gansior 0 Napisano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Witam. Po zamontowaniu ostatnio nowego dysku SSD 860 evo 500GB od samsunga, przez kilka dni nie było problemu, dysk działał dobrze, komputer nie miał problemu z odbieraniem dysku pomimo chwilowego braku sanek montujących. Wczoraj, po kilku godzinach używania komputera, zdarzył się freeze. Komputer przestał działać i po 5 minutach postanowiłem wyłączyć go guzikiem włączającym, bo nie licząc odłączenia zasilania, nie było innej opcji. Przy próbie ponownego włączenia PC-ka, komputer zatrzymał się na czarnym ekranie z migającą podkreślnikiem, jakby czekał na polecenie, z tym, że nie odpowiadał na klawiaturę. Próbowałem również uruchomić przez Biosa, ale przy jakimkolwiek ruchu komputer się zawieszał i nie odpowiadał. Również próbowałem uruchomić go bez nowego dysku, ale niestety z tym samym skutkiem. I teraz pytanie, czy jest to kwestia braku sanek mocujących, jakiejś niekompatybilności (pomimo że komputer działał wcześniej bez problemu z dyskiem), czy może błędem było zbyt szybkie wyłączenie go przy pierwszym zawiechu. W komputerze jest drugi dysk HDD WD 1TB, ostatnio wymieniona karta graficzna GTX 1050ti, oraz dwie nowe kości Ram, której nazwy niestety teraz nie podam Z góry dziękuje za każdą pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 pierwsze co robisz to rest CMOS. Opisz odkładnie jak z bios-em sprawa wygląda, możesz do niego wchodzić i tam działać? ps. daj też model płyty głównej. Cytuj Link to post Share on other sites
gansior 0 Napisano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 pierwsze co robisz to rest CMOS. Opisz odkładnie jak z bios-em sprawa wygląda, możesz do niego wchodzić i tam działać? ps. daj też model płyty głównej. Jeżeli chodzi o Bios, to mogę do niego wchodzić ale w cokolwiek nie wejdę, jest crash kompa i nic się nie dzieje. Model płyty głównej to dell precision T5500 z 2014, i zapomniałem dodać, że windows 7 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 co się dzieje, jak masz oba HDD i SSD odłączone? możesz chodzić po bios? restartowałeś CMOS-a? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Sprawdź mocowanie zasilania dysków może styki są zaśniedziałe albo odkształcone, spróbuj podmienić taśmy SATA może to pomoże. Edytowane 29 Grudnia 2019 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
gansior 0 Napisano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Sprawdź mocowanie zasilania dysków może styki są zaśniedziałe albo odkształcone, spróbuj podmienić taśmy SATA może to pomoże. wczoraj sprawdzałem stan wszystkich kabli i połączeń w komputerze i wszystko jest na miejscu. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 restartowałeś już ten CMOS? Masz wyłączonego fast boot-a? Patrzyłeś fizycznie na płytę Cytuj Link to post Share on other sites
gansior 0 Napisano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) restartowałeś już ten CMOS? Masz wyłączonego fast boot-a? Patrzyłeś fizycznie na płytę dobra, zresetowałem Cmosa, i pokazuje się panel konfiguracji, więc coś się ruszyło w temacie. Otworzył się Matrix storage manager Edytowane 29 Grudnia 2019 przez gansior Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 i co dalej? Widzi dyski? Da się bootować? Cytuj Link to post Share on other sites
gansior 0 Napisano 30 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 dziekuje wszystkim za pomoc, ale komputer nie odpowiadał, i został dziś oddany do serwisu. Napiszę jeszcze na przyszłość co spowodowało usterkę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts