stiffmeister 28 Napisano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 (edytowane) Witam, mam problem mianowicie złożyłem komputer, wszystko działa jak należy, ALE: w losowych momentach komputer się freezuje, trzeba resetować. Druga sprawa, nie wiem czy z tym związana to wywala w miare często bsoda clock_watchdog_timeout, czytałem już że to podobno od procesora problem, niby sterowniki. Zastanawia mnie co mogłem zrobić nie tak, bo już składałem komputery nie raz, nie dwa i nie było tego typu problemów, nie wiem nawet od czego zacząć bo może to być wszystko tak naprawdę. Sprzęt o którym mowa to: Ryzen 2600 MSI B450 pro max Patriot Viper 2x4gb 3000mhz SPC Vero 550W ASUS RX 580 4GB Obudowa SPC Signum coś tam coś tam RGB Chłodzenie Fera 3 RGB SSD ADATA 120GB HDD Toshiba P300 1GB Edytowane 10 Grudnia 2019 przez stiffmeister Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Zacznij od wszelkiego rodzaju sterowników do płyty głównej, pod używany system. No i oczywiście aktualizacja systemu. A co na te frezy podgląd zdarzeń? Cytuj Link to post Share on other sites
stiffmeister 28 Napisano 11 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 (edytowane) Jutro na spokojnie zacznę od najprostszych rzeczy, aktualizacje, sterowniki, reset biosu, ewentualnie update. Zastanawia mnie też czy zbyt duża ilość pasty nie mogła narobić szkód, będę musiał też zajrzeć pod chłodzenie jeśli te rzeczy nie pomogą. Jutro będę dawał znać czy coś sie zmieniło. Kurde, komputer co chwilę się crashuje, nawet nie da się cokolwiek zrobić na nim, sterowniki zrywa w połowie instalacji Czy ten błąd może być kwestią źle podłączonego sprzętu? Dziennik zdarzeń na freezy milczy, ale czasem po freezie robi się blue screen z tym błędem, więc jestem ciekawy czy jedno wiąze się z drugim Edytowane 11 Grudnia 2019 przez stiffmeister Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 (edytowane) Ten błąd który podałeś nie dotyczy CPU a raczej pamięci. Sprawdź czy masz ustawione właściwe napięcie pamięci ram. Niektóre kości czasem potrzebują wyższego napięcia do stabilnej pracy. Edytowane 11 Grudnia 2019 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
stiffmeister 28 Napisano 11 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 (edytowane) XMP mam wyłączone, myślisz żeby włączyć? Spróbować warto, choć robiłem test windowsowym programem diagnostycznym to nie wykazał błędów. Ogólnie podkręciłem procesor, bo gdzieś wyczytałem że Ryzeny stockowo mogą mieć niestabilne napięcia, ustawiłem na offset 1,36V i 3.8 GHz, myślę że bezpiecznie. Problem dalej występuje. Przez myśl przechodzi mi jeszcze update biosu, ale boje się, bo przez live update od msi z poziomu windowsa nie zrobię, bo strach że się zcrashuje znowu, może przez m-flash? Bo próbowałem przez flash button, ale na filmie od msi widze że wszystko jest odłączone, tylko zasilanie do płyty jest podłączone, mimo wszystko próbowałem przez flash button, to dioda mrygnęła pare razy i zgasła, a bios się nie zaktualizował, ciekawe czemu. XMP sprawdzone, po 13 minutach w OCCT freeze Edytowane 11 Grudnia 2019 przez stiffmeister Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 No to wyjaśnia problemy z pamięcią. X.M.P ma być włączone, to podstawa. Cytuj Link to post Share on other sites
stiffmeister 28 Napisano 11 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 włączone, czy wyłączone? na jednym i drugim bez zmian, ciągłe freezy. procesor stock + xmp wyłączone - freeze procesor stock + xmp włączone - freeze procesor oc + xmp wyłączone - freeze Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Włącz X.M.P i przeprowadź Memtest. Sprawdzisz czy błąd nadal tkwi w ram czy jeszcze w czymś innym. Sprawdź czy masz ustawione prawidłowe napięci zasilania pamięci 1,35V, jeśli nie ustaw właściwą wartość ręcznie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts