Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że pytanie jest skierowane do osób, które mają doświadczenie w odzyskiwaniu danych - jeżeli nie masz to nie zaśmiecaj mojego tematu, bardzo proszę!

A więc w dużym skrócie sytuacja wygląda tak, że zainstalowałem na mój dysk przenośny obraz systemu Windows 10 i mój dysk po tej operacji został przekształcony w ESD-USB o pojemności 32 GB z całą wyczyszczoną zawartością (dysk o pojemności 1 TB, danych było około 800 GB).

Przy pomocy programu DMDE 3.6.0 Free Edition, udało mi się odzyskać część danych tj. zeskanowałem dysk i w postaci niezmienionej (foldery z zawartością i nazwami) odczytało tyle co nic, jakieś 1 GB z 800...

Natomiast co ważne program odzyskał (wydaje mi się), że większość plików w postaci RAW tj.

widzę 48 tysięcy plików JPG, 10 tys dokumentów, 1 tysiąc plików MP4 itp.

Mogę te pliki zgrać ale doprowadzenie do logicznego uporządkowania tego wszystkiego zajełoby mi wieczność.

Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc?

Dziękuje

Aktualnie po pełnym skanowaniu DMDE uzyskałem podgląd partycji:

87szZHt.png

Wchodząc w wolumin - Volume 03 wygląda to tak:

xqMpl6F.png

Ktoś coś potrafi z tego wywnioskować?

Mam jeszcze możliwość podglądu woluminu - Volume 02 ale nie wiem czy otwierając go nie utracę danych z tego poprzedniego??

Dlatego na ten moment nic nie dotykam, laptop i dysk cały czas są włączone.

2 wolumin wygląda na prawidłowy, jest w NTFS i ma pojemności prawie całego dysku hdd. Dasz radę zdjęcia zgrać ( otworzyć ), nazwy się zgadzają ?

Ps. Co z minitool-me, ma bardzo podobne narzędzie do odzyskiwania partycji ( razem z danymi ).

A mogę ten wolumin otworzyć bezpiecznie nie tracąc danych z woluminu 3? Korzystałeś kiedyś z tego DMDE?

Zauważ ze wolumin 2 i 3 wyglądają prawie identycznie - oba są w NTFS i oba mają tą samą pojemność praktycznie - różnica jest między pierwszym a ostatnim sektorem.

Jeżeli chodzi o minitool-me - myślisz, że pobierając go i uruchamiając skanowanie nie wpłynie to w żaden sposób na moje dane skoro otwarte są cały czas w DMDE?

Taka informacja jest gdy chcę otworzyć Volume 02, pytanie czy można smiało otwierać sobie je raz jeden raz drugi, czy dla bezpieczeństwa po otwarciu odrazu całość zgrać tego co jest a potem dopiero otworzyć kolejny...

gwBomn0.png

Edytowane przez Hakuna Matata

Z DMDE korzystałem, ale ja zawsze wolę partycje odzyskiwać zawsze z minitool.

Ciebie interesuje ten wolumin na którym masz pliki i dasz radę je zgrać, otworzyć i mają dobre nazwy foldery i pliki.

Tak samo ma mieć system plików jaki był ( tu zwykle NTFS ) i pojemności jaka była.

No chyba że chcesz pojedynczo dane odzyskiwać, a nie partycje?

Czy te pliki są całe nieuszkodzone zdjęcia, czy są poszatkowane? Jak pliki były pofragmentowane, to tego typu programy odzyskują je w kilku częściach. Gdybyś usunął partycję to byłoby prościej, ale ty usunąłeś i nadpisałeś jej początkowy obszar, czyli Master File Table. Zobacz to: https://www.easeus.com/datarecoverywizard/free-data-recovery-software.htm Program w wersji testowej pozwala odzyskać 2 GB. Jak się sprawdzi, to możesz kupić pełną wersję. Jak się nie sprawdzi, to nie chcę być złośliwy, możesz się pożegnać z tym co tam miałeś. Przenośne dyski USB oraz Raid to nie backup.

Zdjęcia jpg już wszystkie odzyskałem 48 tysięcy zdjęć, normalnie da się je otworzyć. Więc nie wiem, wydaję się, że są nieuszkodzone?

Zacząłem odzyskiwać wszystko po kolei - na plikach jpeg-b niestety okazało się, że nie da się ich otworzyć? nie wiem dlaczego, bardzo dziwny format i ich rozmiar, niektóre mają nawet po 1 GB

Jeśli chodzi o zdjęcia to możesz im automatycznie pozmieniać nazwy programem Namexif. Program wyciąga dane EXIF z plików graficznych i na ich podstawie może zmienić nazwę plików z losowej na np datę zrobienia forki. Miałbyś przynajmniej zdjęcia chronologicznie uporządkowane. Jpeg-b to mogą być duże pofragmentowane pliki. Program po strukturze mógł stwierdzić, że przypominają skompresowane JPG więc dał im takie rozszerzenie. Wyślij printscreena do producenta programu i spytaj się o co tam chodzi.

Edytowane przez benutzer