedynie po tym Kernel Power id 41 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 problem występował gdy miałem system na dysku SSD Trascend SSD370 128GB, oraz występuje teraz gdy mam system na nowym dysku SSD Adaty XPG SX8200 PRO 512GB System instalowałeś na czysto czy zrobiłeś migrację. Z zachowania wygląda na problem ze sterownikami, ale nie wykluczony jest również problem sprzętowy. Dlatego powinieneś wykonać test programem MemTest potem uruchomić narzędzie DISM https://support.microsoft.com/pl-pl/help/929833/use-the-system-file-checker-tool-to-repair-missing-or-corrupted-system Jaką masz wersję (kompilację) Windows i czy przypadkiem problem nie pojawił się po aktualizacji zmieniającej kompilację systemu np z 1903 na 1909. Podaj jakie błędy najczęściej są notowane w Dzienniku zdarzeń. Przeskanuj system np. MBAM i możesz sprawdzić działanie systemu w czystym rozruchu https://support.microsoft.com/pl-pl/help/929135/how-to-perform-a-clean-boot-in-windows Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Zacznij od wyczyszczenia ustawień bios Clear CMOS. Jeśli robisz OC zrezygnuj z niego. Aktualizacja bios wskazana. Darmowy Avast ma takie same możliwości i skuteczność jak systemowy Windows Defender, szkoda to w ogóle instalować a może sprawiać problemy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts