patryskaack 33 Napisano 15 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Witam. Mam problem z moim komputerem. Od jakiegoś czasu nie trzyma ustawień profilu XMP, tzn przy ustawieniu RAM-u na 3200mhz (gdzie taką częstotliwosc posiadają docelowo) komputer podczas procedury POST kilkukrotnie się restartuje, finalnie włączając się z ustawieniami stockowymi (profil XMP widnieje jako wlaczony w biosie, jednak programy diagnostyczne pokazują 1066mhz na kości, posiadam oczywiscie dual 2x8gb). Ponadto sam system operacyjny stał się niestabilny, często nie włącza sie samo menu start, niemożność wyłączenia pc, zwisy na programach etc.). Posiadam gwarancję na płytę główną, jednakże nie wiem do końca, czym spowodowany jest mój problem. Podzespoły: Ryzen 7 1800X + gelid phantom 2x8 GB GSkill Ripjavs V 3200mhz MSI B450 Tomahawk gtx 980 4gb vram PSU: SPC supremo 750w 80+ gold 2x ssd: silicon power 120gb, apacer panther 500gb 1x hdd 1tb Profilaktycznie zrobilam format systemu. Wymienilam takze baterie cmos, bez skutku. Czy możecie podsunąć mi jakieś rozwiązanie? Wcześniej miewałam podobny problem, ale wystarczylo przywrócić ustawienia do fabrycznych i wprowadzić raz jeszcze własne. Zdjecie jak mam ustawienia w biosie będę w stanie wrzucić wieczorem po pracy, jednakze nie ma tam nic poza wlaczonym profilem AXMP 3200mhz, takim wlasnie taktowaniem ramu oraz memory try it. Jednak nawet różne kombinacje tych ustawień nie pomagają. Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Listopada 2019 przez patryskaack Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 15 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Sprawdź wersję BIOS i ew. wgraj nowszy (oprócz najnowszej bety) https://pl.msi.com/Motherboard/support/B450-TOMAHAWK Cytuj Link to post Share on other sites
patryskaack 33 Napisano 15 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 także bylo to robione, bez skutku Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
DcX82 72 Napisano 15 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Spróbuj z 1 kością. Jeśli wykryje i będzie ok. podmień na następną. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 15 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Miałem te kości i też były problematyczne, jest cała masa wpisów na forach o problemach z tym ramem. Ich działanie to loteria. Ale nie wyprzedzajmy. Skoro wcześniej działały to wyczyść ustawiania bios robiąc ClearCMOS, jeśli płyta odpali z zamontowanymi w Dual Channel kościami, wejdź do bios ustaw profil pamięci X.M.P i potrzebne opcje, potem zapisz ustawiania bios ale bez restartu, na koniec zapisz wszystko jako profil OC i załaduj ten profil. Dopiero na koniec Zapisz i uruchom ponownie sprzęt. Cytuj Link to post Share on other sites
patryskaack 33 Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 problem występował jeszcze później przez jakiś czas, ale uporałam się - w moim przypadku skuteczny był downgrade biosu do ostatniej pamiętanej stabilnej wersji. i działa po dziś dzień. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts