Macek 0 Napisano 4 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Witam serdecznie, Potrzebna mi pomoc bo się w tych nowych dyskach nie orientuje. Mam kilkuletni komputer gdzie wymieniałem jakiś czas temu procesor, kartę i dokładałem ramów. Płyta została tak jak była i obecnie dysk jaki tam jest 250 GB już delikatnie mówiąc nie wystarcza. Chce dokupić jakiś dysk SSD 1 TB, ale nie wiem jaki najlepiej i jaki w ogóle można do mojej płyty podpiąć (teraz są jakies m2, nvme, dyski na pci e itd itp) Na dysk mogę wydać tak 500-600 zl Płyta jaką mam - MSI Z97S SLI Krait Edition Z góry dziękuje za pomoc Edytowane 4 Grudnia 2019 przez Macek Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 (edytowane) Twoja płyta obsługuje wszystkie typy dysków SSD, które wymieniłeś ale port M.2, jaki masz na płycie jest ograniczony tylko do 10Gb/s i gdybyś zainstalował tam szybszy dysk M.2 jego prędkość zostanie ograniczona do możliwości płyty, dodatkowo zostaną wyłączone dwa porty SATA po instalacji SSD. Dlatego lepiej jest zakupić dodatkowy adapter PCI-X-M.2(kilkanaście zł lub droższy z radiatorem) i zainstalować go w drugim wolnym złączu karty grafiki, dysk nie będzie wtedy tak ograniczony i uzyskasz prędkości zbliżone do deklarowanych przez producenta SSD. Możnaż dysku w złączu grafiki ma jedną istotną wadę, zmienia konfigurację portów grafiki z PCI Express x16 na PCIX x8. Test jednak nie wykazały żądnego wpływu takiej konfiguracji na wydajność karty grafiki. Korzystam z takiego rozwiązania od jakiego czasu i działa bez zarzutu. Adaptery. https://allegro.pl/oferta/adapter-m-2-nvme-ngff-m-key-ssd-do-pci-e-x16-7909542018 https://allegro.pl/oferta/adapter-m-2-nvme-m-key-ssd-do-pci-e-x16-radiator-8621249216 Edytowane 5 Grudnia 2019 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 ten konkretny radiator, to bardzo mało będzie pomagać Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Nie wiem nie testowałem tego konkretnego modelu JEYI, widziałem tylko filmik na YB i sprzęt spełniał swoje zadanie. W teście Samsung 970 Evo bez radiatora notował 64 °C z radiatorem tylko 35 °C. W zestawie są termopady do przyklejenia na dysk ale jak ktoś ma lepsze rozwiązanie nie widzę problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Macek 0 Napisano 5 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 W sumie to rozwiązanie z adapterem nie brzmi źle, pytanie tylko jak się moja karta przy tym zachowa ? Co do karty to mam poniższą: ZOTAC GeForce GTX1080 AMP! Extreme 8GB DDR5 256bit Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Ja mam GTX 1070 robiłem test w 3DMark przed (system na innym SSD w porcie M.2) i po instalacji szybszego SSD w adapterze i porcie PCIX(System), wyniki były prawie identyczne, różnice marginalne dosłownie kilka punktów(mniej niż 10), za to szybkość dysku SSD w adapterze bez wątpienia dużo większa niż w porcie M.2. Gry działają tak samo jak wcześniej. Instalacja systemu identyczna jak w przypadku normalnego dysku. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 mam wykręconego RTX 2070 na PCI-e 2.0 x8 różnica między PCI-e 2.0 x16 marginalna. zwykle 0-1% FPS mniej. @@gepardmak, tym czymś głównie zwiększasz masę cieplna SSD. Radiator ma zwiększać powierzchnię, żeby oddawać ciepło... Cytuj Link to post Share on other sites
jayson2309 52 Napisano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 Podepnę się pod temat, bo mam podobny dylemat.Czy mogę pod płyte MSI Z97 MPOWER s1150 Z97 podpiąć taki dysk Plextor M9PeY 512GB PCIe NVMe 2280 (PX512M9PEY) Czy muszę kombinować z adapterem PCI-X-M.2 i do tego dokupić dysk na M.2? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 (edytowane) @jayson2309 Możesz zainstalować dysk Plextora w swoim komputerze będzie on działał. Niestety Twoja płyta nie posiada złączy PCIe 3.0 x4, które w standardzie wykorzystuje ten SSD a tylko porty PCIe 2.0 x1 i transfery dysku zostaną tutaj mocno ograniczone. Masz za to dużo portów PCIe 3.0 x16(3 szt.) i jeszcze dodatkowo PCIe 2.0 x16 i myślę, że lepiej będzie z nich skorzystać by nie ograniczać możliwości dysku. W cenie tego Plextora dostaniesz równie dobry dysk i zostanie jeszcze na adapter M.2. Edytowane 6 Grudnia 2019 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
jayson2309 52 Napisano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 @gepardmakdzięki za info w takim razie kupie adapter M.2. wraz z dyskiem. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 Lepiej brać tańszy adapter i SSD z porządnym radiatorem, jak np. ten Patriot Viper: https://www.morele.net/dysk-ssd-patriot-viper-vpn100-1tb-m-2-pcie-x4-nvme-vpn100-1tbm28h-6038942/ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts