OGFranku 0 Napisano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Dobry wieczór, Przychodzę z pytaniem odnośnie dysku SSD Plextor 512Gb (PX-512M8PeG). Niestety ale Windows totalnie go nie wykrywa. Mam jeszcze Plextora 256 GB na którym stoi system i nigdy nie było z nim problemu. Dzisiaj robiłem format komputera z instalacją systemu od zera i niestety system nadal go nie widzi. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Próbowałem go podłączać też pod inne wejścia M.2 - niestety bez zmian. W ciągu dwóch lat kiedy go mam system wykrył go RAZ. Nie wiem z czego to wynikało ale jednego razu włączyłem komputer i po prostu się wyświetlał. Po ponownym włączeniu komputera niestety znowu zniknął. Błagam o pomoc bo już po prostu nie mam pojęcia co zrobić. Edytowane 19 Grudnia 2019 przez OGFranku Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 A w biosie go widzi? Jaka płyta? Jaki to też system dokładnie? Jak to wygląda z zarządzania dyskami (daj screena).Patrzyłeś np na liveCD z ubuntu. Cytuj Link to post Share on other sites
OGFranku 0 Napisano 19 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 A w biosie go widzi? Jaka płyta? Jaki to też system dokładnie? Jak to wygląda z zarządzania dyskami (daj screena). Patrzyłeś np na liveCD z ubuntu. Nie widzi Aorus z370 Gaming 7 Windows 10 Home 64 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 W biosie go nie widzi? CSM-a masz włączonego? Cytuj Link to post Share on other sites
OGFranku 0 Napisano 19 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 (edytowane) A w biosie go widzi? Jaka płyta? Jaki to też system dokładnie? Jak to wygląda z zarządzania dyskami (daj screena). Patrzyłeś np na liveCD z ubuntu. https://imgur.com/a/eGaXgo1 W biosie go nie widzi? CSM-a masz włączonego? Przeryłem biosa i nigdzie nie widziałem o nim wzmianki, nie wiem co to CSM Edytowane 19 Grudnia 2019 przez OGFranku Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Ten drugi plextor to jaki dokładnie model ? Cytuj Link to post Share on other sites
OGFranku 0 Napisano 19 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 256GB: PX-256M8PeG 512GB: PX-512M8PeG Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 I jego (256GB) widzi w każdym m.2 w uefi do bootowania? Cytuj Link to post Share on other sites
OGFranku 0 Napisano 19 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 I jego (256GB) widzi w każdym m.2 w uefi do bootowania? Nawet nie sprawdzałem na innych bo na nim mam system a się bałem, żeby się nie okazało, że jego też przestanie wykrywać Nawet nie sprawdzałem na innych bo na nim mam system a się bałem, żeby się nie okazało, że jego też przestanie wykrywać Ale zero problemów z nim było zawsze Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 No to inaczej, wsadź na chwilę tego 512GB w miejsce obecnego 256GB i zobacz czy go widzi i uefi w kolejce boota do wyboru ( tak jak obecniego teraz ). Cytuj Link to post Share on other sites
OGFranku 0 Napisano 19 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 No to inaczej, wsadź na chwilę tego 512GB w miejsce obecnego 256GB i zobacz czy go widzi i uefi w kolejce boota do wyboru ( tak jak obecniego teraz ). Tzn, mam go wsadzić w miejsce 256 i zobaczyć, czy jest opcja, żeby na nim system postawić? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Tak, w miejsce 256GB wsadź. Wiesz gdzie na płycie w uefi masz kolejkę bootowania? Można i pod instalką systemu, ale najpierw i tak płyta musi to widzieć ( powinna ). Cytuj Link to post Share on other sites
OGFranku 0 Napisano 19 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Tak, w miejsce 256GB wsadź. Wiesz gdzie na płycie w uefi masz kolejkę bootowania? Można i pod instalką systemu, ale najpierw i tak płyta musi to widzieć ( powinna ). Dobra, teraz wiem o co Ci chodzi już! Zabieram się za odkręcanie karty Tak, w miejsce 256GB wsadź. Wiesz gdzie na płycie w uefi masz kolejkę bootowania? Można i pod instalką systemu, ale najpierw i tak płyta musi to widzieć ( powinna ). Zamieniłem je miejscami, 256 nadal wykrywa i normalnie włączył się system a 512 nic, w kolejce bootowania też nie https://imgur.com/a/9WndF6d Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 A jak masz włożony 256GB to w kolejce normalnie model widzisz (co dokładnie tam pisze)? Czasem ssd są w osobnym submenu HDD/SSD do wyboru... jeśli tam nie zaznaczysz, to nie ma do wyboru w głównej kolejce. Wygląda że ssd trzeba sprawdzić, najlepiej na innym PC. Cytuj Link to post Share on other sites
OGFranku 0 Napisano 20 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 A jak masz włożony 256GB to w kolejce normalnie model widzisz (co dokładnie tam pisze)? Czasem ssd są w osobnym submenu HDD/SSD do wyboru... jeśli tam nie zaznaczysz, to nie ma do wyboru w głównej kolejce. Wygląda że ssd trzeba sprawdzić, najlepiej na innym PC. Spróbuje jeszcze jakiegoś innego flasha do biosu wgrać, jak nie to będę testować na innym PC. Dzięki za próbę pomocy Wgrałem innego flasha, pojawiła się trzecia opcja bootu w kolejce ale cholera wie czemu wyświetla 2 razy tego plextora 256GB Jeszcze dodam, że dysk się grzeje więc myśle, że jakoś tam łączy Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 on się może grzać nawet gdy tylko zasilanie ma... dead or alive może? Przydało by mi się zdjęcie nawet z telefonu, gdzie ty sprawdzasz te SSD... W menadżerze urządzeń Windowsa nic nie widać z wykrzyknikiem, bądź jako nieznane urządzenie? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts