Hakuna Matata 0 Napisano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że pytanie jest skierowane do osób, które mają doświadczenie w odzyskiwaniu danych - jeżeli nie masz to nie zaśmiecaj mojego tematu, bardzo proszę! A więc w dużym skrócie sytuacja wygląda tak, że zainstalowałem na mój dysk przenośny obraz systemu Windows 10 i mój dysk po tej operacji został przekształcony w ESD-USB o pojemności 32 GB z całą wyczyszczoną zawartością (dysk o pojemności 1 TB, danych było około 800 GB). Przy pomocy programu DMDE 3.6.0 Free Edition, udało mi się odzyskać część danych tj. zeskanowałem dysk i w postaci niezmienionej (foldery z zawartością i nazwami) odczytało tyle co nic, jakieś 1 GB z 800... Natomiast co ważne program odzyskał (wydaje mi się), że większość plików w postaci RAW tj. widzę 48 tysięcy plików JPG, 10 tys dokumentów, 1 tysiąc plików MP4 itp. Mogę te pliki zgrać ale doprowadzenie do logicznego uporządkowania tego wszystkiego zajełoby mi wieczność. Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc? Dziękuje Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Odpal partition recovery w minitool, zobacz co zobaczy po szybkim skanie. Ps. Z plikami na tych 32GB obrazu systemu, to raczej można się pożegnać... jeśli został tam zapisany obraz. Cytuj Link to post Share on other sites
Hakuna Matata 0 Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Aktualnie po pełnym skanowaniu DMDE uzyskałem podgląd partycji: Wchodząc w wolumin - Volume 03 wygląda to tak: Ktoś coś potrafi z tego wywnioskować? Mam jeszcze możliwość podglądu woluminu - Volume 02 ale nie wiem czy otwierając go nie utracę danych z tego poprzedniego?? Dlatego na ten moment nic nie dotykam, laptop i dysk cały czas są włączone. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 2 wolumin wygląda na prawidłowy, jest w NTFS i ma pojemności prawie całego dysku hdd. Dasz radę zdjęcia zgrać ( otworzyć ), nazwy się zgadzają ? Ps. Co z minitool-me, ma bardzo podobne narzędzie do odzyskiwania partycji ( razem z danymi ). Cytuj Link to post Share on other sites
Hakuna Matata 0 Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) A mogę ten wolumin otworzyć bezpiecznie nie tracąc danych z woluminu 3? Korzystałeś kiedyś z tego DMDE? Zauważ ze wolumin 2 i 3 wyglądają prawie identycznie - oba są w NTFS i oba mają tą samą pojemność praktycznie - różnica jest między pierwszym a ostatnim sektorem. Jeżeli chodzi o minitool-me - myślisz, że pobierając go i uruchamiając skanowanie nie wpłynie to w żaden sposób na moje dane skoro otwarte są cały czas w DMDE? Taka informacja jest gdy chcę otworzyć Volume 02, pytanie czy można smiało otwierać sobie je raz jeden raz drugi, czy dla bezpieczeństwa po otwarciu odrazu całość zgrać tego co jest a potem dopiero otworzyć kolejny... Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Hakuna Matata Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Z DMDE korzystałem, ale ja zawsze wolę partycje odzyskiwać zawsze z minitool. Ciebie interesuje ten wolumin na którym masz pliki i dasz radę je zgrać, otworzyć i mają dobre nazwy foldery i pliki. Tak samo ma mieć system plików jaki był ( tu zwykle NTFS ) i pojemności jaka była. No chyba że chcesz pojedynczo dane odzyskiwać, a nie partycje? Cytuj Link to post Share on other sites
Hakuna Matata 0 Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Niestety po otworzeniu widać, że są pliki ale wszystkie bez nazw i posegregowane wg rozszerzenia... tak jak na zdjęciu w moim poście wyżej... Otworzyłem wolumin 2 i teraz tylko i wyłącznie w 2 i 3 są pliki RAW, te kilka nielicznych folderów z moimi nazwami zniknęło Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Czy te pliki są całe nieuszkodzone zdjęcia, czy są poszatkowane? Jak pliki były pofragmentowane, to tego typu programy odzyskują je w kilku częściach. Gdybyś usunął partycję to byłoby prościej, ale ty usunąłeś i nadpisałeś jej początkowy obszar, czyli Master File Table. Zobacz to: https://www.easeus.com/datarecoverywizard/free-data-recovery-software.htm Program w wersji testowej pozwala odzyskać 2 GB. Jak się sprawdzi, to możesz kupić pełną wersję. Jak się nie sprawdzi, to nie chcę być złośliwy, możesz się pożegnać z tym co tam miałeś. Przenośne dyski USB oraz Raid to nie backup. Cytuj Link to post Share on other sites
Hakuna Matata 0 Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Zdjęcia jpg już wszystkie odzyskałem 48 tysięcy zdjęć, normalnie da się je otworzyć. Więc nie wiem, wydaję się, że są nieuszkodzone? Zacząłem odzyskiwać wszystko po kolei - na plikach jpeg-b niestety okazało się, że nie da się ich otworzyć? nie wiem dlaczego, bardzo dziwny format i ich rozmiar, niektóre mają nawet po 1 GB Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 minitoole-m próbowałeś, jak masz miejsce ponad 1.5TB, to zawsze można kopie posektorową zrobić i na tym się bawić... Cytuj Link to post Share on other sites
Hakuna Matata 0 Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 EaseUS znalazło mi 40 GB danych, DMDE znalazł mi prawie wszystko, spróbuje jeszcze minitoolem Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Jeśli chodzi o zdjęcia to możesz im automatycznie pozmieniać nazwy programem Namexif. Program wyciąga dane EXIF z plików graficznych i na ich podstawie może zmienić nazwę plików z losowej na np datę zrobienia forki. Miałbyś przynajmniej zdjęcia chronologicznie uporządkowane. Jpeg-b to mogą być duże pofragmentowane pliki. Program po strukturze mógł stwierdzić, że przypominają skompresowane JPG więc dał im takie rozszerzenie. Wyślij printscreena do producenta programu i spytaj się o co tam chodzi. Edytowane 7 Stycznia 2020 przez benutzer Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts